Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Kun je meer eten door dranken met koolzuur? Zo zit het dus!

Drink jij tijdens het eten liever drinken mét of zonder prik? Los van je voorkeur qua smaak heeft het namelijk ook nog een bijzonder effect op je eetlust. Als je je bijvoorbeeld ontzettend verheugt op een all you can eat diner met je favoriete gerechten, dan kan je beter koolzuurhoudende dranken bij je eten bestellen als je écht alles eruit wil halen. Want uit onderzoek blijkt dat je hierdoor in staat bent om meer te eten.

Het hongerhormoon

Tijdens een experiment van de Birzeit University is er bij 20 vrijwilligers getest of koolzuurhoudende dranken het hongergevoel meer stimuleerde dan dranken zonder bubbels. Om het hongergevoel te meten zijn de levels van het ‘hongerhormoon’ ghreline getest. Het resultaat? De uitslagen van de niet-koolzuurhoudende dranken gaven aan dat de ghrelinespiegels wel 50% lager waren dan bij dranken mét koolzuur.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

De oorzaak

Het aanmaken van het hongerhormoon zorgde er voor dat de deelnemers van het onderzoek meer voedsel consumeerden, in vergelijking tot degene die niet-bruisende dranken hadden genuttigd. Volgens de onderzoekers kan dit te wijten zijn aan twee oorzaken. Het kan zijn dat de kooldioxide ervoor zorgt dat de maag meer ghreline afgeeft, óf het kan komen door de opzwelling van de maag. Het extra gas zou je lichaam stimuleren om meer ghreline aan te maken.

Gevoeligheid

Wees je er wel van bewust dat meer eetlust uiteindelijk ook kan zorgen voor gewichtstoename. Als je wil afvallen of op gewicht wil blijven is het daarom juist beter om voldoende water te drinken, zónder koolzuur dus. Het verschilt echter per persoon hoe gevoelig je bent voor ghreline. Je dieet, levensstijl en genetische aandoeningen hebben hier invloed op.

Fotocredits:

Bianca:
Meer lezen over bruisende dranken?
Bianca: 'Kom ik aan als ik (veel) bruisend mineraalwater drink?'
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: