Hugo maakt vandaag een heerlijke Spaanse aardappeltortilla met chorizokruim! Om dit gerecht compleet en extra gezond te maken serveert hij er ook een frisse salade bij met sinaasappel, grapefruit en avocado. Een lekkere maaltijd om te bewaren voor de lunch, als ontbijt of in de avond!
Het menu bestaat uit twee onderdelen. We beginnen met de tortilla met spinazie en chorizokruim en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze van de avocado-citrussalade.
Tortilla met spinazie en chorizokruim
- hoofdgerecht voor 4 personen
- bereiding: circa 30 minuten + 30 minuten wachttijd
Ingrediënten:
- 250 gr. spinazie à la crème
- olijfolie
- 200 gr. chorizo (stuk)
- 1 grote ui
- 3 tenen knoflook
- 1 kg vastkokende aardappels
- 1 bosje bladpeterselie
- 6 eieren
- zout en peper
Maak het jezelf makkelijk en stop alle ingrediënten met één klik in het winkelmandje van je favoriete supermarkt.
Extra nodig:
- keukenmachine met plakjessnijder
- koekenpan (doorsnede 24 cm) met deksel
- keukenpapier
Bereidingswijze:
Stap 1: Laat de spinazie volgens de gebruiksaanwijzing ontdooien en iets afkoelen.
Stap 2: Snijd de chorizo fijn en bak op laag vuur in een droge pan, tot al het vet eruit is gesmolten.
Stap 3: Pel de intussen de ui en knoflook. Halveer en snijd de ui in dunne halve ringen en hak de knoflook in dunne plakjes.
Stap 4: Zet het vuur iets hoger en bak de chorizo goudbruin. Haal daarna de chorizo uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier.
Stap 5: Bak de ui en knoflook in dezelfde pan in de chorizo-olie, tot de ui zacht is.
Stap 6: Schil en snijd de aardappels eventueel met een keukenmachine of mandoline in dunne plakken.
Stap 7: Voeg de aardappelplakken toe aan de pan en bak ze op laag vuur circa 10 minuten, tot ze net gaar zijn. Laat iets afkoelen.
Stap 8: Hak de peterselie fijn en meng door de eieren. Breng op smaak met zout en peper.
Stap 9: Roer de ontdooide spinazie en aardappels door het eimengsel.
Stap 10: Schenk het mengsel terug in de pan. Dek af en laat de tortilla op laag vuur 15 tot 20 minuten bakken, zodat het ei gestold is.
Stap 11: Keer de tortilla op een bord. Verdeel in punten en bestrooi met het chorizokruim.
Tip: als je een ovenvaste koekenpan gebruikt, kun je de tortilla op het laatst nog even onder de ovengrill zetten om de boven kant te laten stollen.

Avocado-citrussalade
- bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 2 handsinaasappels
- 1 grapefruit
- 1 kleine rode ui
- 2 eetrijpe avocado’s
- 2 eetlepels sherryazijn of rode wijnazijn
- 5 eetlepels olijfolie extra vergine
- zout en chilivlokken
- paar takken bladpeterselie
- zwarte olijven zonder pit
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de schil van de sinaasappels en grapefruit dik eraf. Haal met een scherp mes de partjes tussen de vliezen uit.
Stap 2: Pel en snijd de ui in dunne ringen.
Stap 3: Maak de avocado schoon en hak het vruchtvlees in plakjes.
Stap 4: Meng in een kom de azijn met de olie en breng op smaak met zout en een snuf chili.
Stap 5: Hak de peterselie fijn en snijd de olijven in stukjes.
Stap 6: Breng de sinaasappel, olijven, peterselie en avocado op smaak met de dressing.
Stap 7: Serveer de salade op een schaal of een bord. Verdeel de ui erover.