Ga naar de inhoud
RTL Wonen

5 manieren om je huis heerlijk te laten geuren

Een huis met een mooi en verzorgd interieur voelt nog fijner als het er ook lekker ruikt. Je woning dagelijks ventileren is natuurlijk heel goed, zo kunnen de muffe geurtjes verdwijnen en komt er frisse zuurstof in huis. Maar naast de frisse lucht is het ook fijn om je huis te voorzien van een heerlijke geur. Op welke manieren je dit allemaal kunt doen en wat voor positieve effecten deze kunnen hebben lees je hieronder.

Er zijn heel wat verschillende manieren om je huis lekker te laten ruiken. Hiermee verbloem je niet alleen bijvoorbeeld etensgeuren, maar de geur kan ook voor bepaalde herkenning zorgen waardoor je er een associatie mee krijgt. Het is daarom erg fijn om je huis te voorzien van een heerlijke geur die je daardoor altijd met je thuis zal associëren. Daarnaast kunnen sommige geuren ook nog een positieve werking hebben op je gezondheid.

Aroma diffuser

Met een aroma diffuser kun je je huis voorzien van een zalige geur naar keuze en bovendien helpt het ook de luchtvochtigheid in huis op peil te houden. De diffuser vul je met een beetje water en een paar druppels etherische, geurende olie, waarna de diffuser geurende stoom uitblaast. Wat voor effect de olie heeft verschilt per geur. Een aantal van de populairste olies zijn: 

Lavendelolie

Lavendelolie bevat ingrediënten die een positief effect hebben op je ontspanning. Voor het slapengaan kan deze olie ervoor zorgen dat je een extra fijne nachtrust hebt.

Eucalyptusolie

Naast de heerlijke geur heeft eucalyptus ook een positief effect voor je gezondheid. Tijdens een verkoudheid kan eucalyptus ervoor zorgen dat de luchtwegen opengaan en je weer prettig kunt ademen.

Tea Tree olie

Tea tree olie wordt ook wel wonderolie genoemd, aangezien het antibacterieel werkt. Zo heeft de olie onder andere een helende werking bij huidaandoeningen, ontstekingen en luchtweginfecties.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Geurstokjes

Geurstokjes bestaan letterlijk uit stokjes die een geur naar keuze verspreiden. De stokjes bestaan uit een bepaald oppervlakte waar de geurolie aan verdampt. Des te meer stokjes, des te groter oppervlak je creëert waardoor er meer geurstof verdampt.

De stokjes hebben wel de kans om uit te drogen waardoor ze de geur niet goed kunnen verspreiden. Om dit te voorkomen is het goed om ze om de zoveel dagen om te draaien.

Amberblokjes

Amberblokjes zijn geurblokjes die op het eerste oog wat weg hebben van zeepblokjes. Alleen zijn ze niet bedoeld om mee te wassen, maar worden ze puur voor de heerlijke geur gebruikt. De blokjes bevatten geen alcohol, waardoor waardoor ze in islamitische landen ook wel worden gebruikt als parfum voor op de huid.

Je kunt ze bijvoorbeeld tussen je kleding, in de badkamer, in de woonkamer of op het toilet leggen, waarna ze ongeveer een jaar lang heerlijk geuren. Wordt de geur minder, dan kun je er een laagje vanaf schrapen met een mesje of rasp, zodat ze weer opnieuw geuren. 

Geurkaarsen 

Een bekende in dit rijtje, maar nog altijd favoriet: de geurkaars. Hiermee maak je je interieur niet alleen een stuk warmer en gezelliger, maar je zorgt ook voor een aangename geur in huis. Ze bestaan er in ontelbaar veel geuren, dus er zit altijd wel iets bij wat bij jou past. Let wel goed op dat je een kaars uitkiest die geen parafine bevat, want dit is schadelijk voor je gezondheid. 

Interieursprays 

Ook interieursprays zijn ideaal om je huis in een handomdraai lekker te laten ruiken. Je kunt ze uiteraard in allerlei verschillende geurcombinaties kopen, maar wist je dat je ze ook heel gemakkelijk zelf kunt maken? Je leest hier hoe! 

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: