Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Traditionele spaghetti bolognese én bloemkool met olijvendressing

Hugo neemt je mee naar de smakelijke Italiaanse keuken! Hij maakt een heerlijke spaghetti bolognese op de traditionele manier én serveert daarbij bloemkool met daarover een lekkere olijvendressing! Kook je mee?

Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de spaghetti bolognese en verderop vind je de bereidingswijze van de bloemkool met olijvendressing. 

Spaghetti bolognese

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten + 60 minuten stoven

Ingrediënten:

  • 100 gr. ontbijtspek
  • 50 gr. roomboter
  • 300 gr. rundergehakt of half-om-half-gehakt
  • 1 flinke ui
  • 1 teen knoflook
  • 2 takken tijm
  • 1 winterpeen (circa 200 gr.)
  • 2-3 stengels bleekselderij
  • 1 klein blikje tomatenpuree
  • zout en peper
  • 60 ml rode wijn
  • 150 ml krachtige runderbouillon
  • 225-250 ml volle melk
  • 400 gr. spaghetti of pappardelle
  • 30-40 gr. Parmezaanse kaas

Extra nodig:

  • rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de ontbijtspek in stukjes.

Stap 2: Verwarm de boter en rul hierin het gehakt met het spek.

Stap 3: Pel de ui en de knoflook, snipper de ui en voeg toe aan de pan. Snijd de knoflook grof en de peen en bleekselderij in fijne blokjes en voeg de ingrediënten toe aan de pan. 

Stap 4: Voeg de tomatenpuree erbij en bak een minuut mee. Doe daarna de tijm erbij. Breng het geheel op smaak met zout en peper.

Stap 5: Voeg de wijn erbij en laat het verdampen.

Stap 6: Blus af met de bouillon. Kook het in, tot de bouillon is verdampt.

Stap 7: Schenk zoveel melk erbij, zodat het vlees en de groenten onderstaan. Breng het aan de kook, draai het vuur dan laag en laat de saus een uurtje of langer heel zachtjes koken.

Stap 8: Kook de spaghetti volgens de gebruiksaanwijzing in gezouten water.

Stap 9: Meng de spaghetti met de saus en verdeel het op de borden. Rasp er royaal parmezaanse kaas overheen en bestrooi eventueel met extra versgemalen peper.

Bloemkool met olijvendressing

  • Voorgerecht/groentegerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 1 bloemkool
  • 1 kleine knoflookteen
  • 1 bos basilicum
  • 125 gr. taggiasche olijven
  • 2 eetlepels kappertjes
  • 1 blikje ansjovis
  • ½ citroen
  • 120 ml olijfolie
  • zout en peper

Extra nodig:

  • hakmolentje

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng een pan water aan de kook. Verdeel de bloemkool in roosjes en kook ze in ongeveer 7 minuten beetgaar. Of: zet de hele bloemkool met de steelkant naar beneden in een pan met een laagje water. Dek het dan af en laat op het vuur in 10 tot 15 minuten beetgaar stomen.

Stap 2: Pel de knoflook. Hak de stelen van de basilicum grof. Maal in de hakmolen de basilicumstelen, olijven, kappertjes, ansjovis, knoflook, citroenrasp en sap. Meng hier de olie doorheen en breng de dressing op smaak met zout en peper.

Stap 3: Serveer de bloemkool op de borden, lepel de dressing erover en bestrooi royaal met basilicumblaadjes.

Bloemkoolschnitzel
Lees ook:
Bloemkoolschnitzel met Japanse curry, rijst en komkommersalade
Dit is een artikel van