Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Zuurkoolschotel met Zeeuws spek en appels met bitterkoekjesvulling

Vandaag maakt Hugo een heerlijke klassieker mét een twist: zuurkoolschotel met een dessert van appel met bitterkoekjesvulling. Trek gekregen? Lees hieronder hoe je deze heerlijke Hollandse ovenschotel thuis kunt maken.

Zuurkoolschotel met Zeeuws spek

  • Hoofdgerecht voor 4 personen  
  • Bereiding: circa 45 minuten

Ingrediënten

  • 600 gr. kruimige aardappels
  • Zout en peper
  • 1 eetlepel grove mosterd
  • 75 ml volle melk
  • 60 gr. roomboter
  • Zout en peper
  • 400 gr. wijnzuurkool
  • Neutrale olie
  • 100 gr. Zeeuws spek (stuk)
  • ½ bos bieslook
  • 4 eetlepels broodkruim of grof paneermeel

Extra benodigdheden:

  • ovenschaal 30x40

Bereidingswijze:

Stap 1: Schil de aardappels en snijd in gelijke stukken. Voeg ze toe aan de pan en zet ze nét onder water, voeg een snuf zout toe en breng aan de kook. Na 20 minuten koken giet je de aardappels af.

Stap 2: Voeg de mosterd, melk en de helft van de boter toe aan de aardappels en stamp tot een gladde puree. Kruid met zout en peper.

Stap 3: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 4: Laat de zuurkool uitlekken in een vergiet. Vet de ovenschaal in met olie.

Stap 5: Doe de zuurkool in de ovenschaal.

Stap 6: Snijd het spek in plakken en leg op de zuurkool. Verdeel de aardappelpuree erover.

Stap 7: Snijd de bieslook fijn, meng met het broodkruim en verdeel over de aardappelpuree.

Stap 8: Snijd de overige boter in blokjes en verdeel over de paneermeel. 

Stap 9: Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven. Zet eventueel de laatste 5 minuten de grillstand van de oven aan om de bovenkant extra krokant te bakken.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Appels met bitterkoekjesvulling

  • Nagerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 35 minuten

Ingrediënten

  • 100 gr. bitterkoekjes
  • 2-3 eetlepels rum of amandellikeur
  • 4 zoetzure appels, bijvoorbeeld Elstar
  • 2 eetlepels amandelschaafsel
  • 8 eetlepels vanillevla
  • Poedersuiker

Extra benodigdheden:

  • appelboor

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180°C.

Stap 2: Breek de koekjes in kleine stukjes, doe in een kom en besprenkel met de drank.

Stap 3: Verwijder intussen met een appelboor de klokhuizen uit de ongeschilde appels. Snijd de schil van de appel rondom in met een mes, zo voorkom je dat de schil gaat knappen door de hitte in de oven.

Stap 4: Vul de appels met het koekmengsel.

Stap 5: Zet ze in een ovenschaal en bak de appels ongeveer 25 minuten in de oven, zodat ze zacht zijn, maar nog wel een ‘bite’ hebben.

Stap 6: Rooster het amandelschaafsel in een droge koekenpan.

Stap 7: Haal de appels uit de oven.

Stap 8: Schep de vla op 4 bordjes en zet de appel erin. Bestrooi met het amandelschaafsel en poedersuiker.

Dit is een artikel van