Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een knusse tuin in oosterse sferen voor Ferdi en Mendy

Ferdi en Mendy wonen nu 4 jaar in Beverwijk en hebben sinds kort een dochtertje. Nu zij in huis alles voor elkaar hebben, mist het gezin alleen nog een sfeervolle tuin. Tom en het klusteam zijn hard aan de slag gegaan om de kale lege tuin om te toveren tot een knusse en gezellig plek in oosterse sferen.

De wensen

Het stel wil dolgraag dat de saaie en kale tuin plaatsmaakt voor een gezellige plek in oosterse sferen. Om dit te realiseren mag de oude schutting weg, en ook aan de enorme hoge drempel in de tuin – waar je makkelijk over kan struikelen – moet iets gedaan worden. Ferdi ziet graag een bloembak met mooie beplanting in de nieuwe tuin en daarnaast zou hij ook heel graag zijn standbeeld van hun hond willen terugzien in de nieuwe inrichting.

Het ontwerp

Het ontwerp laat zien dat de tuin een gezellige uitstraling krijgt. Er is gekozen om het eerste gedeelte van de tuin – het eetgedeelte – op te hogen. Op deze manier sluit de grond beter aan op de hoge drempel. Het achterste gedeelte van de tuin ligt iets lager, dit is het lounge gedeelte.

Achterin komt een grote plantenbak met bamboe erin. Er is gekozen om halverwege de tuin nog een plantenbak te plaatsen met een houten frame – een roomdivider – om zo twee gezellige hoekjes in de tuin te creëren. De oude tuinmuur wordt bekleed met bamboeschermen, wat samen met de bamboe voor dat fijne oosterse sfeertje zorgt. 

Aan de slag!

De kale tuin is opgehoogd met een laag zand. Voor het verhoogde terras is er gekozen voor grote donkergrijze tegels. Tegen de zijde van de schuur aan is een looppad van lichtgrijze tegels gelegd. Deze tegels hebben een verweerde look en hebben een beschermlaag waardoor ze makkelijk in onderhoud zijn én lang hun kleur behouden. Het lager gelegen terras is aangelegd met dezelfde tegels als het verhoogde gedeelte.

Om de tuin in oosterse sferen te brengen zijn er bamboeschermen tegen de oude tuinmuur bevestigd.

Plantenbakken

De plantenbakken bestaan uit opgestapelde, gebroken blokken. De robuuste kant van de breuk is expres aan de buitenkant van de bak te zien en zorgt voor een robuuste look. Daarnaast is er gekozen voor hoogteverschil tussen de bakken, zodat er een speels effect ontstaat. 

Roomdivider in de tuin

De room divider – of eigenlijk de 'garden divider' – verdeelt de tuin in twee gedeeltes, zodat er een fijn lounge gedeelte en een zitgedeelte ontstaat. Dit maakt de tuin een stuk gezelliger. De divider is op maat gezaagd uit houten balken. Tussen deze balken zijn bamboepalen geplaatst. En ook in de plantenbakken komt bamboe terug, maar dan als plant. 

Fargesia robusta

Er is specifiek gekozen voor de bamboesoort Fargesia, omdat dit een niet woekerende soort. Bamboe valt dan wel onder de grassen, maar ze hebben een stengel van hout en groeien enorm hard. De Fargesia kan erg hoog worden, maar om te voorkomen dat de plant te hoog wordt kun je de stengels bij de grond wegknippen. Deze bamboesoort kan goed tegen de zon en zorgt voor een fijne schaduw in de tuin.

Tip: Wil je meer lezen over deze niet woekerende bamboesoort? Je leest er hier meer over! 

Pseudosasa japonica

Ook is er gekozen voor de Pseudosasa, een Japanse bamboesoort die wél woekert. Om deze bamboe in bedwang te houden is deze in een plantenbak geplaatst, maar alsnog moet je deze goed in de gaten houden. Deze bamboe groeit met zijn wortels niet onder de grond, maar bovenlangs – in dit geval over de bak heen. Om de bamboe in de bak te houden kun je de wortels af en toe doorknippen.

Deze prachtige bamboe heeft een mooi groot en breed blad, de plant blijft groen én is winterbestendig.

Als finishing touch is er gebruik gemaakt van beach pebbles in de plantenbakken. Dit geeft een chiquere uitstraling én er komt nauwelijks onkruid doorheen. Bovendien is er nóg een fijn voordeel aan beach pebbles, en dat heeft alles te maken met katten. Je leest het hier

De hond van Ferdi heeft natuurlijk ook een mooi plekje gekregen in de tuin. Een voor het dochtertje van Ferdi en Mendy is er een leuk krijtbord opgehangen, zodat ze hier in de toekomst lekker op kan tekenen. 

Een sfeervolle én groene tuin voor Ferdi en Mendy

Ferdi en Mendy zijn blij verrast met het eindresultaat van hun nieuwe tuin. “Heel mooi en een goeie drempel!”, zegt Mendy. “Ik vind het echt heel gezellig en superleuk, ik herken het niet meer.”

Ferdi en Mendy zijn erg onder de indruk van de nieuwe tuin en hadden niet verwacht dat dit mogelijk was. “De hond staat mooi in de hoek en het krijtbord is ook heel leuk”, zegt Ferdi. “Echt lekker relaxed!”

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van