Onkruid in de tuin, je kunt ervan houden of je zou het liever zo gauw mogelijk willen verwijderen. Chemische bestrijding is echter niet zo natuurvriendelijk, en daarom geeft Tom tips over bodembedekkers die onkruid geen kans geven om überhaupt te groeien. Zo voorkom je dus op een fijne manier onkruid in je tuin én heb je leuke plantjes in de plaats!
Kijkersvraag
Bettina stuurde een kijkersvraag in voor Tom, waarin ze om tips vroeg voor de juiste bodembedekkers om onkruid tegen te houden. Tom heeft daar uiteraard antwoord op en deelt zijn tips.
Zo maak je jouw tuin klaar lenteklaar!
Het is nu de perfecte tijd om de tuin even flink onder handen te nemen en weer fris te maken voor het voorjaar. Tom legt uit wat je allereerst kunt doen om je tuin helemaal lenteklaar te maken:
- Je kunt de vaste planten snoeien en alle dode takken en bladeren weghalen.
- Loop de heesters en de struiken na en knip de grootste takken eruit. Op deze manier blijft de struik jong en fris doorgroeien.
- Check de planten en struiken op ziektes, dit doe je door te kijken hoe ze eruitzien. Zie je dode takken of schimmel? Haal de takken dan weg.
Onkruid herkennen
Tom vertelt dat onkruid over het algemeen planten zijn die zomaar ergens opdoemen, wat je niet zelf geplant hebt en waar je misschien last van hebt.
Bodembedekkers
Je kunt volgens Tom nooit echt helemaal van onkruid afkomen, maar dat is niet erg. Onkruid is immers goed voor de insecten en de biodiversiteit!
Tom legt uit dat je onkruid wel tegen kunt gaan, oftewel voorkomen. Een makkelijke manier om hiervoor te zorgen is door bodembedekkers te planten. Een bodembedekker groeit heel makkelijk en snel over de grond heen, waardoor de grond dichtgroeit en er een soort tapijt van plantjes ontstaat.
Bodembedekkers voorkomen dus dat er onkruid komt, doordat er geen zonlicht meer bij de bodem kan komen, waardoor de onkruidzaadjes niet meer kunnen kiemen.
In het begin zijn de plantjes nog niet zo groot en zou je dus nog even het onkruid weg moeten halen. Per vierkante meter kun je ongeveer 7 á 8 plantjes plaatsen. De plantjes verspreiden heel snel.
Vinca – maagdenpalm
Dit is een bodembedekker die echt laag blijft. Deze heeft leuke en vrolijk gekleurde bloemetjes.
Pachysandra – schaduwkruid
Deze bodembedekker is lekker vol en groen en begint te bloeien vanaf april met witte bloemetjes. Schaduwkruid groeit erg snel en loopt dus ook erg snel uit.
Je kunt ook verschillende bodembedekkers lekker door elkaar heen planten.
Salie en rozemarijn
De salieplant wordt een brede grote plant, die niet groter wordt dan 50 centimeter. Doordat deze lekker breed uitgroeit, bedekt het een heel stuk van de bodem. Ook bijvoorbeeld rozemarijn kun je gebruiken als bodembedekker. Let er bij het maken van een kruidentuin op dat je genoeg ruimte tussen de plantjes laat, omdat de kruiden breed groeien en grote struiken worden.
Verzorging
Volgens Tom hebben nagenoeg alle bodembedekkers weinig onderhoud nodig, ze groeien erg makkelijk.
Fotocredits
- Headerfoto: Ijubaphoto
- Foto 1: Orest Lyzhechka
- Foto 2: JosephJacobs
- Foto 3: bagi1998
