Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Zelfgemaakte Slowaakse kipstoof én Slowaakse pannenkoeken met aardappel

Vandaag duiken we de Slowaakse keuken in. Hugo maakt namelijk een Slowaakse kipstoof mét lokše, oftewel: pannenkoeken met aardappel. Daarbij maakt hij ook nog rode kool met appel. Het wordt weer een fantastische maaltijd, kook en eet je mee?

Het menu bestaat vandaag uit drie onderdelen. We beginnen met de Slowaakse kipstoof en verderop vind je de bereidingswijze van de Slowaakse pannenkoeken met aardappel (lokše) en de rode kool met appel. 

Slowaakse kipstoof

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten:

  • 4 kippenpoten
  • zout en peper
  • 50 gr. roomboter
  • 1 ui
  • 500 gr. gemengde champignons
  • 1 winterpeen
  • 300 gr. knolselderij
  • 2 eetlepels bloem
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 2 theelepels gedroogde marjolein
  • 100 ml rode wijn
  • 500 ml kippenbouillon

Bereiden:

Stap 1: Kruid de kippenpoten met zout en peper.

Stap 2: Verwarm de boter in een braadpan en bak hierin de kippenpoten bruin aan. Haal dan de poten uit de pan.

Stap 3: Pel en snipper intussen de ui én snijd de champignons in stukjes.

Stap 4: Schil en snijd de peen en knolselderij in kleine blokjes.

Stap 5: Voeg de groenten toe aan de pan waar de kip in zat en fruit aan.

Stap 6: Doe de bloem erbij en bak even mee.

Stap 7: Voeg de tomatenpuree toe als de ui zacht is en roer goed door. Doe de marjolein erbij en blus af met rode wijn.

Stap 8: Doe de kippenpoten terug in de pan en schenk de bouillon erbij. Laat circa 30 minuten stoven.

Stap 9: Haal de deksel van de pan en laat nog 15 minuten inkoken.

Stap 10: Kruid de stoof met zout en peper en serveer met Slowaakse pannenkoeken en rode kool.

Slowaakse pannenkoeken met aardappel – lokše

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • 450 gr. gekookte aardappels
  • zout
  • 130 gr. bloem + extra voor uitrollen
  • roomboter op kamertemperatuur

Extra nodig:

  • rasp
  • deegroller

Bereiden:

Stap 1: Rasp de gekookte en afgekoelde aardappels fijn.

Stap 2: Voeg een snuf zout en een deel van de bloem toe en meng tot een flexibel, niet plakkerig aardappeldeeg. Voeg als het nodig is meer bloem toe.

Stap 3: Verdeel het deeg in 6 stukken en rol de stukjes dun uit op een bebloemd aanrecht.

Stap 4: Verwarm een droge koekenpan en bak de pannenkoeken in een droge pan aan beide kanten goudbruin en gaar.

Stap 5: Bestrijk de warme pannenkoeken met de roomboter en serveer bij de stoof.

Rode kool met appel

  • Bijgerecht 4 personen
  • Bereiding circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • 1 rode ui
  • olijfolie
  • een halve rode kool
  • zout en peper
  • een halve theelepel karwijzaad
  • 4 eetlepels rode wijnazijn
  • 1 of 2 eetlepels suiker en/of rode (vossen)bessenjam
  • 1 appel (bijvoorbeeld Elstar, of een andere licht zoete appel)

Bereiden:

Stap 1: Halveer, pel en snijd de ui in halve ringen.

Stap 2: Verhit een scheut olie in een wok en fruit de ui.

Stap 3: Snijd de harde kern uit de kool en snijd de kool fijn.

Stap 4: Bak de kool een paar minuten mee. Voeg de azijn en een scheut water toe en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Laat de kool afgedekt beetgaar stoven, breng op smaak met een schepje suiker en/of jam.

Stap 6: Snijd de appel in kleine blokjes. Voeg de appel met de jam en een schepje suiker bij de kool en stoof dit nog enkele minuten mee.

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: