Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Tips van Tom: Zo maak je organische plantenvoeding van restproducten

Planten hebben, net als mensen, voeding nodig. Zeker kamerplanten hebben hier behoefte aan, omdat ze niet alle nodige stoffen uit potgrond kunnen halen. Maar wist je dat je plantenvoeding heel gemakkelijk zelf kunt maken? Tom legt uit hoe je een 'smoothie' maakt met producten die bijna iedereen wel in huis heeft liggen. Zo heb je in een mum van tijd organische plantenvoeding waar je groene vriend heel blij van wordt!

Restproducten

Het enige wat je nodig hebt om zelf een plantenvoeding te maken, zijn restproducten. Denk aan een bananenschil, eierschalen, thee of koffieprut. Vaak worden deze producten weggegooid, terwijl je het nog prima kunt gebruiken voor je planten. De ultieme vorm van hergebruiken én je bespaart er wat geld mee, aangezien je geen plantenvoeding meer hoeft te kopen.

Bananen zorgen voor groei én weerbaarheid

Tom vertelt dat in een bananenschil veel fosfor, calcium en kalium zit. Planten hebben deze stoffen hard nodig voor de wortelgroei én stengelgroei. Kalium maakt een plant ook nog eens bestendiger tegen ziektes en droogte.

Maar hoe krijg je al deze stoffen nou uit zo’n bananenschil? Heel simpel: je laat de bananenschil een paar dagen in een bakje met water liggen, en voilà! Alle stoffen zijn in het water getrokken. Zorg wel dat je dit nog een beetje verdunt met normaal water, omdat het aftreksel anders te sterk is. Dit wordt bij plantenvoeding uit de winkel overigens ook altijd aangeraden. 

Thee zorgt voor groei en glans

In thee zit het stofje tannine. Deze stof helpt je planten met groeien én het geeft ze een mooie glans! Tom legt uit dat je deze stof op meerdere manieren uit de thee kan halen. De losse blaadjes van het theezakje kan je op het oppervlak van de grond leggen. Zodra je de plant water geeft, trekken de voedingstoffen de grond in. Hartstikke simpel dus! Een andere manier is om een theezakje in het gietwater te doen en je plant hiermee water te geven. Heb je een restje thee over? Laat dit dan afkoelen en leng het aan met water, dat werkt ook prima!

Koffiedik zorgt voor stikstof

Haast iedereen heeft thuis wel een koffiezetapparaat. Gooi die koffieprut niet direct in de gft-bak, want ook hier zit een stofje in dat je planten nodig hebben: stikstof! Zorg wel dat de koffieprut droog is én verdun het altijd met wat potgrond. Door een klein laagje van dit mengsel boven op de potgrond van je planten te leggen, krijgen je planten de voedingstoffen al binnen.

Let op: Geef nooit een restje (vloeibare) koffie aan je planten. Hier zitten veel zuren in die slecht zijn voor je plant. Hou het dus bij het (opgedroogde) restproduct!

Eierschalen zorgen voor calcium

De eierschil bestaat vooral uit calcium – of te wel kalk. Je planten hebben ook deze stof hard nodig, zeker als je een plant hebt die van een kalkrijke grond houdt. Tom legt uit dat een plant kalk nodig heeft om andere voedingstoffen uit de grond op te nemen. Superbelangrijk dus!

Plantensmoothie

Wil je nou je planten een échte boost geven? Probeer dan eens een plantensmoothie te maken. Zeker als je al de bovengenoemde producten toch al in huis hebt liggen, is het echt de moeite waard! Doe de eierschaal in een blender samen met de andere restproducten: de bananenschil, de thee, de koffieprut én een beetje water. Het middeltje ziet er voor jou misschien niet zo smakelijk uit, maar voor jouw plant zit het vol met belangrijke mineralen en bouwstoffen!

Te veel liefde verstikt

Let wel op dat je nooit te veel voeding in een keer geeft. Dit kan de wortels van de plant beschadigen. Probeer dus een beetje gevoel te krijgen voor de behoeften van jouw plant. Bij de smoothie is het belangrijk om het goed te doseren. Tom raadt aan dat je per 5 liter water één kopje van dit mengseltje kan gebruiken.

Wanneer heeft je plant voeding nodig?

Geef dit vanaf de maand maart een keer per maand aan je planten. Waarom vanaf maart pas? Omdat je planten in de wintermaanden in ruststand staan en dan dus géén plantenvoeding nodig hebben. Vanaf de maart krijgen je planten weer behoefte aan voeding omdat het meer én langer licht wordt. Als je plant op een goede plek staat en alsnog verdorde of gele bladeren krijgt óf minder goed groeit, is dit een teken dat je plant wat voeding kan gebruiken.

Fotocredits:

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van