Hugo duikt vandaag de Franse keuken in en zet een heerlijke cassoulet op tafel. Oftewel: een Franse bonenstoof, mét rookworst. Daarnaast maakt hij nog verse appelmoes voor bij het toetje. Klinkt misschien gek, maar Nederland blijkt volgens Hugo één van de weinige landen te zijn die geen appelmoes bij het dessert eten. Daar brengt hij vandaag verandering in! Kook je mee?
De twee gerechten bestaan in totaal uit drie onderdelen. We beginnen met de cassoulet met rookworst en verderop in het artikel vind je de bereidingswijze van de huisgemaakte appelmoes én het appeltoetje.
Cassoulet met rookworst
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 40 minuten
Ingrediënten
- 1 theelepel venkelzaad
- 100 g gerookte spekreepjes
- 1 ui
- 2 knoflooktenen
- 1 winterpeen
- 3 takken rozemarijn
- 1 eetlepel tomatenpuree
- 1 ambachtelijke (rauwe) runderrookworst (circa 280 g)
- 2 eetlepels rode wijnazijn
- 300-400 ml runderbouillon
- 2 blikken cannellonibonen (à 400 gr.) of een mix van bonen
- Zout en peper
- Half bosje peterselie
Extra nodig: ovenbestendige pan of braadslee
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven op voor op 175°C.
2. Verwarm een ovenbestendige pan of braadslee op het vuur. Rooster het venkelzaad 3 minuten (in de droge pan) en haal dan uit de pan.
3. Voeg het spek toe en bak 4-5 minuten op laag vuur.
4. Pel en snipper ondertussen de ui. Pel ook de knoflook en snijd fijn.
5. Schil en snijd de peen in blokjes. Ris de rozemarijn en hak fijn.
6. Bak de ui en de wortel in het vet van het spek. Voeg als de ui zacht wordt de knoflook, rozemarijn en het venkelzaad toe. Bak nog twee minuten en doe vervolgens de tomatenpuree erbij.
7. Snijd de rookworst in dikke plakken en voeg toe aan de pan. Bak dit minuten mee.
8. Blus af met de azijn en roer door.
9. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook.
10. Spoel de bonen af en voeg toe aan de pan. Zet de braadpan vervolgens 20-25 minuten in de oven.
11. Hak de peterselie fijn.
12. Haal de stoof uit de oven en kruid met zout en peper. Voeg als laatste de peterselie toe en serveer.
Appelmoes
- Bijgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 kg Goudreinette appels
- 1 citroen
- 30 gr. kristalsuiker
- 1 kaneelstok
- 50-100 ml water
Bereidingswijze
1. Schil de appels, verwijder het klokhuis en snijd in grove blokjes. Doe de appelblokjes vervolgens in een pan.
2. Rasp en pers de helft van de citroen en doe bij de appel. Voeg daarna 50 ml water toe.
3. Doe de suiker en het kaneelstokje erbij. Zet het vuur aan en kook circa 15 minuten met de deksel op de pan. Let op: je kunt beter niet roeren.
4. Voeg eventueel nog wat water toe als de moes na een kwartier nog wat droog is.
5. Roer na 15 minuten door, verwijder de kaneelstok en serveer warm of laat afkoelen. Net wat je lekker vindt!
Appeltoetje
- Dessert voor 4 personen
- Bereiding: circa 5 minuten
Ingrediënten
- 100 gr. appelmoes
- 400 gr. volle yoghurt
- Snuf kaneelpoeder
Bereidingswijze
1. Verdeel de yoghurt over 4 glazen of kommen.
2. Verdeel de appelmoes over de yoghurt en maak af met een snufje kaneel.
