Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Groenten eten in het bijbehorende seizoen? Wij zetten ze op een rij

Elk seizoen zijn er andere soorten groenten die in groten getale voorkomen. Tegenwoordig koop je ze allemaal wel in de supermarkt, vaak bijna het hele jaar door. Maar het beste eet je ze natuurlijk in het oorspronkelijk bijbehorende seizoen! Om door de bomen het bos weer te zien hebben wij ze allemaal per maand voor je op een rij gezet.

Groenten per seizoen

Verderop in dit artikel vind je per kalendermaand de groentesoorten die oorspronkelijk in de betreffende maand te verkrijgen zijn. Maar er zijn ook diverse groenten die de ster zijn van een bepaald seizoen. 

Lente

Aspergetijd! In de lente is het aspergeseizoen geopend. Heerlijk om te eten met ham en een gekookt ei, of om te grillen op de barbecue. Daarnaast zijn de artisjokken en erwten ook op hun best in deze maanden. 

Asperges zitten boordevol vitamine A, C en K. Daarnaast bevatten ze foliumzuur en vezels. In artisjokken vind je juist vitamine C en magnesium en met erwten krijg je een grote hoeveelheid eiwitten binnen, naast vitamine A, C en K.

Zomer

Ook de zomer is een goed seizoen om te genieten van veel verse groenten. Denk aan tomaten, maar aan het einde van de zomer is ook maïs z'n best. 

Tomaten zijn een bron van vitamine A, C en K en met pompoen vul je het geheel goed aan. Daarin vind je voornamelijk vitamine A, C, B2 en E. 

Herfst

In de herfst komen de groene en oranje groenten vooral aan bod. Wortels, pompoen en spruitjes zijn bijvoorbeeld volop verkrijgbaar. Perfect voor een stamp of ovenschotel. 

Winter

De winter is écht het seizoen van de stamppotten. Boerenkool, rode kool, witte kool en zuurkool kunnen dan ook niet ontbreken. Ook koolrapen, paddenstoelen, prei, spruitjes, uien, witlof en natuurlijk de overheerlijke stoofpeertjes zijn volop te verkrijgen.

Januari

  • Aardappelen (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Wortelen (bron van vezels, vitamine A en kalium)
  • Spruitjes (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Aardpeer (bron van eiwitten, mineralen en vitamine A, C en koolhydraten)
  • Pastinaak (bron van kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink, ijzer en de vitamine B, C, E en K)
  • Boerenkool (bron van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium)
  • Winterpostelein (bron van vitamine A, C, B11 en mineralen en vezels)
  • Witlof (bron van vitamine A, B en C)

Februari

  • Broccoli (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Bloemkool (bron van vezels, vitamine C en kalium)
  • Boerenkool (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Groene selder (bron van vitamine A, C, K en van folfaten, magnesium en calcium)
  • Pastinaak (bron van kalium, mangaan, magnesium, fosfor, zink, ijzer en de vitamine B, C, E en K)
  • Spruitjes (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Boerenkool (bron van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium)
  • Winterpostelein (bron van vitamine A, C, B11 en mineralen en vezels)
  • Witlof (bron van vitamine A, B en C)

Maart

  • Spinazie (bron van vitamine B1, B11, K en bètacaroteen en het mineraal kalium)
  • Champignons (bron van vitamine B2, foliumzuur, kalium en van vezels)
  • Uien (bron van vitamine C, B6 en B11)
  • Radijs (bron van vitamine C en K)
  • Bloemkool (bron van vezels, vitamine C en kalium)
  • Boerenkool (bron van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium)
  • Groene selder (bron van vitamine A, C, K en van folfaten, magnesium en calcium)
  • Rabarber (bron van vitamine B, C en K)

April

  • Asperges (bron van vitamine A, C en K, evenals foliumzuur en vezels)
  • Artisjokken (bron van vezels, vitamine C en magnesium)
  • Erwten (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Andijvie (bron van vitamine A, C en aan de mineralen calcium, ijzer en kalium)
  • Bloemkool (bron van vezels, vitamine C en kalium)
  • Radijs (bron van vitamine C en K)
  • Groene selder (bron van vitamine A, C, K en van folfaten, magnesium en calcium)
  • Spinazie (bron van vitamine B1, B11, K en bètacaroteen en het mineraal kalium)
  • Rabarber (bron van vitamine B, C en K)

Mei

  • Radijs (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Sla (bron van vezels, vitamine A en kalium)
  • Komkommers (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Doperwt (bron van vitamine B1 en B3)
  • Asperges (bron van vitamine A, C en K, evenals foliumzuur en vezels)
  • Warmoes (bron van vitamine K en van natrium en kalium)
  • Koolrabi (bron van vitamine C en A)
  • Kropsla (bron van vitamine K en van kalium en vezels)
  • Spitskool (bron van vitamine K, C en B11)
  • Wortelen (bron van vezels, vitamine A en kalium)

Juni

  • Sperziebonen (bron van vitamine B1, B2, foliumzuur, kalium, calcium, magnesium en zink)
  • Zomerpompoen (bron van vitamine A en C)
  • Paprika's (bron van vitamine C)
  • Broccoli (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Artisjok (bron van vitamine A, C, B en D)
  • Tomaat (bron van vitamine B11 en C)
  • Venkel (bron van vitamine B1, B11 en C)

Juli

  • Tomaten (bron van vitamine A, C en K, evenals lycopeen en vezels)
  • Maïs (bron van vezels, vitamine C en magnesium)
  • Courgette (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Komkommer (bron van vitamine B6, C, D en E)
  • Artisjok (bron van vitamine A, C, B en D)

Augustus

  • Aubergine, okra en zoete aardappelen zijn de groenten die in augustus in het seizoen zijn.
  • Aubergine (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Okra (bron van vezels, vitamine C en magnesium)
  • Zoete aardappelen (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Knolselderij (bron van vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium)
  • Maïs (bron van vezels, vitamine C en magnesium)
  • Groenlof (bron van cacium en ijzer)
  • Aubergine (bron van vitamine C, K, B6, folaat, mangaan en kalium)

September

  • Spinazie (bron van vitamine B1, B11, K en bètacaroteen en het mineraal kalium)
  • Champignons (bron van vitamine B2, foliumzuur, kalium en van vezels)
  • Uien (bron van vitamine C, B6 en B11)
  • Snijbiet (bron van vitamine C)
  • Pompoen (bron van vitamine A en C)

Oktober

  • Broccoli (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Bloemkool (bron van vezels, vitamine C en kalium)
  • Boerenkool (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Knolselderij (bron van vitamine B6, foliumzuur, ijzer en kalium)
  • Wortelen (bron van vezels, vitamine A en kalium)
  • Spruitjes (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Koolraap (bron van vitamine C en calcium)
  • Pompoen (bron van vitamine A en C)
  • Pastinaak (bron van vitamine B1, B3 en van magnesium)

November

  • Aardappelen (bron van vitamine A, C en K, evenals vezels en kalium)
  • Wortelen (bron van vezels, vitamine A en kalium)
  • Spruitjes (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Rode biet (bron van eiwitten, vezels en van vitamine B6 en C)
  • Witlof (bron van vitamine A, B en C)
  • Witte kool (bron van vitamine B11, K, C en van vezels)
  • Bloemkool (bron van vezels, vitamine C en kalium)
  • Pastinaak (bron van vitamine B1, B3 en van magnesium)
  • Koolraap (bron van vitamine C en calcium)
  • Boerenkool (bron van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium)
  • Pompoen (bron van vitamine A en C)

December

  • Asperges (bron van vitamine B1, B2, B11, C, E en K)
  • Artisjokken (bron van vitamine A, B1, B2, B6, C en foliumzuur)
  • Erwten (bron van vitamine C en K)
  • Aardpeer (bron van vitamine A en C)
  • Pastinaak (bron van vitamine B1, B3 en van magnesium)
  • Spruitjes (bron van eiwitten, vezels en vitamine A, C en K)
  • Boerenkool (bron van vitamine A, B2, B6, C, foliumzuur en calcium)
  • Winterpostelein (bron van vitamine A, C, B11 en mineralen en vezels)
  • Witlof (bron van vitamine A, B en C)
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: