Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Slim opbergen in een klein huis doe je zo

In bijna elk huishouden liggen her en der – of in grotere maten – rondslingerende spullen. Het liefst wil je dat natuurlijk allemaal netjes opbergen, maar in een klein huis kan dat nogal een uitdaging zijn. We spraken opruimcoach Galit Soesan over de handigste tips voor elke ruimte in de woning, zodat al je spullen toch een plekje kunnen krijgen.

Een huis bestaat uit meerdere ruimtes of gedeelten. Hieronder lees je per ruimte hoe jij slim met je spullen om kunt gaan, zodat de kamer ruimtelijker oogt en jij al je spullen een goede plek kunt geven.

Slaapkamer

"Berg zo veel mogelijk spullen op achter deurtjes of in manden, zodat je spullen niet meer te zien zijn," vertelt Galit. Dit zorgt voor meer orde en rust in je kleine kamer. Het is daarbij belangrijk dat je de spullen ook niet los onder het bed schuift of los op de kast legt. Stop het altijd in een dichte la, mand of achter deurtjes.

"Zorg ook voor overzicht: categoriseer je spullen in bakken en leg de spullen die je dagelijks gebruikt vooraan in de la." 

Kies een hoge kledingkast, zodat je ruimte voornamelijk in de hoogte benut wordt, waardoor je meer ruimte overhoudt. Op de hoogste plek kun je de spullen opbergen die je niet vaak, bijvoorbeeld eens in het seizoen, nodig hebt. Heb je geen plek voor grote kledingkast? Zet dan een kledingrek neer waar je je kleding aan kunt ophangen. Op de grond houd je dan ruimte voor je schoenen!

Tip: zorg ervoor dat je jouw kleding aan dunne hangertjes hangt, zo kun je twee keer zoveel kleding kwijt. Hang een spiegel aan je kledingkast. Dit neemt minder ruimte in beslag én het maakt je kamer ruimtelijker. 

Je schoenen kun je in een schoenenopberger zetten – waarbij elk paar boven op elkaar wordt opgeborgen – zo passen er meer schoenen in je kast.

"Geen plek voor een nachtkastje? Hang dan plankjes aan de muur voor extra ruimte." Op deze plankjes kun je nu wel mandjes, je brillenkoker en een lampje kwijt.

Zet tegen het voeteneind van je bed een opbergbankje neer. Naast dat het er leuk uitziet kun je ook spullen opbergen in de zitting. Extra opbergruimte dus!

Galit heeft ook een oplossing voor je rondslingerende was. "De vieze was slingert ook nog wel eens door de ruimte heen en zorgt voor minder plek én onrust. Het helpt dan om je was vooraf al te sorteren in twee grote wasmanden, donker en licht, zo heeft je rondslingerende wasgoed een goede opbergplek!"  

Werkplek of kantoor

Neem ook handige bureau-organizers. Hier kun je pennen, papieren en opladers in kwijt op een handige plek. Zo is er in je bureaula weer meer ruimte voor andere spulletjes, zoals bijvoorbeeld je nietjes en paperclips.

De kunst van het ophangen

Bij een tekort aan ruimte is het een goed idee om je spullen aan de muur op te hangen. Werk de hoogte in! Haal bij de bouwmarkt handige ophanghaken en zorg zo voor meer ruimte.

Extra voordeel: je kunt het zo leuk maken als je wilt, heb je bijvoorbeeld een mooi surfbord of basgitaar die veel ruimte inneemt? Hang ze aan de muur en je hebt direct te gekke wanddecoratie!

Speel niet alleen met haken aan de muur, maar ook met planken. Zo kun je boven de bank een paar mooie planken ophangen. Hier kun je kleine opbergmandjes kwijt en bijvoorbeeld een aantal boeken – weer ruimte in de kasten!

Woonkamer en hal

"In een klein huis kun je kiezen voor inklapspullen, zoals een inklapbureau of een inklaptafel – dan is er weer extra ruimte vrij voor een opbergkast."

Natuurlijk wil je niet dat alles in huis achter deurtjes opgeborgen is, je wil natuurlijk ook wat sfeer en gezelligheid toevoegen. Dat kan met decoratie! 

Tip: groepeer je decoratie in kleine groepjes van accessoires in bijpassende kleuren en wees kritisch op de hoeveelheid decoratie.

"In de plaats van een grote boekenkast die een ruimte vult, kun je kiezen voor een boekenplank net onder je plafond – een soort plafondlijst – waar je al jouw boeken in kwijt kan." Dit ziet er ook nog eens heel tof uit!

Kies voor een kapstok met kastje erboven en daaronder de haakjes – zo kun je je sleutels, zonnebril, handschoenen, etc. daarin opbergen. Door het kastje op te hangen is er daaronder weer extra ruimte. 

Keuken

Pas ook in de keuken de kunst van ophangen toe. Hang de grote pannendeksels aan de deur van je keukenkast. Ook het andere keukengerei, zoals opscheplepels, kun je aan haakjes ophangen of in een leuke pot op het aanrecht neerzetten! Dit staat leuk én je hebt weer extra ruimte in je la voor andere keukenspullen.

"Alle sponsjes, vaatwastabletten en afwasmiddel kun je bij elkaar opbergen in bakjes die je aan de binnenkant van je gootsteen deur hangt." Voor meer ruimte in het keukenkastje kun je kiezen voor een draaiplateau.

Een grote voorraad van spullen kan fijn zijn, maar neemt ook onnodig veel opbergruimte in beslag. Zorg er bij een klein huis dus voor dat je voorraad minimaal is.

Badkamer

Ook je badkamer kan al snel helemaal vol staan met allerlei soorten flesjes, potjes en flacons. Berg deze op in een la of kastje. Tip: kies voor een ladeverdeler op de bodem van de la – zo blijven dingen op hun plek op het moment dat je de la open en dicht doet.

"Zet in de badkamer alleen je mooie presentabele spullen neer, zo oogt je badkamer groter." Zorg er dus ook voor dat alle andere spullen uit het zicht zijn opgeborgen in mandjes, bakjes en in een spiegelkastje. Ook een spiegel in de badkamer maakt de plek ruimtelijker.

Als oplossing voor de vele flessen op de grond in de douche, kun je een dispenser ophangen voor je shampoo en douchegel.

Fotocredits

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: