Een grote kamerplant in huis kan een échte eyecatcher voor je interieur zijn. Maar soms gaan ze zó hard, dat ze nogal uit proportie groeien en bijna uit de voegen van je huis groeien. Hoe je ze een beetje in toom houdt? Tom geeft je tips!
Kijkersvraag
Ook bij Judith is dit het geval. Daarom stuurde ze een kijkersvraag in voor Tom, over haar kamerplanten die nogal groot zijn geworden. Ze vertelt dat haar kamerplanten iets té goed groeien. Judith vroeg zich dan ook af hoe zij haar kamerplanten het beste in toom kan houden. Daar heeft Tom wel antwoord op!
Monstera
In dit geval gaat het om de Monstera deliciosa, een prachtige plant die inderdaad bekend staat om zijn enorme groeilust. De Monstera wordt ook wel 'de gatenplant' genoemd, aangezien ze – naarmate ze ouder worden – mooie gatenpatronen in hun grote, groene bladeren krijgen. Overigens gebeurt het lang niet altijd, hoe dat zit lees je hier.
Je kunt de plant snoeien, maar het is van nature een klimplant en komt het in de natuur wel voor dat hij twintig meter hoog wordt, legt Tom uit. De gaten in het blad bieden een speciale functie voor deze plant. Het regenwater valt op deze manier niet naast de plant, maar ook tussen de bladeren. Ook het zonlicht komt door de gaten heen bij de plant.
De Monstera in toom houden
Een twintig meter hoge plant in huis is natuurlijk niet ideaal, maar de plant laten stoppen met groeien kan niet. Wel kun je een 'mosstok' gebruiken die je in het midden van de plantenpot zet. Voorheen werd deze altijd van mos gemaakt, maar tegenwoordig is dat kokosvezel. Tom vertelt dat je daar een plant heel mooi aan kunt opbinden, zodat je 'm beter naar boven kunt begeleiden en de plant niet aan alle kanten op de grond hangt.
De Monstera plant klimt graag omhoog, dus met voldoende water zal de plant zich ook zelf aan de stok gaan vastklemmen.
Let op: bindt de plant niet aan de stok vast met touw, want daar zit geen rek in. Hierdoor kan de plant zichzelf snijden en verwonden.
Wel kun je als materiaal bindbuis gebruiken, dit is hol en elastisch en groeit met de plant mee. Een andere optie is plantenklittenband, daarmee kun je hem mooi vastzetten en het is verstelbaar – zo heeft de plant voldoende ruimte om te groeien.
Wil je de plant toch liever iets kleiner maken? Dan kun je de jonge stekjes voorzichtig uit de plant trekken en in een nieuwe pot zetten. Extra leuk: zo kweek je je eigen kamerplanten!
Strelitzia
Een andere grote kamerplant die een geweldige eyecatcher voor in huis is, is de Strelitzia, of ook wel paradijsvogelplant genoemd. Ook deze plant kan enorm groot worden en vult een lege hoek in huis prachtig op. Erg fijn aan deze plant is dat 'ie veel gecontroleerder groeit en dus geen begeleiding nodig heeft.
De groei van de Strelitzia bevorderen
Wanneer de Strelitzia groeit en nieuwe bladeren aanmaakt, komt het blad als een opgerolde pijl omhoog en vouwt zich daarna langzaam uit. Dit moet je nooit forceren of zelf open rollen, anders beschadig je het nieuwe blad. Toch kan het voorkomen dat het blad niet goed uitrolt, in dat geval kun je de plant wel een beetje helpen met een plantenspuit. Door de plant – en vooral het nieuwe, opgerolde blad – af en toe vochtig te maken laat de natuurlijke plaklaag los en kan de plant makkelijker uitrollen en verder groeien.
Zet deze plant op een zonnige plek in huis, want daar is hij gek op en groeit hij het hardst van! Hoe je 'm verder het beste kunt verzorgen lees je hier.
Areca palm
Ook de Areca palm – ook wel de goudpalm genoemd – is een prachtige, grote eyecatcher voor in huis. Het is een grote drinker, dus geef 'm geregeld water! Ook heeft deze plant veel voeding nodig tijdens het groeiseizoen. Deze plant houdt niet zo erg van zonlicht, dus zet 'm niet tegen het raam.
Tip: een plekje in de badkamer is voor deze palm perfect, daar is het vochtig en donkerder – precies waar de Areca van houdt.
Yucca plant
De Yucca is volgens Tom 'de cowboy onder de planten'. Deze plant komt uit Mexico en Texas en staat daar op zandgebied. De plant heeft dus niet veel water nodig en moet dus redelijk droog staan.
Tip: deze plant is erg makkelijk in onderhoud. Geef hem niet te veel water en ook niet te veel zonlicht. De Yucca houdt van half zonlicht, dus zet hem niet zo dicht bij het raam.
Fotocredits
- Headerfoto: ozgurcankaya
- Foto 1: visualspace
- Foto 2: Adam Yee
- Foto 3: violettaviovi
- Foto 4: ChristopherBernard