Ga naar de inhoud
Eigen huis & Tuin: Lekker Leven

Een groene en sfeervolle tuin voor Annelies en haar zoontje

Annelies woont met haar 1-jarige zoontje Julian in het Brabantse Rosmalen. Het huis is eindelijk af, alleen de tuin moest nog gebeuren. Deze is lekker ruim, maar lijkt nu nog op een zandbak. Annelies wist niet waar ze moest beginnen en heeft daarom Tom en zijn tuinteam ingeschakeld, zodat zij er een groene en sfeervolle tuin van kunnen maken!

De wensen

Annelies droomt van een tuin met sfeer waar zij heerlijk buiten kan zitten en waar haar zoontje Julian lekker in kan spelen. Qua sfeer en inrichting mag het allemaal wat groener en natuurlijker. 

Het ontwerp

Het ontwerp laat zien dat de tuin sfeervol wordt ingericht met veel groen én dat er rekening wordt gehouden met de kleine Julian. Er wordt gebruik gemaakt van natuurlijke materialen en er wordt een deel bestraat zodat er een fijne plek ontstaat voor een terras. Daarbij komt er ook nog een looppad met stapstenen. 

Ook wordt er een pergola gemaakt van vier constructies, mét een schommel. Onder de pergola komt een picknicktafel te staan, met daarnaast een gazon en een ruime border vol plantjes. Om de tuin een extra natuurlijke touch te geven is er ook nog gekozen voor een klein moestuintje.

Aan de slag!

De zandvlakte in de tuin is allereerst iets opgehoogd en goed vlak gemaakt. De tegels van het terras aan de kant van de woning verschillen in lengte en breedte en hebben daardoor een extra speelse look. De entree aan de achterkant van de tuin is ook bestraat met dezelfde betontegels.

Er is een mooie haag geplaatst, waardoor de tuin in één keer lekker groen is en meer sfeer uitstraalt. Ook het gras is aangelegd met daartussen het looppad met de staptegels, gemaakt van de tegels die al in de tuin lagen. 

Japanse blauweregen – Wisteria floribunda

Deze plant is volgens Tom de mooiste klimplant die er bestaat en is de witte versie van de blauweregen. Deze kan zo’n 4 tot 5 meter groeien, dus binnen de kortste keren is dit een prachtige volgroeide pergola met een zee van bloemen.

Portugese Laurier – Prunus Lusitanica angustifolia

Deze haag geeft de tuin een mooie groene basis. Een groot voordeel is dat deze bestendig is tegen de koude wintermaanden én groenblijvend is.

Boomschors

Onder de pergola’s bij de picknicktafel is boomschors neergelegd; een duurzame bodembedekker. Als je hier planten in hebt staan, blijven deze lekker lang gezond. Onder de laag van boomschors blijft de grond vochtig, maar de boomschors neemt ook het regenwater op en geeft het later weer af aan de planten. Daarnaast geeft deze bodembedekker je tuin een echte natuurlijke uitstraling.

Sneeuwbal – Viburnum bodnantense dawn

Deze plant is een zogenaamde ‘naaktbloeier’: hij bloeit al voordat hij blad krijgt. De plant wordt zo’n 2,5 meter hoog en neemt niet veel ruimte in beslag. En extra fijn: de bloemetjes verspreiden een heerlijke geur.

Choisya – Choisya ternata

Deze plant blijft in de winter groen en bloeit vanaf mei tot en met augustus. Ook deze kleine witte bloemetjes verspreiden een lekkere geur.

Vleesbes - Sarcococca

Deze wordt ook wel de ‘zoete buxus’ genoemd, vanwege de bloemetjes die een heerlijke honingzoete geur verspreiden. Hij wordt zo’n anderhalve meter hoog en je kunt hem goed als haag gebruiken.

Moestuintje

In de tuin is een leuke groentebak geplaatst, zodat Annelies daar met haar zoontje Julian lekker hun eigen groenten in kunnen kweken.

Schommel voor Julian

Tot slot is er voor de kleine Julian een superleuke schommel opgehangen aan de pergola. Kortom, een heerlijke tuin waar zowel Annelies als Julian heerlijk in kunnen relaxen én spelen. 

"Is dit mijn tuin?!"

Annelies kan haar ogen niet geloven. “Is dit mijn tuin?”, zegt ze blij verrast. “Het is heel gezellig, echt heel sfeervol. Precies zoals ik had gehoopt!”

Eindelijk
Ook interessant!
Eindelijk een chic dakterras in mediterrane sferen voor Cliff en Caroline
Dit is een artikel van