Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Welke pastasoort hoort bij welke saus? Zo zit het!

Er wordt geschat dat er wereldwijd zo'n 700(!) verschillende soorten pasta zijn. Daarbij kun je natuurlijk ook oneindig veel sauzen maken. Maar welke sauzen zijn nou eigenlijk als origine bedoeld bij welke pastasoorten? Wij zetten het voor je op een rijtje.

1. Spaghetti

Te beginnen met de meest bekende pastasoort: spaghetti! De echte klassiekers op het gebied van sauzen die typisch aan deze pasta te linken zijn, zijn carbonara, vongole en bolognese.

2. Penne

De pastasoort penne is erg populair in de Italiaanse keuken en wordt met allerlei sauzen gemaakt. Maar wat écht goed bij penne past is een stevige saus waar vlees in is verwerkt, zoals ragù óf een rijke tomatensaus met groenten. Denk bijvoorbeeld aan de sauzen arrabbiata en penne a la Norma, twee echte klassiekers.

3. Farfalle

De vlindertjespasta – oftewel farfalle – is een soort die het beste gecombineerd kan worden met een lichte saus of met pesto. Ook zie je deze pastasoort veel terugkomen in salades. Onthoud dus: zorg dat de saus net zo licht is als de vleugeltjes van een vlinder!

4. Rigatoni

De rigatoni is een pastasoort die kort en stevig is. Door de holle vorm vult deze pasta zich graag met saus. Rigatoni pasta gaat goed met saus van ragù of drie kazen.

5. Fusilli

Ook de fusilli vraagt door zijn draaiende vorm voor een stevige saus, zoals bolognese, een romige saus of een dikke pesto saus. De dikke saus kan zich heerlijk tussen de fusilli mengen.

6. Tagliatelle

De pastasoort tagliatelle staat bekend om de klassieke combinatie met truffelsaus en/of paddenstoelen. Tagliatelle al tartufo is een bekende saus die bij deze pasta wordt gegeten. 

7. Conchiglioni

Deze pastasoort is te herkennen aan zijn grote schelpen met aan de buitenkant een ribbelige structuur. Door de grootte van de schelp, kun je deze lekker opvullen met saus. Kies bij deze pasta dus voor een rijke saus met bijvoorbeeld drie kazen, ricotta-spinazie of gehaktsaus.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: