Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een biodiverse én romantische tuin voor Tessa en Ramon

Tessa en Ramon droomden van een romantische tuin die ook nog eens biodivers is. Helaas was hun tuin op dat moment allesbehalve dat: een kale, saaie tuin zonder biodiversiteit. Ze weten wat ze willen, alleen weten ze niet hoe ze het moeten realiseren. Daarom vroegen ze het tuinteam van Eigen Huis & Tuin om hulp!

De wensen

Een groene oase waarin het jonge koppel lekker kan relaxen, dat zijn de wensen. Ze houden van een landelijke, natuurlijke sfeer en zien dan ook graag veel bijen en vlinders in hun tuin. Daarom willen ze ook graag de nodige bloemen om deze insecten aan te trekken. Tot slot kijkt de tuin uit op een grote, bakstenen muur waar het stel niet vrolijk van wordt. Hier zouden ze dus ook graag een creatieve oplossing voor zien. 

Het design van de droomtuin

Om het ontwerp zo natuurlijk mogelijk te houden, is ervoor gekozen om het pad in een organische vorm aan te leggen. Niet alleen de vorm van het pad maar ook de tegels zelf zullen dus een landelijke, natuurlijke uitstraling krijgen!

De overige ruimtes, aan de uiteindes van het pad, worden opgevuld met groen. Er is gekozen voor planten met romantische, kleurrijke tinten om lekker veel insecten aan te trekken. Om het aanzicht op de grote, kale muur van de muren minder te laten opvallen, zullen ze leibomen tegen de schutting plaatsen. Tot slot komt er nog een zithoekje én een terras.

Organisch pad

Tom begon allereerst met het grondwerk. Nadat de grond vlak is gemaakt, konden de tegels worden gelegd. Er is voor betonnen tegels met een natuurlijke vorm gekozen, die je als een soort puzzel tegen elkaar kunt leggen. De tegels hebben een lichtgrijze kleur mét een warme zandtint, wat een rustige basis voor de tuin vormt.

Houten overkapping

Tegen de schuur en de schutting aan is een pergola van Douglashout geplaatst. Om deze houten palen van vocht te beschermen, zijn ze afgeschermd met rubber. Omdat het stel graag een groene tuin wil met veel natuur, heeft Tom ook klimplanten tegen de palen van de pergola geplant, namelijk de Toscaanse Jasmijn. Deze plant blijft het hele jaar door groen én staat van mei tot september in bloei. Dit brengt al direct veel charme, sfeer én een heerlijke geur met zich mee in de tuin.

Het uitzicht

Het koppel gaf al aan zich te storen aan de zijgevel van de buren, waar de tuin op uitkijkt. Om dit wat meer te beschutten, heeft Tom leibomen tegen de schutting geplaatst. Dit zijn sierperen, die eerst zal bloeien voordat hij blad krijgt. De leibomen zijn stevig vastgezet met palen en boombanden, zodat ze niet omwaaien.

Insectenlokkers

Aan de uiteindes van het organische pad, wordt alles beplant met groen. Daarvoor heeft Tom eerst de bodem bedekt met verse potgrond. De planten die zijn uitgekozen, zullen ongetwijfeld insecten aantrekken.

Om te beginnen met een Chinese Judasboom, die tegen de pergola is geplaatst. Deze plant krijgt mooie donkerroze bloemetjes als deze in bloei staat. Daarnaast verkleuren de bladeren van deze plant in het najaar in prachtige herfsttinten.

Ook is er een vlinderstruik geplant, deze plant produceert veel nectar waardoor het zeker aan de biodiversiteit van de tuin zal bijdragen.

Groene opvulling van de tuin

Verder zijn er meerdere Hemelse Bamboes geplant, die echt structuur geven aan de tuin. Uiteraard worden er ook genoeg bodembedekkers geplaatst, zoals het Maarts Viooltje en de Dopheide. Zodoende is de hele tuin al een heel stuk groener én kleurrijker, de ruimtes naast het pad zijn helemaal opgevuld met planten.

Het terras

Honingraatmatten vormen de fundering voor het terrasgedeelte. Dit zorgt voor stabiliteit én houdt het onkruid tegen, zodat daarbovenop de boden met split bedekt kan worden. Deze steentjes hebben de kleur van allerlei verschillende aardetinten zoals crème, bruin en grijs. Dit straalt een rustige sfeer uit en sluit mooi aan bij de organische tegels.

Traktatie voor het oog

Tot slot heeft het team de zithoekjes compleet gemaakt met de laatste tuinmeubels en daarmee is de groene, natuurlijke tuin van Tessa en Ramon compleet. Het jonge stel was erg nieuwsgierig om hun nieuwe tuin voor het eerst te bezichtigen. Toen ze de tuin binnenliepen, wisten ze niet waar ze moesten kijken. Het was boven hun verwachtingen, maar tegelijkertijd precies waar ze om hadden gevraagd. Ze zijn erg tevreden, blij met de ruimte die ze hebben om te relaxen én alle ruimte die voor de insecten is gecreëerd.

Dit is een artikel van