Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een sfeervolle, biodiverse én duurzame tiny garden voor Niels

Niels woont sinds augustus in een tiny house in Oud-Beijerland en daar hoort natuurlijk een tiny garden bij! Nadat zijn huisje aan alle wensen voldeed, was het tijd om de kleine tuin aan te pakken. Niels droomde van een duurzame én biodiverse tuin en om dat waar te maken vroeg hij Tom en zijn klusteam om hulp.

De betegelde tuin

Toen Tom voor het eerst in de tuin van Niels aankwam, was er niets anders te zien dan betegeling. De tuin was op dat moment precies het tegenovergestelde van wat Niels voor ogen had. Het was een saai stukje grond dat net zo goed een parkeerplaats kon zijn, aldus de bewoner zelf. Geen prettig aanzicht dus, en totaal niet passend bij het duurzame huisje. Maar Niels had er het volste vertrouwen in dat Tom deze klus kon klaren, en dat was volkomen terecht!

De wensen

Niels vond het vooral belangrijk dat de tuin op een uitnodigende manier werd ingericht, zodat hij lekker buiten kan zitten met zijn vrienden. In zijn kleine woning heeft hij daar vanzelfsprekend niet veel ruimte voor. Daarnaast is biodiversiteit ook een element dat niet mag ontbreken. Niels wil het liefst niet alleen vrienden over de vloer verwelkomt óók graag de bijtjes en vlinders in zijn tuin! Tot slot wilde Niels ook graag een beetje afscherming van de zon én de drukke weg waar hij in zijn tuin over uitkijkt. 

Kleine tuin, grootse plannen

In het ontwerp wordt duidelijk dat alle wensen van Niels waar worden gemaakt: veel groen, een plekje om lekker te zitten én er wordt gelet op de duurzaamheid. Zo worden de oude tegels hergebruikt door ze kapot te slaan en ze in een mozaïekpatroon te leggen. Daarnaast wordt er een vlonder geplaatst waar Niels met zijn familie en vrienden kan zitten. Ook wordt de tuin afgeschermd met een schutting voor wat meer privacy én er wordt een mooi schaduwdoek opgehangen aangezien de tuin op het zuiden staat. Tot slot komt er nog een insectenhotel voor wat meer biodiversiteit in de tuin. 

Aan de slag

Allereerst begon Tom met het aanleggen van de vlonder. Hierbij is gekozen voor duurzame balken, gemaakt van composiet. Deze balken zijn ideaal, aangezien ze lang mee gaan én weinig onderhoud vergen. Daarnaast passen ze ook nog eens supermooi bij de omgeving!

De vlonder komt net wat hoger te liggen dan de mozaïektegels waardoor het geheel een luxe uitstraling krijgt. De tegels zijn in een natuurlijke vorm aangelegd en Tom heeft het met duurzaam materiaal verhard. Zo blijven de tegels stevig op hun plek staan maar kan het bij hevige regen wel water doorlaten.

Natuurelementen

Tijd voor wat groen in de tuin! Tom heeft een mooie, zwarte den geplant. Deze den laat zijn naalden niet vallen en blijft dus het hele jaar lekker sfeervol. Daarnaast zorgt de dichtheid van de boom ook al voor aardig wat privacy. De den kan verder ook goed tegen wind en vorst waardoor de boom erg geschikt is voor het Nederlandse klimaat!

Insectenresort

Voor het insectenhotel is er flink uitgepakt. Je kunt het dan ook gerust een 'insectenresort' noemen. Het insectenhotel is grootst opgezet en heeft een speelse look gekregen met heeft allerlei verschillende kamertjes, allemaal leuk aangekleed met houtblokken, plantjes of hooi. Het hotel is aan de rand van de tuin geplaatst zodat het ook voor nét wat meer privacy zorgt!

Een groene bedoening

Om zeker te stellen dat er genoeg vlinders op bezoek komen, heeft Tom ook nog kamperfoelie geplaatst. Deze mooie plant krijgt veel bloemen die erg lekker ruiken, dus dat zal ongetwijfeld veel vlinders aantrekken! Verder is de plant winterhard én kan het dus goed tegen het Nederlandse klimaat.

In de grond heeft Tom varens en zwart gras (Ophiopogon planiscapus Niger) geplaatst, een groenblijvend plantje die prachtige roze bloemetjes krijgt tegen het eind van de zomer. Met al deze verschillende, groene elementen is het echt een natuurtuin geworden!

De finishing touch

Tot slot plaatste het team nog mooie kastanjehouten palen voor de bevestiging van het schaduwdoek. De palen vormen samen met de vlonder een mooi, natuurlijk aanzicht van de tuin. Met een ketting wordt het schaduwdoek aan de palen opgehangen. Als finishing touch is de tuin mooi aangekleed met een mooie loungeset, kussentjes en passende decoratie!

Een fantastisch resultaat

Niels geloofde in eerste instantie zijn ogen niet. De tuin voldeed aan al zijn wensen: duurzaam, biodivers, knus én uitnodigend! Hij was vooral enthousiast over het grote insectenhotel. Alle natuurelementen bij elkaar geven een prachtige natuurlijke sfeer. Het aanzicht en de geur van al dat groen maakt het plaatje helemaal af. Kortom: dit is niet alleen een tuin waar Niels van droomde, maar ook écht een tuin die bij zijn persoonlijkheid past!

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van