Ga naar de inhoud
Eigen huis & Tuin: Lekker Leven

Wat je volgens Dierenarts Piet moet weten over staffords

De stafford en de stafford kruisingen hebben over het algemeen niet altijd een even goede naam en imago. Ze worden vaak als agressief bestempeld, maar daar is Dierenarts Piet Hellemans het niet mee eens. Hij legt uit waarom deze hond juist erg lief kan zijn en vertelt je alles wat je moet weten over dit ras.

Dierenarts Piet Hellemans vertelt dat de stafford en alle kruisingen met de stafford veel in het dierenasiel terecht komen en vaak weinig geadopteerd worden. Het hondenras wordt vaak gezien als een vechthond of doet denken aan pitbull, wat mensen vaak intimiderend en eng vinden.

Dit is volgens dierenarts Piet onterecht. Hij vertelt dat dit ras lang geleden gefokt is als vechthond, waakhond en jachthond. In het verleden zijn ze veel ingezet voor hondengevechten. Maar in de 19e eeuw werd dit in de meeste gebieden in de wereld gelukkig voorgoed verboden. Inmiddels is de stafford – of een kruising ervan – een heel vrolijk, lief en gezellig huishondje geworden.

Piet vertelt daarnaast dat alle dieren kunnen bijten, dus ook honden. Of het nou een poedel, teckel of een stafford is, dat maakt niet uit.

Karakter van de stafford

De karaktereigenschappen van de stafford zijn energiek en daarnaast hebben ze een beetje een grootheidswaanzin. Deze honden hebben veel beweging en uitdaging nodig. Het zijn honden waar je veel mee moet werken. Wanneer je ze veel beweging geeft, ben je echt hun grote held(in)! Als jij je hond lekker veel beweging geeft of vaak met een stokje of balletje gooit, vergroot dit dus de relatie tussen hond en baas enorm.

Het gedrag

'De stafford heeft dus veel energie dat eruit moet', vertelt dierenarts Piet. 'Op het moment dat die energie opgekropt blijft, kunnen ze zichzelf gaan vermaken, maar dit uit zich vaak in gedragsproblemen of dingen waarvan wij niet willen dat ze dat doen. Om deze reden plaatsen mensen deze hondjes vaak in het asiel.'

Het slechte imago zorgt ervoor dat mensen denken dat deze honden niet knuffelbaar zijn, maar dit is dus niet het geval. Je kunt dit gedrag voorkomen door de Stafford genoeg lichaamsbeweging te geven.

Advies van Piet

Piet vertelt dat het voor elk nieuw baasje met een nieuwe hond belangrijk is om op hondencursus te gaan, zoals een gehoorzaamheidscursus.

Een stafford is dus echt niet altijd zoals het imago doet vermoeden. Onthoud: een cursus is altijd belangrijk – bij welke hond dan ook – en zorg ervoor dat je de stafford alle beweging kunt geven die het dier nodig heeft!

Biggie adopteren?

Biggie – de hond die met Piet meekwam naar de boerderij – is een jonge hond van 1 jaar oud. Het ras is een kruising van een Stafford en een Labrador. Op dit moment zit Biggie in zijn puberfase. Dit betekent dat hij erg nieuwsgierig is en het leuk vindt om op ontdekking te gaan.

Biggie is als pup verwaarloosd en heeft daarna 8 maanden in een dierenopvang gezeten. Vervolgens ging hij naar een asiel en werd geadopteerd door een heel lief baasje, maar wat bleek, Biggie kan niet goed met katten omgaan dus helaas was dit niet de goede match.

Voor het nieuwe baasje van Biggie raadt Piet dus aan om sowieso op hondencursus te gaan met hem, omdat het nog een jonge hond is en hij nog veel moet leren. Maar juist voor het nieuwe baasje is zo’n hondencursus ook heel leerzaam – je leert om een hond volgens de nieuwe inzichten te leven en om consequent te zijn.

Dit superlieve hondje heeft dus zo snel mogelijk behoefte aan een fijn thuis waar hij heerlijk zijn energie kwijt kan en veel liefde ontvangt!

Wil jij Biggie adopteren of wil je meer informatie over de hond? Bekijk dan zijn profielpagina op Verhuisdieren.nl

Fotocredits

Zo
Ook interessant!
Zo laat jij jouw nieuwe hond zich zo snel mogelijk thuis voelen
Dit is een artikel van