Vandaag gaan we een Rotterdams gerecht maken: de welbekende kapsalon. Alleen maakt Hugo dit keer een vegetarische variant met oesterzwammen, shoarmakruiden, een frisse fruitsalade en natuurlijk zelfgemaakte knoflooksaus.
Het menu van vandaag bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de kapsalon zelf en verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze van de knoflooksaus en salade.
Vegetarische kapsalon met oesterzwam, shoarmakruiden, ijsbergsla en friet
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 45 minuten
Ingrediënten:
- 500 gr. oesterzwammen
- neutrale olie
- 2 theelepels gerookt paprikapoeder
- 2 theelepels shoarmakruiden (zie recept)
- zout en peper
- 1 kg voorgebakken friet
- 100 gr. belegen kaas
- een halve krop ijsbergsla
- 200 gr. cherrytrostomaten
- 2 augurken
- knoflooksaus (zie recept)
- een halve eetlepel sriracha
Extra nodig:
- bakplaat met bakpapier
- ovenschaal
- grove rasp
- eventueel een spuitflesje voor de saus
Shoarmakruiden
Ingrediënten:
- 2 eetlepels gemalen koriander
- 2 eetlepels gemalen komijn
- 2 eetlepels knoflookpoeder
- 1 theelepel kaneel
- 1 theelepel gemalen nootmuskaat
- 1 theelepel chilipoeder
- 1 theelepel gedroogde oregano
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op 220°C
Stap 2: Trek de oesterzwammen uit elkaar in dunne repen.
Stap 3: Meng in een kom een scheut olie met de gerookt paprikapoeder, shoarmakruiden en peper.
Tip: check of de shoarmakruiden zout bevatten. Is dat het geval, laat het extra snufje zout dan achterwege. Zit er geen zout door de kruiden, voeg dan nog een beetje toe.
Stap 4: Meng de oesterzwammen door de kom met kruiden.
Stap 5: Verspreid de oesterzwammen over de met bakpapier beklede bakplaat. Bak circa 25 minuten in de oven. Schep halverwege een keer om.
Stap 6: Bereid de frieten volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking.
Stap 7: Verhit de ovengrill en rasp ondertussen de kaas.
Stap 8: Snijd de sla in dunne repen en de tomaten en augurken in plakken.
Stap 9: Doe de frieten in een ovenschaal en verdeel de oesterzwamshoarma erover.
Stap 10: Strooi de geraspte kaas over het gerecht en zet het geheel even onder de ovengrill. Wacht tot de kaas gesmolten is.
Stap 11: Haal de schaal uit de oven en verdeel de sla, tomaten en augurken erover.
Stap 12: Verdeel de knoflooksaus (zie recept hieronder) in dunne slierten met een lepel over je gerecht.
Tip: dit gaat veel makkelijker met een klein spuitflesje.
Stap 13: Ook de sriracha mag je over het gerecht verdelen.
Knoflooksaus
- Bereiding: circa 45 minuten
Ingrediënten:
- 4 eetlepels mayonaise
- 4 eetlepel volle yoghurt
- 1 teen knoflook
- zout en peper
Extra nodig:
- Fijne rasp
Bereidingswijze:
Stap 1: Meng de mayonaise en yoghurt. Pel en rasp de knoflook erboven.
Stap 2: Meng en breng op smaak met zout en peper.
Fruitsalade
- Nagerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 10 minuten
Ingrediënten:
- 3 handsinaasappels of bloedsinaasappels
- 3 rijpe kiwi's
- 6 gedroogde vijgen
- 1 eetlepel poedersuiker
- een halve theelepel gemalen kaneel
- 2 takken munt
Bereiden:
Stap 1: Schil en snijd de sinaasappels en kiwi's in plakken.
Stap 2: Leg het gesneden fruit op een platte schaal.
Stap 3: Snijd de vijgen in stukken en strooi over het fruit.
Stap 4: Bestrooi de schaal met poedersuiker, kaneel en blaadjes munt.