Carla en Ruud zijn onlangs verhuisd naar hun nieuwe huis in het Noord-Hollandse Heemstede. Ze wonen hier fijn, maar aan de tuin moesten ze toch wel even wennen. Ze waren immers altijd een grote tuin gewend, maar hebben nu naar eigen zeggen ‘een saai postzegeltuintje’. Hun wens is dan ook om van deze postzegel een prachtige Spaanse patio te laten maken. Een mooie klus voor Tom en zijn tuinteam!
De wensen
Qua sfeer weten Carla en Ruud dus precies wat ze willen. Ze zouden dolgraag het Spaanse vakantiegevoel waar ze zo gek op zijn ook in hun eigen tuin willen ervaren. Dus lekker veel lichte én warme kleuren, maar natuurlijk ook mediterrane planten. Wat de indeling betreft tasten ze echter nog in het duister en hebben ze geen idee wat nou een fijne en praktische indeling is. Al hebben ze één harde eis: de tuin moet kleinkindvriendelijk worden.
Overigens is de tuin zeker niet piepklein, aangezien het nog aardig ruim is opgezet. “Maar in vergelijking met onze vorige tuin is dit wel een beetje saai”. Tom beaamt dat het ietwat gedateerd is, maar dat de basis eigenlijk perfect is. Daarbij staat er zelf al een mooie overkapping die de vorige bewoners hebben geplaatst. Deze wordt in de zomer gebruikt om te barbecueën, maar heeft eigenlijk nog wel meer potentie.
Het ontwerp
In het ontwerp wordt duidelijk dat een groot deel van het huidige gazon blijft liggen. Daarbij komen er twee terrassen: één terras waar de bewoners lekker kunnen tafelen en buiten kunnen eten, én een fijn terras onder en rondom de overkapping waar ze ‘s zomers lekker kunnen barbecueën. Deze twee terrassen worden mooi met elkaar verbonden met zandkleurige flagstones met mooie, natuurlijke vormen. En uiteraard kunnen een paar mooie palmbomen natuurlijk ook niet ontbreken.
Aan de slag!
De twee oude terrassen hebben als eerste een opknapbeurt gekregen. De oude bestrating is verwijderd en er is een nieuwe laag zand gestort, aangetrild en geëgaliseerd zodat er geen nieuwe verzakkingen zullen komen. Dat was overigens hoognodig, want de oude bestrating was helemaal ingezakt waardoor de tuinmeubels vreselijk wiebelden.
Daarna zijn er frisse, nieuwe tegels voor in de plaats gekomen. Bij beide terrassen is er gekozen voor een 60x60 cm tegel met een rustige en neutrale uitstraling, aangezien het gedeelte tussen de terrassen al druk en speels genoeg is met de organisch gevormde tegels. En juist door de bestrating af te wisselen met verschillende soorten tegels of stenen maak je het geheel wat minder massief.
De bestrating die de twee terrassen met elkaar verbindt bestaat uit tegels die wat weg hebben van flagstones, alleen zijn dit nieuw gebakken betontegels met een organische vorm. De zandkleur voegt écht die warmte toe die in een Spaanse patio niet mag ontbreken.
Palmbomen
Maar de échte mediterrane blikvangers zijn toch wel de drie Chinese Waaierpalmen (Trachycarpus fortunei) die een prominente plek in de tuin hebben gekregen. En ja, deze palmboom doet het perfect in ons klimaat, aangezien 'ie oorspronkelijk uit het Himalayagebied komt waar het natuurlijk ook superkoud kan zijn én hard kan waaien. Nederland is dus een eitje voor deze palm!
Nóg meer mediterrane beplanting
Natuurlijk is dat nog niet alles wat de mediterrane beplanting betreft. Naast de drie grote palmbomen zijn er nog veel meer mooie planten aan de tuin toegevoegd die de tuin lekker vergroenen. Zo ook één van Toms favorieten: de Phormium tenax, oftewel Nieuwzeelands vlas. Met zwaardachtige bladeren die rechtomhoog groeien en daardoor prachtig met de wind mee wuiven.
Onder de hoge palmen is er ook nog een laagblijvende palm geplant, de Europese dwergpalm (Chamaerops humilis).
Ook deze palm kan heel goed tegen het Nederlandse klimaat, aangezien deze temperaturen tot -13°C aan kan. Wordt het kouder dan dat, dan kun je de palm inpakken met jute. Doe dit nooit met noppenfolie, want anders kan de palm niet meer ademen en stikt ‘ie.
Om nog wat extra kleur toe te voegen is er bij de lagere beplanting onder andere gekozen voor de Erysimum, ook wel muurbloem of steenraket genoemd. En die laatste benaming heeft ‘ie te danken aan z’n roots. Omdat het een rotsplant is, afkomstig uit het Middellandse Zeegebied, heeft ‘ie maar weinig nodig. En toch kun je er heel lang van genieten, want hij bloeit maar liefst zes maanden lang!
Een fris gazon
Hoewel het de bedoeling was het bestaande gazon grotendeels te behouden is het door de hevige regenval tijdens de tuinverbouwing – waarbij er toch continu overheen wordt gelopen – erg beschadigd. Daarom werd het toch tijd voor een nieuw, fris gazonnetje. De tuin is nu écht lekker groen en bovendien maakt een fijn gazon de tuin toch wel een stuk kindvriendelijker. Hier kunnen hun kleinkinderen straks dus lekker op ravotten!
Op vakantie in eigen tuin
Carla en Ruud zijn blij verrast bij de onthulling van hun Spaanse patio. Ze weten niet wat ze zien en vinden het geweldig mooi. “Het is net of ik in Spanje ben!”, roept Carla. “En die palmbomen! Daar ga ik van de zomer heerlijk onder liggen hoor!”
Ook Ruud is diep onder de indruk: “Dit hadden we niet zelf voor elkaar kunnen krijgen. Echt waanzinnig!”
Wil je zien hoe Tom deze metamorfose voor elkaar heeft gebokst? Bekijk aflevering 3 en 4 van seizoen 5 hier terug op Videoland!

Heb je de huiskamermetamorfose van afgelopen week ook gezien? Bekijk hier de foto’s!
Shop The Look
