Ook deze vrijdag staat er weer een heerlijke borrelplank op het menu. Eentje in het thema van wintersport. Eerder hadden we al eens de Oostenrijkse variant, maar ook in Italië kun je heel goed skiën, dus bereidt Hugo allerlei lekkere Italiaanse gerechtjes voor zijn Italiaanse ski-borrelplank.
De borrelplank bestaat uit drie verschillende gerechtjes. We beginnen met de broccoli met ansjovisfondue, verderop in dit artikel vind je de bereidingswijze voor de mini-calzones met worst en tot slot de crostini met spek en zuurkool.
Broccoli met ansjovisfondue
- Borrelplankgerecht voor 4-6 personen
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 1 broccoli
- 6 tenen knoflook
- 150 ml neutrale olijfolie
- 50 gr. roomboter
- 150 gr. gezouten ansjovisfilets uit blik of pot, in olie
- ½ theelepel chilivlokken
- 2-3 eetlepels slagroom
- Zout en peper
Bereidingswijze:
1. Breng een pan met water aan de kook.
2. Snijd de broccoli in roosjes en kook deze in circa 7 minuten gaar. Gooi de stronk niet weg, maar schil deze en snijd ‘m in reepjes. Deze blijven rauw.
3. Pel en snijd de knoflook in flinterdunne plakjes.
4. Verwarm de olie en boter in een steelpan en voeg ook de olie van de ansjovis toe.
5. Voeg de knoflook en chilivlokken bij de gesmolten boter. Laat circa 15 minuten op heel laag vuur stoven.
6. Snijd de ansjovis in stukjes en voeg toe. Roer tot de ansjovis is opgelost. Laat de saus niet koken of bruin worden.
7. Leg de gekookte broccoliroosjes en de rauwe stronkreepjes op een schaal.
8. Roer de slagroom door de fondue en kruid met zout en peper. Doe de fondue in een kom en serveer direct bij de broccoli.
Kleine calzones met worst
- 8 stuks
- Bereiding: circa 30 minuten
Ingrediënten
- 2-3 takjes rozemarijn
- 30 gr. Taggiasca olijven zonder pit
- 70 gr. Pecorino
- 100 gr. verse varkensworst
- Zout en peper
- 1 rol kant-en-klaar pizzadeeg
Extra nodig: uitsteekring 10 cm, bakkwast en bakpapier
Bereidingswijze
1. Verwarm de oven voor op 200°C.
2. Ris de rozemarijn van de takjes en hak fijn. Snijd de olijven en de Pecorino grof.
3. Haal het velletje van de worst en knijp het varkensvlees eruit. Meng dit in een kom met de fijngehakte rozemarijn, olijven, Pecorino en wat zout en peper.
4. Rol het pizzadeeg uit en steek er 8 cirkels uit met de uitsteekring.
5. Doe 1 eetlepel vulling op een deeghelft en let op dat je de randen vrijhoudt. Bestrijk de randen lichtjes met water en vouw en druk het deeg dicht.
6. Leg de calzones op een met bakpapier beklede bakplaat en bak in circa 20 minuten goudbruin.
Crostini met spek en zuurkool
- 16 stuks
- Bereiding: circa 15 minuten
Ingrediënten
- 1 ciabatta
- 200 gr. zuurkool
- 2 takjes tijm
- 40 gr. roomboter + extra voor besmeren
- Scheut witte wijn
- Peper
- 100 gr. gerookte ham of Tiroler speck
- 100 gr. bergkaas: bv fontina of Gruyere of Emmentaler
Extra nodig: uitsteekring 10 cm, bakkwast
Bereidingswijze
1. Verwarm de ovengrill. Snijd het brood in schuine plakken en rooster het brood.
2. Verhit de boter in een koekenpan en bak de zuurkool met de tijmblaadjes tot het gaat kleuren.
3. Blus af met de wijn en breng op smaak met peper.
4. Besmeer het brood met een beetje roomboter.
5. Beleg met ham en zuurkool.
6. Rasp of schaaf de kaas en strooi erover. Zet onder de grill tot de kaas gesmolten is.
Toch liever de Oostenrijkse variant van de skiborrelplank proberen? Die vind je hier!
