Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Deze slimme emmer helpt jonge bomen, planten en groente de droge zomers te overleven

2022 was de warmste en droogste zomer in Europa ooit. Heftige veranderingen van het klimaat die tot in je eigen achtertuin te merken zijn. Zo is het bijvoorbeeld lastiger om in de zomer bomen te planten en met succes te laten groeien, terwijl juist dát zo belangrijk is. Pieter Hoff bedacht een oplossing voor dit probleem: een speciale emmer die de wortels van een plant een gezonde, vruchtbare start geeft. Zijn zoon Wout Hoff nam eind 2021 het bedrijf én zijn missie over: wereldwijde herbebossing mogelijk maken. Wij spraken hem over deze duurzame uitvinding.

Intelligente emmers

Wouts vader Pieter Hoff bedacht een slim idee in de vorm van ‘intelligente emmers’. Deze slimme emmers zorgen ervoor dat een jonge plant een goede basis heeft om uit te groeien tot een sterke boom of struik. Hoe dat in zijn gang gaat legt Wout uit:

“Het probleem met druppelirrigatie of andere vormen van irrigatie, die je doorgaans in tuinen ziet terugkomen, is dat het water altijd van boven komt. Dat maakt planten of bomen in de basis lui. Met onze oplossing stimuleren wij juist de wortels van de plant. Door de intelligente emmer ontwikkelt de boom, struik of groenteplant sterke wortels die na een jaar tot wel drie meter diep groeien. Daarna kan hij dus goed overleven zonder de emmer.”

Twee soorten

Er zijn twee versies van de intelligente emmer ontwikkeld:

  • 1. De Waterboxx is een herbruikbare versie, gemaakt van plastic. Deze kun je 10 jaar lang gebruiken om ieder jaar een of twee bomen, struiken, of groenteplanten mee te planten.
  • 2. De Growboxx is daarentegen biologisch afbreekbaar. Na een jaar hoef je deze niet te verwijderen, maar lost hij op in de grond en wordt hij als compost opgenomen.

“Met deze technieken heb je geen elektriciteit nodig. Ook hoef je geen complexe installatie aan te leggen in de tuin. De emmers hebben de eenvoud van een paperclip en de functie van een Zwitsers zakmes”, vult Hoff aan.

Hoe werkt het?

De werking van de intelligente emmer is heel eenvoudig. Je vult de donutvormige emmer met water en plaatst hem rondom een boom of plant. Daarna ben je klaar. Wanneer het regent zullen de emmers zichzelf vullen.

“Doordat de lucht ’s avonds afkoelt en het water in de emmer nog relatief warm is, vult de emmer zichzelf ’s avonds bij door middel van de condens die de emmer genereert en opvangt. Om de paar weken kijk je eventjes of je hem misschien moet bijvullen, maar in 90% van de gevallen is dat niet nodig” vertelt Wout enthousiast.

Wacht niet te lang met weghalen

Na het planten van de boom en het plaatsen van de intelligente emmer zullen er na negen tot twaalf maanden flinke zijtakken groeien, dit is het moment om de Waterboxx eraf te tillen – en er de volgende boom mee te planten. Volgens Hoff kan je dit het beste doen wanneer de zijtakken nog flexibel zijn. Wacht er dus niet te lang mee.

Wout: “Soms zien we dat bomen sneller groeien en dat klanten te lang wachten met het weghalen van de bakken, dat is natuurlijk zonde. De boom overleeft het wel, maar op een gegeven moment groeit hij de bak kapot.”

Wereldwijde crisisoplossingen

Hoff reist heel wat af om de wereld kennis te laten maken met zijn producten. Een paar maanden geleden bezocht hij bijvoorbeeld nog een vluchtelingenkamp in het zuiden van Algerije.

Wout: “Er waren driehonderd families die onze Waterboxxen gedoneerd kregen. Zij hebben voldoende voedsel geproduceerd om het hele kamp te voeden. Dat is toch geweldig? Midden in de woestijn is het dramatisch, want als er heel veel droogte is, is er natuurlijk ook geen mogelijkheid om voedsel uit de natuur te halen.”

Maar niet alleen in extreem droge landen bieden de boxen een passende oplossing, ook in Nederland komt het van pas. “In Nederland zijn er onlangs ook duizend bomen aangeplant langs snelwegen en in polders. Geen van allen hebben het gered. Daar denken we niet bij na, maar het is natuurlijk zonde dat je een jonge boom plant en deze vervolgens laat sterven” vult hij aan.

Ook voor in je achtertuin

Ga je op vakantie tijdens de droge zomermaanden? Bij het gebruik van de intelligente emmers kun je er met een gerust hart tussenuit. Een jonge boom water geven of sproeien hoeft op deze manier niet. De boxen er namelijk ook voor dat het water minder snel verdampt bij hoge temperaturen.

Plannen

De grootste uitdaging voor Wout is op dit moment de kostprijsverlaging van de Growboxx. “We willen graag bereiken dat we twee bomen kunnen terugplanten voor elke boom die gekapt wordt en dat kan alleen als het concept uiteindelijk betaalbaarder is.”

Omdat je met iedere Waterboxx tot wel 20 bomen of struiken kunt planten ligt de kostprijs daar al op minder dan een euro per boom. De ideale prijs voor de Growboxx zou ook maximaal één euro per stuk zijn, maar daar is nog verdere ontwikkeling voor nodig.

Ben je nieuwsgierig of geïnteresseerd? Bekijk hier dan nog eens het verhaal in 90 seconden. 

Fotografie:

Groasis