Het is de week zonder vlees en daarom maakt Hugo een heerlijke tempeh met zelfgemaakte tomatensambal en geroerbakte wortel erbij. Een lekker en simpel gerecht om de week goed te starten!
Het menu bestaat drie verschillende onderdelen. We beginnen met de Tempeh (met tomatensambal), en verderop vind je de bereidingswijze van de zelfgemaakte sambal en de geroerbakte wortel.
Tempeh met tomatensambal
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten:
- neutrale olie
- 2 eetlepels ketjap manis
- 250 gr. tempeh
- 4 eetlepels tomatensambal (zie recept verderop in dit artikel)
- 300 gr. jasmijnrijst
- zout
Extra nodig:
- bakplaat
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.
Stap 2: Meng in een kom de ketjap met 2 eetlepels olie.
Stap 3: Halveer vervolgens de tempeh in de lengte en snijd in de breedte in plakjes van een ½ cm. Hussel de tempeh door de ketjap in de kom.
Stap 4: Spreid de tempeh uit over een met bakpapier beklede bakplaat. Rooster voor 15 tot 20 minuten in de oven en keer de plakjes halverwege om.
Stap 5: Was de rijst en doe het in een pan die gevuld is met water tot een vingerkootje boven de rijst. Voeg er een snuf zout aan toe.
Stap 6: Breng het aan de kook, draai het vuur laag en laat 10 minuten afgedekt koken. Draai daarna het vuur uit en laat de rijst nog 5 tot 10 minuten afgedekt staan.
Stap 7: Haal de tempeh uit de oven leg op de borden, schep de tomatensambal (zie recept hieronder) ernaast of eroverheen en serveer met de rijst.

Tomatensambal
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten + afkoelen
Ingrediënten:
- 1 sjalot
- 2 tenen knoflook
- 3 rode pepers
- 3 cm gemberwortel
- 2 limoenbladeren
- 1 theelepel laospoeder
- neutrale olie
- 1 blik cherrytomaten
- zout en suiker
Extra nodig:
- vijzel of hakmolen
Bereidingswijze:
Stap 1: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Stap 2: Snijd de pepers fijn en verwijder eventueel de zaadlijsten eruit als je de sambal mild wilt houden. Houd je van pittig, dan kun je de zaadlijsten laten zitten.
Stap 3: Rasp de gember.
Stap 4: Snijd de nerf uit het limoenblad en leg de halve bladeren op elkaar. Rol ze op en maak ze fijn.
Stap 5: Maal de sjalot, knoflook, pepers, gember, limoenblad en laospoeder in een vijzel of hakmolen tot een fijne pasta.
Stap 6: Verwarm een scheut olie in een koekenpan en bak de chilipasta erbij voor 2 minuten.
Stap 7: Voeg de tomaten toe en laat het geheel ongeveer 15 minuten zachtjes koken. Kruid met zout en eventueel een snufje suiker.
Stap 8: Laat het afkoelen en bewaar in een gesteriliseerde pot.
Geroerbakte wortel – oseng-oseng wortel
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten:
- 300 gr. wortels
- 1 sjalot
- 1 teen knoflook
- 1 rode peper
- neutrale olie
- 1 ½ eetlepel ketjap manis
- 60 gr. geroosterde pinda’s
- zout en peper
Extra nodig:
- dunschiller
- juliennesnijder
- koekenpan met deksel
Bereidingswijze:
Stap 1: Schil de wortels en verdeel in dunne reepjes.
Stap 2: Pel en snipper de sjalot en de knoflook.
Stap 3: Snijd de peper in dunne ringetjes.
Stap 4: Verwarm een eetlepel olie in een pan en bak de sjalot en peper 2 minuten.
Stap 5: Voeg de knoflook toe en bak vervolgens nog 1 minuut.
Stap 6: Doe de wortel, 4 eetlepels water en de ketjap erbij en doe de deksel op de pan. Laat 3 tot 5 minuten zachtjes koken.
Stap 7: Maak grove stukken van de pinda’s, kruid de wortels met zout en peper en doe deze op een bord. Bestrooi met de pinda’s.