Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Frisse noedelsoep én een boterkoek met citroengras en gember

Vandaag gaat Hugo twee welbekende gerechten bereiden met een twist! Zo maakt hij een koude variant van de noedelsoep: een Mul Naengmyeon. Daarnaast bakt hij een heerlijke boterkoek met citroengras én gember. Kook en bak je mee?

Het gerecht voor vanavond bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de Mul Naengmyeon, oftewel de noedelsoep, erna volgt het recept voor de boterkoek met citroengras en gember. 

Frisse noedelsoep - Mul Naengmyun

  • Maaltijdsoep voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bos radijzen
  • 2 eetlepels appelazijn
  • 1 theelepel fijne kristalsuiker
  • 500 gr. boekweitnoedels
  • sesamolie
  • 2 eieren
  • 1 komkommer
  • 75 gr. spinazie
  • 1 liter koude gezeefde runderbouillon
  • 1 eetlepel zwarte rijstazijn
  • 1 theelepel chilivlokken
  • ijsblokjes

Extra nodig:

  • kommen of diepe borden

Bereidingswijze:

Stap 1: Maak de radijzen schoon en snijd ze in plakjes.

Stap 2: Meng in een kom de appelazijn met de suiker en voeg de radijs toe. Masseer het goed in en laat ongeveer 10 minuten staan.

Stap 3: Bereid de noedels volgens de verpakking. Spoel af met koud water en meng met een scheutje sesamolie.

Stap 4: Kook de eieren in circa 8 minuten hard. Laat schrikken onder koud water. Pel en halveer ze.

Stap 5: Halveer de komkommer overlangs. Schraap de zaadlijst er met een lepel uit en snijd in schuine plakjes.

Stap 6: Verdeel de noedels, komkommer, spinazie én halve eieren over de kommen.

Stap 7: Breng de koude bouillon op smaak met 1 eetlepel sesamolie, de zwarte rijstazijn en het vocht van de radijzen.

Stap 8: Schenk de bouillon over de noedels. Bestrooi met een snuf chilivlokken en voeg eventueel 2 ijsblokjes toe per kom. 

Boterkoek met citroengras en gember

  • Gebak voor 6 tot 8 personen
  • Bereiding: circa 45 minuten + 4-5 uur opstijven

Ingrediënten:

  • 3 cm gemberwortel
  • 1 citroen
  • 1 vanillestokje
  • 375 gr. bloem
  • 270 gr. witte basterdsuiker
  • 340 gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 1 theelepel serehpoeder (citroengraspoeder)
  • een halve theelepel zout
  • 1 ei

Extra nodig:

  • boterkoekvorm van 23 cm

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 170°C.

Stap 2: Rasp de gember en de citroenschil. Pers de citroen uit. Halveer de vanillestok en schraap met een mesje het merg eruit.

Stap 3: Mix het deeg van de bloem, de suiker, de roomboter, de sereh, het vanillemerg, de geraspte gember, de citroenrasp, het citroensap en een snuf zout.

Stap 4: Druk het deeg in de vorm. Maak de bovenkant eventueel glad met een natte lepel.

Stap 5: Klop het ei los in een kommetje en bestrijk het deeg met het ei. Kerf met een vork een ruitmotief in het deeg.

Stap 6: Bak de boterkoek 35 tot 40 minuten in de oven.

Stap 7: Haal de boterkoek uit de oven en laat 4 tot 5 uur opstijven.

Snelle
Zin in een wat makkelijker, sneller gerecht met noedels? Check dit recept!
Snelle noedels met biefstuk en shiitakes én citroenroomrijst met mangosalade
Dit is een artikel van