Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Spullen van een overleden dierbare opruimen: zo pak je het aan

Bij het verliezen van een dierbare heb je niet alleen te maken met rouwverwerking en verdriet, maar soms ook met het oplossen van allerlei praktische zaken. Zoals het opruimen van spullen die de overledene achterlaat. Noodgedwongen beslissingen nemen over de spullen van iemand anders kan erg lastig zijn. Opruimcoach Galit geeft tips over hoe je deze zware taak het beste kunt aanpakken, daarnaast wijst ze je ook nog op praktische punten die je niet moet vergeten.

Vraag om hulp

Het opruimen en uitzoeken van de spullen kan een enorme klus zijn. Trek jezelf dan ook vooral niet terug, maar vraag vrienden en familie om hulp! Dit kan het maken van lastige, emotionele beslissingen over wat je wel of niet moet bewaren een stuk makkelijker maken. Het helpt dat je er met iemand over kunt praten en dat iemand mee kan denken over de bestemming van de spullen.

Ga gestructureerd te werk

Galit geeft daarnaast de tip om de spullen in categorieën te verdelen. Denk na over wat je wil bewaren, verkopen, weggooien, opslaan of misschien wil doneren. Begin vervolgens met de spullen die de minste emotionele waarde hebben. Denk hierbij aan gereedschap, elektronische apparaten en schrijfgerei.

Tip: Moet je een heel huis opruimen? Dan is het verstandig om per ruimte te werk te gaan. Galit geeft het advies om dan bij de keuken te beginnen.  

De sentimentele spullen

De volgende stap is om te kijken naar spullen met meer emotionele waarde. Bewaar geen boeken als je niet van plan bent om ze nog te lezen. Hetzelfde geldt voor cd’s die je niet meer gaat beluisteren of kunstwerken die je eigenlijk niet mooi vindt. Uiteraard kun je uit sentiment wel een aantal spullen houden. Maak met de rest van de spullen een ander blij door het te verkopen of te doneren.

Kleding

Je kunt niet alle kleding van een overleden dierbare bewaren. Denk daarom goed na over welke kledingstukken je wil doneren of verkopen. Als je het lastig vindt om van alle kleren afstand te doen, kun je een aantal items uitzoeken om aan jouw eigen garderobe toe te voegen. Op die manier kun je toch nog enkele kledingstukken bewaren én hou je de herinneringen aan de overleden dierbare dicht bij je.

Tip: Vind je het nog te lastig om over bepaalde spullen een beslissing te nemen? Leg deze twijfelspullen dan bij de categorie ‘opslaan’. Zo geef je jezelf de rust en ruimte om het over een paar maanden nog eens te bekijken.

Zelfgemaakte spullen

Was jouw dierbare een creatief persoon? Galit geeft de tip om alleen representante handwerken uit te kiezen die voor jou een mooie herinnering opleveren. Bijvoorbeeld knutselwerken uit een belangrijke, creatieve periode. Je kunt helaas niet alles bewaren. Vind je het erg moeilijk om afstand te doen van deze spullen? Overweeg dan om foto’s te maken, zodat je er altijd nog naar kunt terugkijken.

Belangrijke papierwerken

Naast allerlei spullen zul je ook veel papierwerken tegenkomen. Gooi dit niet zomaar allemaal weg. Sommige papieren heb je nodig voor administratieve zaken. Lever het paspoort ook pas bij de gemeente in nadat je alle andere zaken hebt afgerond, soms heb je het paspoort later nog nodig.

Contracten en abonnementen

Vergeet het ook niet om abonnementen op te zeggen, zoals kranten en tijdschriften. Als je niet zo goed weet welke contracten en abonnementen lopen, is het handig om naar de bankafschriften te kijken. Zo zie je of er nog vaste bedragen worden afgeschreven van bijvoorbeeld de sportschool, energieleveranciers of goede doelen.

De post

Postbedrijven hebben een speciale nabestaandeservice. Hiermee kun je op een makkelijke manier regelen dat de post van de overledene automatisch doorgestuurd wordt naar het adres dat jij daarvoor opgeeft. De reclamepost kun je opzeggen door naar het Nationaal Overledenenregister te gaan en daar de gegevens van de overleden persoon in te vullen.

Nalatenschap

Laat het kenteken van de auto overzetten op de naam van de persoon die de auto erft. De erfgenaam van de auto kan vervolgens beslissen of hij de auto houdt of verkoopt. Vergeet ook niet de digitale nalatenschap te regelen door ook de nodige dingen te deactiveren. Denk hierbij aan e-mails, digitale profielen, bestanden en documenten.

Wat je bewaart

Nadat je alles hebt uitgezocht, heb je vast en zeker een aantal kostbare spullen uitgezocht die je wil houden. Bewaar deze dan ook in volle overtuiging, door al je favoriete foto’s en spullen op een speciaal plekje te geven. Zo maak je er een waardevolle herdenkingsplek van. Alle andere spullen die je wil bewaren maar niet wil uitstallen, kan je in een herinneringsdoos opbergen. Op die manier heb je alle spullen bij elkaar en kun je ernaar kijken wanneer je dat wil. 

Wees creatief

Heb je wat kostbaars bewaard maar is het niet helemaal jouw stijl? Dan kun je er ook iets anders van maken wat beter bij je past. Zo kun je bijvoorbeeld een ring aan een ketting dragen. Of heb je een kapotte ketting die je niet weg wil doen? Van die kralen of andere materialen kun je een broche laten maken. 

Fotocredits:

Headerfoto: Andry5

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van