Vandaag is het Koningsdag en daarom gaat Hugo twee feestelijke lekkernijen voorbereiden. Omdat het rabarberseizoen in volle gang is, zal dit ingrediënt bij beide gebakjes zeker niet ontbreken! Hij maakt een appel-rabarbertaart én een rabarber-aardbeiencrumble. Lees het recept en bak lekker mee!
Hugo's feestmaal bestaat uit drie onderdelen: we beginnen met de appel-rabarbertaart, verderop vind je het recept voor de rabarber-aardbeiencrumble én het recept voor de benodigde aardbeienazijn.
Appel-rabarbertaart
- Voor 8 tot 10 personen
- Bereiding: circa 30 minuten + 1/2 uur rusten en 1 uur oventijd
Ingrediënten:
- 250 gr. roomboter + extra voor invetten
- 350 gr. bloem + extra voor bestuiven
- 1 ei
- 2 theelepels bakpoeder
- ¼ theelepel zout
- 175 gr. witte basterdsuiker
- zout
Vulling:
- 3 appels (goudrenetten of jonagold)
- 400 gr. rabarber
- 2 eetlepels paneermeel
- 1 theelepel kaneel
- 4 eetlepels witte basterdsuiker
- 2 eetlepels custardpoeder
- Geklopte slagroom voor erbij
Extra nodig:
- springvorm 24 cm doorsnede
- keukenmachine
- deegroller
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C. Vet de vorm in met boter en bestuif met bloem.
Stap 2: Klop het ei los in een kommetje en snijd de boter in blokjes.
Stap 3: Draai in de keukenmachine (of meng met de hand de bloem) het bakpoeder, zout, de basterdsuiker, de helft van het ei en de boter tot een samenhangend deeg.
Stap 4: Vorm een bal van het deeg en druk het plat. Dek het af en laat 30 minuten rusten in de koelkast.
Stap 5: Schil de appels, verwijder klokhuizen en snijd in blokjes. Was de rabarber en snijd in stukken van 3 cm lang.
Stap 6: Meng in een kom de appel, rabarber, kaneel, basterdsuiker, custardpoeder en een snufje zout.
Stap 7: Rol driekwart van het deeg uit tot een dikte van circa 4 mm en bekleed de springvorm ermee. Verdeel het paneermeel over de bodem.
Stap 8: Doe de vulling in de vorm en druk het goed aan.
Stap 9: Rol het overige deeg uit en snijd er repen van. Maak er een raster van over de taart.
Stap 10: Bestrijk het deeg met het overige ei en zet circa 60 minuten in de oven. Zet de laatste 10 minuten de functie onderwarmte aan.
Stap 11: Laat de taart afkoelen en verwijder de springvorm.
Stap 12: Snijd de taart in punten en geef er eventueel wat geklopte slagroom bij.
Rabarber-aardbeiencrumble
- Voor 6 tot 8 personen
- Bereiding circa 15 minuten + 30 min oven
Ingrediënten:
Vulling:
- 400 gr. rabarber
- 250 gr. aardbeien
- 1 citroen
- 75 gr. witte basterdsuiker
Deeg:
- 100 gr. roomboter, op kamertemperatuur
- 125 gr. bloem
- 30 gr. grove havervlokken
- 50 gr. witte basterdsuiker
- zout
- 1 theelepel anijszaad
- 125 ml crème fraîche extra voor serveren, of eventueel vanille-ijs
Extra nodig:
- lage braadpan of ronde ovenschaal van 24 cm
- keukenmachine
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 190°C.
Stap 2: Snijd de rabarber in stukken. Snijd de kroontjes van de aardbeien en halveer ze. Rasp de citroen.
Stap 3: Doe de rabarber, aardbeien, citroenrasp mét 75 gr. suiker in een pan en verwarm tot de rabarber uit elkaar begint te vallen.
Stap 4: Maal in de keukenmachine de boter, bloem, havervlokken, 50 gr. suiker, anijszaad én een snuf zout tot kruim. Maak met de hand de kruimels iets grover.
Stap 5: Doe het rabarbermengsel in de ovenschaal. Bestrooi met de deegkruimels en bak voor ongeveer 30 minuten.
Stap 6: Serveer warm met een lepel crème fraîche of eventueel vanille-ijs.
Aardbeienazijn
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 100 gr. bovenkant (en kronen) van aardbeien, of aardbeien die erg zacht zijn
- 200 ml natuurazijn
- 1 theelepel suiker
Extra nodig:
- steriele pot
Bereidingswijze:
Stap 1: Doe de bovenkant van de aardbeien in een schone pot samen met de suiker
Stap 2: Giet de azijn erover.
Stap 3: Laat minstens 10 dagen staan.
