Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Is een gele of oranje eidooier verser of voedzamer? Zo zit het dus!

Vraag jij je wel eens af waarom een eierdooier soms lichtgeel is en de andere keer oranje? En wat zegt dit eigenlijk over de voedingsstoffen en versheid van het ei? Wij zochten het voor je uit!

Versheid

Laten we eerst beginnen met alle fabeltjes uit de wereld helpen. De kleur van de eidooier zegt helemaal niets over de versheid van het ei. Een gele eidooier kan dus net zo vers zijn als een oranje dooier. Volgens het Voedingscentrum is zelfs een eidooier met een blauwgroene ring niet schadelijk. Deze kleur is namelijk een reactie op het ijzer en de zwavel uit de dooier en het eiwit.

Geel of oranje

De gele of oranje kleur van de dooier is afhankelijk van de hoeveelheid bètacaroteen in de voeding van de kip. Dit is een natuurlijke kleurstof die van nature aanwezig is in groenten zoals maïs en wortels. Heb je dus een donkeroranje dooier te pakken? Dan heeft de kip mogelijk veel maïs gegeten.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Biologische eieren vaak lichter

Bij biologische eieren wordt de voeding meestal niet gestuurd om een bepaalde kleur eierdooier te leggen. Zo worden er bijvoorbeeld geen synthetische kleurstoffen aan het voer van de kip toegevoegd. Daarom is de kleur eierdooier van biologische eieren wel eens lichter.

Altijd een oranje dooier

Eet jij het liefst alleen eieren met een oranje dooier? Ondanks dat het geen effect heeft op de smaak van het ei, zijn er wel maïs-eieren te koop in de supermarkt. Deze eieren zijn gelegd door kippen waarvan hun voeding voor een groter deel bestaat uit maïs. Door het caroteen (het pigment) in maïs is het zeer waarschijnlijk dat je maïs-ei een oranje dooier heeft.

De kleur en de gezondheid

Een gele of een oranje eidooier vertelt je overigens niets over de voedingswaarde van het ei. Als een kip meer voeding met caroteen heeft gekregen, betekent dit niet dat wij dan ook meer caroteen binnenkrijgen. Het is dus niet zo dat het ene ei gezonder is dan het andere ei.

Dit
Meer lezen over eieren?
Dit is de betekenis van de nummering op een ei

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: