Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Moestuintips van Tom: Zo oogst je het hele jaar door je eigen groenten

Wil je wat vaker je eigen groente oogsten? Dan heeft Tom een aantal nuttige tips voor je. In de aflevering van Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven gaf hij een handig stappenplan zodat je het hele jaar door kunt zaaien én natuurlijk oogsten. In de lente, zomer, herfst én winter!

Stap 1: Pas wisselteelt toe

Allereerst bedenk je welke groente je wil zaaien. Om het hele jaar plezier te hebben van jouw kas is het belangrijk om wisselteelt toe te passen, legt Tom uit. Ga na welke groenten het grootste gedeelte van het seizoen op één plek staan, dit noem je de hoofdteelt. Daarvoor zit nog een voorteelt en daarna een nateelt. Een voorbeeld van een volgorde waarin je kunt verbouwen in dezelfde bak is: eerst winterpostelein, daarna paprika en tot slot spinazie.

Bij de voorteelt kijk je naar welke groente lekker snel groeit. Nadat je deze hebt geoogst, kun je daarna meteen op dezelfde bak de hoofdteelt zaaien. Met de voorteelt begin je in februari al, dus wacht niet te lang! De onderstaande groenten zijn geschikt voor de voorteelt: 

  • winterpostelein
  • veldsla
  • wortel

Voor de hoofdteelt kun je het best de groenten kiezen die het langst nodig hebben om te groeien en vruchten te vormen:

  • snijbonen
  • paprika
  • tomaat
  • komkommer

Als nateelt kies je voor gewassen die heel laat in het jaar verbouwd kunnen worden, dus in het najaar, zoals winterspinazie, rucola, raapstelen, winterpostelein en veldsla. Met het toepassen van wisselteelt zorg je ervoor dat de plantjes die je zaait niet allemaal dezelfde voedingsstoffen uit de grond halen en de grond dus niet uitgeput raakt.

Stap 2: Kiezen welke kas

Het kiezen van een kas kan invloed hebben op de groenten die je erin gaat verbouwen. Zo kunnen snijbonen en doperwtjes goed tegen een koud klimaat, dus een koude kas is hiervoor geschikt. Meer over de fijne voordelen van een kweekkas lees je hier

Stap 3: Zaaitips  

Bij het zaaien moet je op een paar dingen letten:

  • verdeel de aarde in een langwerpige stroken en zorg dat je grote kluitjes aarde fijn maakt
  • maak gaatjes in de aarde met ongeveer 5 centimeter ertussen
  • stop in elk gaatje een zaadje en doe er een klein beetje aarde overheen

Tip: in koude wintermaanden kun je de gewassen beschermen met jute of vliesdoek. Dit zijn ademde materialen die de plant goed beschermt tegen de vorst. Je hoeft het alleen maar uit te vouwen en over de gewassen heen te leggen in je koude kas.

Wil je nog eens zien hoe Tom dit aanpakt, kijk dan hier de aflevering terug (Eigen Huis en Tuin: Lekker Leven aflevering 20 van seizoen 5)!