Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Dit moet je volgens dierenarts Piet weten over assistentiehonden

Assistentiehonden zijn speciaal getraind om mensen met een beperking of stoornis te helpen zodat deze personen alsnog zo fijn en zelfstandig mogelijk kunnen leven. Helaas ervaren mensen met assistentiehonden vaak problemen omdat er veel onwetendheid heerst over hoe omstanders met deze honden moeten omgaan. Daarom geeft dierenarts Piet een uitgebreide uitleg over waar jij rekening mee moet houden als je een assistentiehond tegenkomt.

Soorten assistentiehonden

Hoewel de blindengeleidehond de meest bekende hulphond is, is dit bij lange na niet de enige soort assistentiehond. De term ‘assistentiehond’ is namelijk een overkoepelende term voor de verschillende typen professioneel opgeleide honden.Ook als je niet blind of slechtziend bent, kan een assistentiehond erg behulpzaam zijn in het dagelijks leven. Denk bijvoorbeeld aan mensen met epilepsie, een lichamelijke beperking of mensen die iets traumatisch hebben meegemaakt. 

Aan het werk

Deze professioneel opgeleide honden zorgen ervoor dat mensen zelfstandig kunnen blijven. Daarom is het erg belangrijk dat omstanders en voorbijgangers een assistentiehond zijn werk laten doen als hij of zij een tuigje draagt. Aan het tuigje kan je namelijk zien dat de hond op dat moment aan het werk is.

Golden retrievers en labradors zijn de meest bekende hondenrassen voor deze werkzaamheden, maar tegenwoordig komen ze in veel meer verschillende rassen voor. Je herkent een hulphond echter áltijd aan zijn werktuigje. Soms zie je aan de riem of halsband ook nog andere signalen, zoals een tekst als ‘niet aaien, aan het werk’.

Wat je niet moet doen

Het is heel belangrijk om een assistentiehond niet af te leiden als deze een tuigje draagt. Ga de hond dus vooral niet aaien, hoe lief de hond er ook uitziet. Ook als je zelf een hond bij je hebt, is het belangrijk dat je ervoor zorgt dat jouw hond niet de werkhond benadert. Steek desnoods even de straat over als je bang bent dat je mogelijk de controle over jouw hond verliest.

Het baasje van een assistentiehond

Het is ook niet altijd gepast om aan het baasje te vragen waarom hij of zij een assistentiehond heeft. Het is misschien goed bedoeld, maar voor de eigenaar van een assistentiehond kan het een hele persoonlijke of intieme vraag zijn. Diegene kan bijvoorbeeld een nare gebeurtenis hebben meegemaakt óf wil gewoon liever niet zulke privé zaken met een onbekende. 

De taken van een assistentiehond

De taken van deze assistentiehonden lopen breed uiteen. Van simpele commando’s waar de hond bekend mee is, zoals een ladekastje openmaken, tot alarm slaan wanneer er iets gebeurt met zijn baasje. Ze leven voor hun werk en doen dit met veel plezier. Soms zijn ze ook even vrij om te kunnen spelen, hier hebben ze een speciale commando voor geleerd. Daarbuiten zijn ze dus altijd aan het werk. 

Dierenarts
Vond je het interessant? Lees ook dit artikel eens!
Dierenarts Piet legt uit: hier moet je op letten bij het aanschaffen van een huisdier
Dit is een artikel van