Ga naar de inhoud
Aangeboden door Mandemakers

Zo kies je de perfecte keuken voor jouw woning

Is jouw keuken aan vervanging toe, of ben je net verhuisd en is het huidige exemplaar absoluut je smaak niet? Dan is het wellicht tijd voor een nieuw plan. Maar, hoe kies je nou de juiste keuken uit? Hoe weet je of de keuken straks bij de rest van het huis past? Wij helpen je op weg met een aantal gouden tips voor jouw Perfecte Verbouwing!

Een nieuwe keuken aanschaffen, dat doe je niet zomaar. Het is een keuze die je heel bewust maakt en waar je goed over nadenkt. Maar hoe weet je of de keuken die je kiest ook goed matcht bij de rest van het huis? Samen met Mandemakers Keukens zetten we de drie laatste keukentrends voor je op een rij. Daarnaast geven we je allerlei tips rondom kleuren en materialen. Handig!

Donkere eye-catchers

Een donkere keuken is een échte sfeermaker in je huis. Matzwart, donkerblauw of juist een keukenmeubel volledig van walnotenhout is prachtig te combineren met mooie gouden grepen, marmerlook bladen in allerlei kleuren of juist subtiele greeplijstverlichting. Je kunt met deze keuken alle kanten op en hij straalt in no time luxe uit. Maar, hoe verwerk je een donkere keuken nou in je huis?

Hou het licht!

Wil je gaan voor een donkere keuken, let er dan goed op dat de vloer over het algemeen lichter is. Zo maak je het contrast groter en versterkt het elkaar. Is je vloer bijna hetzelfde als je keuken, dan is dat zéker ook heel mooi, maar vormen beiden echt een eenheid. Het één gaat dan op in het ander en dat kan zonde zijn.

Maak je die keuze toch, doe het dan weloverwogen! Zo is het bijvoorbeeld een must dat je bij een vergrijsde houten keuken, ook echt een vergrijsde donkere vloer kiest. Dan krijg je een mooi ton sur ton effect en sla je de plank (letterlijk en figuurlijk) niet mis. 

Fris!

Een lichte keuken is ideaal in een kleine, compacte ruimte. Het zorgt er namelijk voor dat het geheel veel ruimtelijker lijkt. Ben je enorm van de kleuren en wissel je graag af, dan doe je dat voornamelijk met accessoires. Kies met je basismeubels – en dus ook de keuken – daarom voor een lichtere variant. 

Contrasten maken

Ook hier geldt dat contrasten zorgen voor het grootste effect. Heb jij een donkere houten vloer, dan geeft een lichte keuken de ruimte een hele andere dynamiek. Met een eiken houten vloer zorg je voor eenheid en warmte, terwijl een lichte keuken op een gietvloer de ruimte snel kouder maken. 

Het ligt dan ook volledig aan de balans. Wil je de gietvloer combineren met een lichte keuken en toch warmte behouden? Speel dan met kleurrijke accessoires in combinatie met hout.

Wil je juist gaan voor de Japandi look and feel, dan kies je verschillende lichte kleuren uit hetzelfde kleurpallet en maak je het geheel spannender door juist af te wisselen in materialen. Kies bijvoorbeeld voor een grof geweven kussen in combinatie met een fijne linnen variant en een hoogpolig vloerkleed. 

Natuurlijke warmte

Dé trend die absoluut niet in dit rijtje mag ontbreken zijn houten keukens. De donkere keukens van walnoothout zijn niet aan te slepen en dat snappen we helemaal. Ze zijn prachtig. Maar hoe combineer je deze het best?

Less is more

Een houten keuken leent zich perfect voor een gietvloer of een grijskleurige tegelvloer. Omdat deze beiden al snel wat koud kunnen aanvoelen, brengt een walnoothouten keuken direct warmte en sfeer in de ruimte. Voeg daar wat goudaccenten aan toe en je creëert al snel een prachtig geheel.

Tip: Let wel goed op het aanrechtblad. Een licht blad zorgt ervoor dat de kasten mooi uitkomen én dat de keuken in zijn geheel niet 'zwaar' voelt. Combineer je een donker houten keuken met een zwart blad, dan is het echt een item dat in de ruimte staat en voelt het geheel – in de ruimte – al gauw wat robuuster aan. 

Afspraak?

Kun jij na al deze inspiratie niet wachten om met je keuken aan de slag te gaan? Je kunt hier direct een afspraak plannen bij een Mandemakers Keukens filiaal bij jou in de buurt. 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: