Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Boerenkoolrisotto met parmezaanse kaaskoeken en bloedsinaasappelsalade

Vandaag maakt Hugo een risotto die net even anders is dan je bent gewend. Het gaat namelijk om een risotto met boerenkool in de hoofdrol, mét een krokant koekje van parmezaanse kaas. Een heerlijke combi, zéker met de zoetfrisse salade van bloedsinaasappels erbij.

Het gerecht bestaat uit drie onderdelen. We beginnen met de boerenkoolrisotto, en verderop in het artikel lees je de ingrediënten en bereidingswijze van de parmezaanse kaaskoekjes en de salade. 

Boerenkoolrisotto

  • Hoofdgerecht voor 4-6 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 1 sjalot
  • 2 tenen knoflook
  • neutrale olijfolie
  • 400 gr. risottorijst
  • 100 ml droge witte wijn
  • 1,5 liter groentebouillon
  • 200-300 gr. boerenkoolbladeren
  • 50 g roomboter
  • 100 gr. Parmezaanse kaas of Pardano
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • rasp

Bereidingswijze:

Stap 1: Pel en snipper de sjalot en knoflook fijn.

Stap 2: Verwarm een scheut olie in een pan met dikke bodem en fruit de knoflook en sjalot 3-4 minuten.

Stap 3: Voeg de rijst erbij en bak een minuut, zodat de korrels gaan glanzen.

Stap 4: Blus af met de wijn en laat deze al roerend opnemen.

Stap 5: Roer in porties de bouillon door de rijst. Laat steeds eerst de rijst de bouillon opnemen voor je meer bouillon toevoegt.

Stap 6: Kook de risotto in ongeveer 20 minuten gaar. Roer regelmatig.

Stap 7: Snijd de boerenkool intussen heel fijn en voeg na 10-15 minuten koken toe aan de risotto.

Stap 8: Rasp de meeste kaas en roer met de boter door de risotto.

Stap 9: Laat een paar minuten afgedekt staan en schep dan in diepe borden.

Stap 10: Bestrooi met meer kaas en peper én de parmezaanse kaaskoeken van onderstaand recept. 

Parmezaanse kaaskoeken

  • 4 stuks
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten

  • 75 gr. Parmezaanse kaas

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • steekring 10 cm
  • bakpapier

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 150°C.

Stap 2: Rasp de kaas met een fijne rasp. Maak met behulp van de steekring 4 cirkels van de kaas op een met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 3: Bak de kaaskoeken in 10-15 minuten krokant. Laat afkoelen.

Bloedsinaasappelsalade

  • Salade voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten

  • 4 bloedsinaasappels
  • 1 sjalotje
  • 50 gr. boerenkool
  • 2 eetlepels witte balsamico
  • 4-5 eetlepels olijfolie extra vergine
  • zout en chilivlokken
  • 50 gr. gezouten pistachenoten

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de sinaasappels en snijd met een scherp mesje de partjes tussen de vliesjes uit.

Stap 2: Halveer, pel en snijd de sjalot in fijne halve ringetjes.

Stap 3: Snijd de boerenkool ragfijn.

Stap 4: Meng de sinaasappelpartjes, sjalot en boerenkool en maak aan met de azijn, olie, een snuf zout en wat chilivlokken.

Stap 5: Pel en hak de pistachenoten grof. Strooi over de salade.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van