Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Tips van Zamarra: zo ga je veelvoorkomende nare geurtjes in huis tegen

iStock

Het liefst heb je natuurlijk dat je huis altijd fris en fruitig ruikt, maar in de praktijk is dat lang niet altijd het geval. Gelukkig schiet huishoudcoach Zamarra Kok te hulp. Zij geeft je handige tips om de meest voorkomende onfrisse en nare geurtjes in huis tegen te gaan.

Bij binnenkomst

De gang of hal waar mensen het huis binnenkomen is een plek die uitnodigend zou moeten ogen én ruiken. Toch worden hier ook vaak schoenen gestald, wat vaak resulteert in vieze geurtjes van onder andere zweetvoeten. Gelukkig zijn er meerdere manieren om deze onprettige geuren buiten de deur te houden. De makkelijkste én goedkoopste manier om je schoenen weer fris te krijgen, is door ze buiten in de zon neer te leggen! Zonlicht desinfecteert en pakt daarmee alle vieze geurtjes aan. Als de zon niet schijnt kun je ook altijd een schoenendeodorant gebruiken, even de schoenen buiten laten luchten, en je schoenen zijn weer helemaal fris!

Zelf schoenendeodorant maken

Zamarra legt uit hoe je heel eenvoudig zelf een schoenendeodorant kan maken. Vul een spuitfles voor de helft met water, de andere helft met schoonmaakazijn én als finishing-touch voeg je een paar druppels tea tree olie toe. Deze olie ruikt niet alleen lekker, het pakt ook bacteriën en schimmels aan!

Tip: Heb je nou veel last van zweetschoenen? Dan kan je ook een schoenverfrisser kopen. De ozonlucht desinfecteert de schoen en daarna maakt het je schoen droog door warme lucht.

Stinkende stofzuiger

Ook je stofzuiger kan op den duur onfris gaan ruiken. Misschien ken je het trucje wel waarbij je een beetje waspoeder opzuigt, waardoor de stofzuiger weer een poosje lekker fris ruikt. Maar helaas pak je zo niet direct de oorzaak van de stank aan, maar verbloem je het alleen. 

Wanneer de stofzuiger onfris ruikt, is dit meestal een teken dat het tijd is voor een schoonmaakbeurt. Begin eerst met het controleren van de borstels en de stang en kijk of er iets vast zit. Als dat niet zo is, open je de stofzuiger. Vervang gelijk de stofzuigerzak even, ook al stinkt deze niet. Daarna kun je naar de uitblaasfilter kijken die je ook gelijk kunt vervangen. Zamarra geeft de tip om – voordat je de filter terugstopt – er even wat parfum op te sprayen. Zo ruikt het extra lekker als je gaat stofzuigen!

De koelkast

Een stinkende koelkast kan twee oorzaken hebben: er zitten etenswaren in de koelkast die onaangenaam of sterk ruiken – denk aan schimmelkaas, een stuk vis of bedorven producten – óf het gaatje achter in de koelkast is verstopt.

In het eerste geval moet je al de voedingswaren even uit je koelkast halen en de koelkast goed schoonmaken. Zamarra doet dat het liefst met een sopje van 5 liter water en een eetlepel schoonmaaksoda. De soda reinigt, desinfecteert én neutraliseert vieze geurtjes.

Is scenario twee (verstopt afvoergaatje) bij jou het probleem? Dan kun je al het vuil er heel simpel uithalen met een wattenstaafje. Zamarra adviseert om daarna nog wat waterstofperoxide in het afvoergaatje te druppelen, zodat het desinfecteert en nare geurtjes worden bestreden. 

De vaatwasser

Een onaangename geur in de vaatwasser kan meerdere oorzaken hebben. Zo kan het zijn dat je de vaatwasser niet vaak genoeg aanzet, waardoor er te lang vieze vaat in de machine staat wat gaat stinken. Een andere oorzaak kan zijn dat je de vaat vaak op de eco-stand laat draaien. De temperatuur wordt in dat geval niet hoog genoeg om vetresten en bacteriën weg te spoelen. Om de vaatwasser schoon te maken, haal je allereerst de filter eruit zodat je die grondig kunt schoonmaken onder de kraan. Controleer daarnaast ook even of de spoelarmen niet verstopt zijn. De rubberen afsluitrandjes kun je schoonmaken met een oude tandenborstel. Laat de vaatwasser vervolgens op het reinigingsprogramma draaien. Heeft je vaatwasser niet zo'n programma, dan kun je 'm op de warmste stand laten draaien met een theelepel baking soda in het bakje dat bedoeld is voor de vaatwastabletten. 

Tip: In plaats van een speciale vaatwasserverfrisser te gebruiken, is het veel goedkoper om een schijfje citroen in de vaatwasser te doen als je een programma draait. Dat pakt niet alleen de vieze geurtjes aan, maar werkt óók als glansspoelmiddel!

Fotocredits 

Headerfoto: iStock

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van