Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Maak zelf Hugo's witlofstampot én de boerenmeisjes-bitterkoekjescake!

Hugo heeft vandaag weer twee fantastische gerechten op het menu staan. Een witlofstampot aangevuld met appel, ei en augurk als hoofdgerecht, en als nagerecht: een boerenmeisjes-bitterkoekjescake. Wil je dit thuis zelf maken? In de onderstaande recepten lees je precies wat je moet doen!

Witlofstamppot met appel en ei

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 kg kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 4 eieren
  • 3 of 4 stronken witlof
  • 1 zoetzure appel
  • 4 augurken
  • 1 bos bieslook
  • 70 gr. geroosterde, ongezouten hazelnoten
  • 125 ml crème fraîche
  • 2 eetlepels mosterd

Extra nodig:

  • stamper

Bereiden:

Stap 1: Schil de aardappels en doe ze in een pan tot ze net onder water staan. Voeg zout toe, breng aan de kook en kook de aardappels in 20 minuten gaar.

Stap 2: Zet de eieren op met koud water en kook 7 tot 8 minuten. Laat schrikken onder koud water en pel ze.

Stap 3: Snijd de witlofstronken in vieren. Snijd de harde kern eruit en snijd de lof fijn.

Stap 4: Snijd de appel en augurken in blokjes en snijd ook de bieslook fijn.

Stap 5: Hak de noten grof

Stap 6: Giet de aardappels af en stamp ze fijn. Meng de crème fraîche en mosterd erdoor en breng royaal op smaak met zout en peper.

Stap 7: Schep de witlof, appel, augurk en de meeste bieslook erdoor.

Stap 8: Verwarm nog even als dat nodig is.

Stap 9: Schep de stamppot op de borden, bestrooi met de overige bieslook en hazelnoten.

Stap 10: Pel en halveer de eieren en server bij de stamppot.

Boerenmeisjes-bitterkoekjescake

  • Bereiding: circa 15 minuten + bakken en afkoelen

Ingrediënten:

  • 150 gr. bitterkoekjes
  • 2 eetlepels vocht van boerenmeisjes of rum
  • 150 gr. boerenmeisjes of gewelde abrikozen
  • 200 gr. roomboter op kamertemperatuur
  • 200 gr. suiker
  • Snuf zout
  • 4 eieren
  • 1 citroen
  • 200 gr. bloem
  • 1 volle theelepel bakpoeder

Extra nodig:

  • cakevorm 25 cm
  • bakpapier 
  • fijne rasp
  • zeef

Bereiden:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 160° en bekleed de vorm met bakpapier.

Stap 2: Hak de koekjes grof en besprenkel met twee eetlepels vocht van de boerenmeisjes of rum. Laat even staan.

Stap 3: Snijd de abrikozen in stukjes.

Stap 4: Mix de boter met de suiker en een snuf zout tot een witromig mengsel.

Stap 5: Mix één voor één de eieren erdoor. Voeg pas een nieuw ei toe als het andere volledig is opgenomen.

Stap 6: Rasp de citroenschil en voeg toe.

Stap 7: Zeef de bloem met het bakpoeder en spatel door het beslag.

Stap 8: Meng tot slot de abrikozen en bitterkoekjes erdoorheen.

Stap 9: Doe het beslag in de cakevorm, strijk de bovenkant glad met een spatel en bak de cake in 60-75 minuten gaar in de oven. Prik in de cake met een satéprikker na 1 uur bakken; als deze er schoon en droog uitkomt is de cake gaar.

Stap 10: Laat de cake heel even afkoelen in de vorm en haal hem dan uit de vorm. Laat het nog eventjes afkoelen en eet smakelijk!

Niks
Elke week nieuwe tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van