Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Van kale tegeltuin naar gezellige, groene borreltuin

Bas en Lydia hebben een jaar geleden een huis gekocht in Nieuwerkerk aan den IJssel en kortgeleden hebben ze hun gezin uitgebreid met de komst van hun lieve dochtertje. Ze houden van borrelen met vrienden en familie én dat doen ze het liefst in hun tuin. Het stel droomt daarom van een gezellige borreltuin en om dat waar te maken, vragen ze het tuinteam om hulp!

Een tuin zonder sfeer

De tuin van Bas en Lydia bestond eigenlijk uit niets meer dan tegels en had daardoor weinig sfeer. Het jonge stel had zelf al alle tegels en de vlonder eruitgehaald, zodat Tom en zijn team snel van start zouden kunnen. Nadat de tegels eruit waren merkten ze al dat er een groot hoogteverschil was ontstaan tussen de grond en achterdeur. 

De wensen

Lydia gaf aan dat ze graag met een kinderwagen door de tuin wil kunnen rijden én natuurlijk moet de kleine ook een plekje krijgen om te spelen. Daarnaast wilden ze een terrasgedeelte maar óók groen in hun nieuwe tuin terugzien. Ze willen een echte borreltuin waarin ze buiten kunnen genieten én heerlijk kunnen barbecueën. Op dit moment is de tuin precies het tegenovergestelde van hun wensen, genoeg werk te doen dus!

Het ontwerpplan

Het tuinontwerp laat zien dat de tuin in een paar gedeeltes wordt opgedeeld, waardoor het direct al een stuk knusser oogt. Zo komt er een borrelterras én een eetterras en het achterste gedeelte van de tuin komt een kindergedeelte waar het jongste gezinslid kan spelen. Ook het hoogteverschil bij de deur was een belangrijk aandachtspunt, die wordt verplaatst naar het midden van de tuin door een afstapje te plaatsen. De rest van het ontwerp concentreert zich op lekker veel groene beplanting. 

De groene haag

Allereerst begon Tom met het aanleggen van een groene kant-en-klaar haag tegen de schutting door deze met schroeven vast te maken. Deze klimophaag is al een paar jaar opgekweekt, met als voordeel dat de haag al lekker vol en groen is. Daarnaast kunnen ze goed tegen het Nederlandse klimaat én behouden ze het hele jaar door de groene kleur. Het valt direct op dat de tuin een stuk sfeervoller is geworden!

Waarom
Lees ook:
Waarom klimop de ideale plant voor bijna iedere tuin is

Het voorste terras

Om het hoogteverschil bij de achterdeur aan te pakken, heeft Tom een flinke laag zand aangelegd. Het voorste gedeelte van het terras komt daarmee hoger te liggen dan de rest van de tuin. Er is hier voor ‘Mount Everest’ tegels gekozen, dat zijn diepgrijze tegels met een luxe uitstraling. Daarnaast zijn er nog betontegels met een mooie houtlook gelegd bij de deur en vormen een pad naar het andere terrasgedeelte. Deze tegels geven een natuurlijke uitstraling, zonder dat ze veel onderhoud vereisen. 

Het borrelterras

De twee terrassen zijn met de hootlook tegels, die ook bij de voordeur zijn gelegd, met elkaar verbonden. Dit pad loopt verder door tot aan de achterkant van de tuin: zo ontstaat er een mooie eenheid. Voor dit terras zijn ook weer dezelfde diepgrijze tegels gebruikt, die tevens zo zacht aanvoelen dat het heerlijk is om er met blote voeten overheen te lopen!

Sfeervolle bloembakken

De zelfgemaakte bloembakken zijn geplaatst onder een betonnen fundering om te voorkomen dat ze gaan verzakken. Daarnaast zijn de bakken in molenwiekverband aangelegd voor extra stevigheid. In deze bakken heeft Tom karakteristieke olijfbomen geplaatst, die het hele jaar door hun groene kleur behouden. De bodem heeft hij met Japanse Zegge bedekt.

Speelhoekje met schommel

Natuurlijk zijn ze het jongste familielid niet vergeten. Tom heeft een schommel gemaakt door twee palen van Douglashout te plaatsen. Eén paal is aan de schuur bevestigd en de andere paal zit in de grond. De twee palen zijn van boven verbonden met een legger. Om het extra stevig én veilig te maken, zijn de palen met extra dikke schroeven vastgemaakt.

Bamboe en taxusbol

Tussen de twee terrassen in, bij de klimophaag, is een mooie bamboe geplaatst die met een wortelbegrenzer in toom wordt gehouden. Het is namelijk een woekerende plantensoort, wat betekent dat de wortelgroei soms voor problemen kan zorgen. Naast deze bamboe komt een taxusbol, een populaire struik die in allerlei vormen wordt gesnoeid!

Knus én groen

In het achterste gedeelte van de tuin is de tuin nog knusser gemaakt door een haag tegen de schommel te plaatsen én nog een hoge plantenbak te maken. In deze bak worden zijn ook twee van dezelfde zwarte bamboes geplaatst. De bodem van de rest van het achterste gedeelte is met basaltsplit bedekt. Hieronder is worteldoek geplaatst, zodat er geen onkruid doorheen zal groeien.

Enorm verschil

Toen Bas en Lydia de eerste glimp van hun nieuwe tuin opvingen, verscheen er direct een glimlach op de gezichten van het jonge stel. Het verschil is enorm en het resultaat mag er zeker zijn! Ze zijn hartstikke tevreden met al dat groen, het leuke schommelplekje én ook de prachtige aanleg van de tegels. Ze zullen ongetwijfeld nog erg lang zoet zijn van deze knusse borreltuin.

Shop the look

Dit is een artikel van