Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Poolse bietensoep én smaakvolle blini's met zalm

We starten de week dit keer in Oost-Europese sferen. Hugo zet een heerlijke Poolse variant van de bekende bietensoep op tafel en vult dit aan met smaakvolle blini's – een pannenkoek in oosterse stijl – met zalm. Klinkt goed he? Lees het recept en kook lekker mee!

Het menu van Hugo bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de Poolse bietensoep en verderop vind je de bereidingswijze van de blini's met zalm. 

Poolse bietensoep - borscht

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 40 minuten

Ingrediënten:

  • 30 gr. gemengde gedroogde paddenstoelen
  • 1 prei
  • 1 teen knoflook
  • 1 iets kruimige aardappel
  • neutrale olie 
  • 500 gr. gekookte bieten
  • 2 hele pimentkorrels
  • 1 laurierblad
  • zout en peper
  • 1 liter water
  • 1 blik gepelde tomaten
  • zure room voor serveren
  • een half bosje bieslook

Extra nodig:

  • grove rasp
  • staafmixer
  • handschoenen
  • vijzel

Bereidingswijze:

Stap 1: Breng 200 ml water aan de kook. Doe de paddenstoelen in een kom en overgiet met het kokende water. Laat 10-20 minuten trekken.

Stap 2: Snijd de prei in dunne ringen. Pel en snijd de knoflook fijn. Schil de aardappel en snijd in blokjes.

Stap 3: Verwarm een eetlepel olie in een braadpan en bak hierin de prei.

Stap 4: Voeg de knoflook toe als de prei zacht wordt en bak 2 minuten mee.

Stap 5: Vijzel de piment fijn en voeg met het laurierblad bij de prei. Breng op smaak met zout en peper.

Stap 6: Zeef de paddenstoelen boven de pan.

Stap 7: Voeg 1 liter water, de paddenstoelen en de aardappel toe. Laat 20 minuten zachtjes koken.

Stap 8: Snijd intussen de gekookte bieten in blokjes.

Stap 9: Voeg de tomaten en bieten toe aan de soep en kook nog 5 minuten.

Stap 10: Haal de pan van het vuur en pureer de soep glad.

Stap 11: Snijd de bieslook fijn.

Stap 12: Serveer de soep in de borden en schep er een lepel zure room in. Bestrooi met bieslook en extra peper.

Blini’s met zalm

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 75 gr. boekweitmeel
  • 1,5 theelepel bakpoeder
  • 50 gr. bloem
  • 1,5 theelepel zout
  • 1 ei
  • 150 ml melk
  • 50 gr. roomboter 
  • 200 gr. gerookte zalm
  • 125 ml zure room
  • een paar takjes dille

Extra nodig:

  • Handmixer

Bereidingswijze:

Stap 1: Meng het boekweitmeel met het bakpoeder, een snuf zout en de bloem in een kom.

Stap 2: Splits het ei. Meng de eidooier met de melk en roer door het bloemmengsel.

Stap 3: Klop het eiwit stijf in een vetvrije kom. Spatel door het beslag.

Stap 4: Verwarm een derde van de roomboter in de koekenpan en bak kleine pannenkoekjes circa 3 minuten per kant. Herhaal tot het beslag op is.

Stap 5: Beleg de pannenkoekjes met zure room, gerookte zalm en een takje dille.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van