Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Suikerfeestplank met een mooie Perzische bloesemcake en amandelbriouats

Het is weer vrijdag en dat betekent dat er weer een heerlijk borrelplank recept voor jou klaarstaat. Dit keer een hele speciale die in het teken staat van Eid-al-fitr, beter bekend als 'het Suikerfeest'. Imponeer je familie en vrienden met een prachtige én heerlijke Perzische bloesemcake en lekkere amandelbriouats! Steek je handen maar uit je mouwen!

Hugo's menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de bereiding van de Perzische bloesemcake. Daarna lees je bereidingswijze van de amandelbriouats.

Perzische bloesemcake

  • Gebak 8 voor personen
  • Bereiding: circa 50 minuten + afkoelen

Ingrediënten:

  • 140 gr. lichtbruine basterdsuiker
  • 170 gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 3 eieren
  • 125 gr. zelfrijzend bakmeel
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 45 gr. amandelmeel
  • 1 theelepel kaneel
  • ½ theelepel gemalen kardemom
  • snuf zout
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater

Ingrediënten van de topping:

  • 30 gr. pistachenoten
  • 150 gr. poedersuiker
  • 1 eetlepel oranjebloesemwater
  • schil van 1 citroen
  • 1 theelepel rozenblaadjes (of Aleppopeper)

Extra nodig:

  • taartvorm 18 cm diameter bekleed met bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor tot 175°C.

Stap 2: Mix in een kom de suiker en boter tot een romig mengsel.

Stap 3: Klop één voor één de eieren erdoor.

Stap 4: Spatel het zelfrijzend bakmeel, bakpoeder, amandelmeel, de specerijen en het oranjebloesemwater door het beslag.

Stap 5: Doe het beslag in de taartvorm. Bak 50 tot 60 minuten tot de taart goudbruin en gaar is.

Tip: Je kunt dit controleren door er een satéprikker in te prikken. Komt 'ie er schoon uit? Dan is de cake gaar! 

Stap 6: Laat de taart 5 minuten in de bakvorm afkoelen. Hak intussen de pistachenoten fijn. Haal daarna de cake uit de vorm en laat op een rooster verder afkoelen.

Stap 7: Zeef voor het glazuur de poedersuiker in een kom. Roer er 1 tot 1 ½ eetlepel warm water en het oranjebloesemwater door, zodat je een glanzend glazuur krijgt.

Stap 8: Schenk het glazuur over de taart. Verdeel de pistache eroverheen, rasp de citroen boven de taart en bestrooi tot slot met de rozenblaadjes.

Amandelbriouats

  • Circa 26 stuks
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 250 gr. blanke amandelen
  • 30 gr. roomboter + 30 gr. voor bestrijken
  • 50 gr. poedersuiker
  • 1 theelepel kaneelpoeder
  • 1 eetlepel rozenwater
  • zout
  • 1 pak filodeeg (circa 225 gr.)
  • 100 ml honing
  • 3 eetlepels sesamzaad

Extra nodig:

  • bakplaat met bakpapier
  • hakmolen
  • afkoelrek

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 175°C.

Stap 2: Doe de amandelen op een bakplaat met bakpapier en rooster in circa 10 minuten goudbruin in de oven. Laat afkoelen.

Stap 3: Laat in een steelpan 30 gr. boter bruinen, roer het regelmatig door. Als de boter bruin is en naar noten ruikt mag het vuur uit.

Stap 4: Maal in de hakmolen de amandelen, poedersuiker, kaneel, rozenwater, een snuf zout en de bruine boter tot een smeuïge massa en draai er kleine balletjes van ongeveer 4 cm van.

Stap 5: Smelt de overige boter. Snijd elk vel filodeeg in 3 lange repen en bestrijk met de gesmolten roomboter.

Stap 6: Leg onderaan een deegballetje. Vouw zigzaggend op, zodat je een gevulde driehoek krijgt.
 Bestrijk met de boter. Herhaal dit met het overige filodeeg.

Stap 7: Leg de driehoekjes op een met bakpapier beklede bakplaat en bestrijk met gesmolten boter. 
Bak de koekjes in 10 tot 15 minuten goudbruin in de oven.


Stap 8: Haal de briouats uit de oven en week ze direct 3 minuten in de honing.

Stap 9: Schep de geweekte briouats op een rek en laat even uitlekken. Bestrooi met het sesamzaad.

Dadelcake
Probeer ook eens de dadelcake!
Dadelcake met toffeesaus en een maaltijdsalade
Dit is een artikel van