Per ongeluk iets te veel gekookt? Dan kun je dat in veel gevallen nog makkelijk in een vershoudbakje bewaren voor de volgende dag. Alleen nog even oppiepen in de magnetron en je hebt in een handomdraai weer een heerlijke maaltijd bereid. Maar welke materialen kunnen er nou wel en niet in de magnetron? En welke icoontjes horen daarbij? We zetten het voor je op een rij!
Deze bakjes kunnen wél in de magnetron
De meeste glazen en aardewerk bakjes kunnen gewoon in de magnetron. Met plastic moet je echter extra goed opletten, want voor je het weet smelt het bakje en is 'ie rijp voor de vuilnisbak. Om erachter te komen of je een bakje (of serives) hebt dat geschikt is voor de magnetron kun je zoeken naar een icoontje dat meestal op de onderkant afgebeeld staat.
Het ‘microwave-safe’ icoontje is te herkennen aan een magnetron of servies icoon met golflijntjes erin of erboven. Tref je dit icoon aan, dan kun je het bakje of servies veilig opwarmen in de magnetron.
De witte bakjes die je vaak meekrijgt bij afhaalrestaurants of toko's kunnen ook in de magnetron of in de vriezer. Deze zijn gemaakt van polypropeen (ook wel polypropyleen) wat een stevige en wendbare eigenschap heeft. Je kunt ze daardoor gebruiken om eten in warm te houden en te bewaren of om een kliekje in op te warmen in de magnetron.
Bakjes die niet in de magnetron kunnen
Er zijn ook bakjes die niet in de magnetron kunnen. Allereerst zijn dit de bakjes waarop het ‘microwave-safe’ icoon ontbreekt. Maar ook bakjes van aluminium kunnen niet tegen de magnetron. Door de warmte geeft het aluminium vonken en kan het een kletterend geluid geven, wat ook nog eens voor kortsluiting kan zorgen.
Ook plastic bakjes van piepschuim uit de supermarkt of de verpakking van een kant-en-klare soep kunnen niet in de magnetron. Bij deze verpakkingen komen schadelijke stoffen vrij als ze verwarmd worden.
Voedselproducten die niet in de magnetron mogen
Nu we weten in welke bakjes van welk materiaal we ons eten het beste kunnen opwarmen in de magnetron is het ook handig om te weten of dit ook geldt voor alle voedingswaren waaruit het kliekje bestaat. Er zijn namelijk diverse groenten die nitraten bevatten waardoor je het niet een tweede keer kunt opwarmen in de magnetron. Nitraat is een stof die omgezet kan worden in nitriet, wat schadelijk is voor de gezondheid. Veel bladgroenten, zoals sla, andijvie en spinazie bevatten deze stof.
Wanneer je een van deze producten opnieuw wilt opwarmen is het volgens het voedselcentrum verstandig om het kliekje snel te laten afkoelen en te bewaren in een koelkast met een temperatuur van 4 graden. Zo krijgen de bacteriën die nitriet aanmaken weinig kans om te groeien.
Tip: Verhit kliekjes altijd door tot ze stomend heet zijn. Je weet dan zeker dat alle bacteriën gedood zijn!
Het ene plastic is het andere niet
Over het algemeen is het opwarmen van eten in een plastic bakje niet de meest ideale manier. Zoals hierboven staat omschreven staat op de meeste plastic bakjes als het goed is aangegeven of ze in de magnetron opgewarmd kunnen worden, maar lang niet bij allemaal waardoor je kans hebt dat er toch eens een bakje smelt of dat er plastic in je eten komt.
Er zijn vier verschillende soorten plastic met allemaal verschillende eigenschappen waardoor ze niet allemaal even geschikt zijn.
Polypropyleen
Dit type is warmtebestendig en goedgekeurd om eten in op te warmen. Ze hebben geen risico om schadelijke stoffen te lekken in het eten. Toch kan een dunwandig bakje wel gaan smelten door de hitte als de temperatuur langdurig hoog blijft.
Polystyreen
Deze vorm van plastic komt veel voor. Het kan niet smelten, maar kan wel kleine hoeveelheden styreen lekken door de warmte. Dit is een kankerverwekkende stof waardoor het niet geschikt is voor het opwarmen van maaltijden.
PET
PET is voornamelijk terug te vinden in frisdrank- en sausflessen. Gelukkig zijn we niet snel van plan om zo'n fles op te warmen en daarnaast is dit ook niet de bedoeling. Wanneer PET verwarmd wordt kan er antimoon lekken, deze stof kan maag- en darmproblemen veroorzaken.
Polycarbonaat
Polycarbonaat heeft een slechte naam omdat bij de productie de chemische stof 'bisphenal A' wordt gebruikt. Als deze stof in je eten komt kan het een hoge bloeddruk veroorzaken en het kan invloed hebben op de prostaatklieren.
De tip
Hoewel het vaak gaat om een lage blootstelling is het te begrijpen als je liever helemaal geen risico wil nemen met plastic vershoudbakjes in de magnetron. Daarom kun je eigenlijk nog het beste je eten eerst op een bord scheppen en daarna pas (met bord en al) opwarmen in de magnetron, óf glazen vershoudbakjes gebruiken. Bij beide opties loop je geen risico op lekkende chemicaliën.
Fotocredits:
