Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Altijd een eetrijpe avocado herkennen? Met deze tips ga je nooit meer de fout in

Overkomt het jou ook wel eens dat je een avocado opensnijdt, om er vervolgens achter te komen dat 'ie nog erg hard en onrijp is? Ontzettend vervelend als dit gebeurt, zeker als je ernaar uitkijkt om van de smaakvolle vrucht te genieten. In dit artikel lees je hoe je erachter komt of je een eetrijpe avocado in je handen hebt, wat de kleur van de avocado over de rijpheid zegt én wat je vooral niet moet doen!

Dit zegt de kleur over de rijpheid van de avocado

De meest gemaakte fout die mensen maken als ze een avocado uitzoeken in de supermarkt? Ze houden geen rekening met het feit dat avocado's in verschillende soorten voorkomen én dat daarom de kleur van een rijpe avocado ook kan verschillen. De ene soort krijgt een bruine kleur als hij rijp is, terwijl de andere groen blijft. De kleur van de schil zegt dus weinig over de rijpheid als je niet weet welke soort je in je handen hebt! Hieronder staan een paar veelvoorkomende avocado soorten mét hun kenmerken beschreven. 

De Hass avocado

Deze soort kom je het vaakst tegen in de Nederlandse supermarkten. Je herkent hem aan zijn harde, geribbelde schil en de kleine, ovale vorm. Heb je een Hass-avocado in het vizier? Een rijpe Hass avocado herken je aan zijn bruine tot donkerpaarse kleur en hij heeft een smeuïge notensmaak en zachte textuur. Naast de Hass avocado heb je ook de Lamb Hass avocado, deze is een tikkeltje groter dan zijn broertje.

De Fuerte avocado

Deze avocado kom je ook vaak tegen in de Nederlandse supermarkten. Hij lijkt totaal niet op de verwante Hass avocado. Hij is namelijk iets groter met een gladde, diepgroene schil én die schil blijft groen als de avocado rijp is!

Reed avocado

De Reed avocado is te herkennen aan zijn ronde vorm, die enigszins lijkt op een ronde courgette. Ook bij deze soort hoef je niet te wachten op een bruine of donkerpaarse kleur, want een rijpe Reed avocado houdt zijn groene kleur.

Bacon avocado

Dit is een minder vettige variant van de avocadosoorten en hij is dus ook laag in calorieën. De ovale vorm en gladde, groene schil met gele spikkels zijn kenmerkend voor deze soort. Gemiddeld is hij iets groter dan de Hass-variant.

Slimcado

Tot slot heb je nog de Slimcado. Deze soort is afkomstig uit de Amerikaanse westkust en kan wel zes keer zo groot worden als de Hass-avocado. Je kunt hem verder herkennen aan de zachte, groene schil. Deze variant is harder en minder vettig dan de Hass avocado en bevat dus ook minder calorieën.

Zo
Niet direct de hele vrucht nodig? Lees hier hoe je de helft bewaart!
Zo houd je een aangesneden avocado vers

Na het bepalen van de soort

Nu je weet met welke varianten je te maken kunt hebben, kun je al een stuk beter inschatten of je op zoek bent naar een groene, bruine of donkerpaarse avocado. Logisch dat je nog steeds kan twijfelen over of je nou een eetrijpe avocado in je handen hebt. Probeer niet in iedere avocado te knijpen om erachter te komen of die rijp is, want zo ontstaan er beurse plekken waardoor de avocado juist sneller overrijp wordt.

Verwijder ook niet zomaar de steel van elke avocado die je ziet, ook al wordt die truc vaak gebruikt om te kijken of de avocado rijp is. Dit is af te raden omdat de avocado's zo juist snel overrijp worden, waardoor een andere consument ze ook laat liggen. Erg zonde dus!

Kijk goed en doe dan de test

Als je een avocado ziet waarvan je denkt dat die rijp is, controleer je eerst of het steeltje er nog aan zit. Als deze er al af is kan je de kleur van het kuiltje controleren. Omdat er al lucht bij het kuiltje is gekomen, zal het geen heldergroene- of gele kleur hebben maar een donkerbruine kleur hebben dat vergelijkbaar is met boomschors. Zit het steeltje er nog aan of twijfel je nog steeds? Leg de avocado dan in je handpalm. Zo kun je, zonder hem te kneuzen, voelen of hij hard of zacht is.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: