Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dít is de geweldige bungalow van Bob en Danja uit De Perfecte Verbouwing

In De Perfecte Verbouwing volgen we de verbouwing van zes stellen met allen zeer diverse wensen. Ze hebben weliswaar allemaal hetzelfde doel voor ogen: hun droomhuis verwezenlijken. In de tweede aflevering van het nieuwe seizoen hebben de strijdende architecten de bungalow van Bob (46) en Danja (39) weer he-le-maal op zijn kop gezet, met als resultaat een fantastische familievilla mét een binnentuin. We blikken terug op de verbouwing die niet zonder tegenslagen is verlopen én we nemen uiteraard een kijkje in hun prachtige woning.

Bob en Danja wonen samen met hun jonge zoontje Sem in een natuurrijke omgeving in het dorpje Heilig Landstichting, een plaatsje tegen de rand van Nijmegen. Ondanks dat ze erg tevreden zijn over de plek, waren ze dat nog niet over het huis. De bungalow uit 1987 was van binnen én buiten flink gedateerd. Een ander probleem was dat ze eigenlijk een slaapkamer te kort kwamen. Daarbij was de bungalow nogal hokkerig gebouwd, terwijl Bob en Danja juist zo verlangden naar een ruime leefkeuken, veel licht en verbinding.

Zelf een ruimtelijk én modern huis realiseren was voor het stel nogal een opgave. Ze schakelden daarom hulp in van het tv-programma De Perfecte Verbouwing, waarbij toparchitecten Maxim Winkelaar en Richèl Lubbers aan de slag gingen met prachtige ontwerpen. En één van de ontwerpen werd uiteindelijk verkozen tot ultiem droomontwerp, dat de bewoners vervolgens zelf mochten uitvoeren.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Verbinding tussen huis en tuin

In virtual reality kregen Bob en Danja allereerst te zien hoe de gedateerde woning er na Maxims make-over plan uit zou zien. Architect Maxim maakte gebruik van de mogelijkheid om vergunningsvrij aan te bouwen. In zijn ontwerp kregen de woonkamer en de slaapkamer een verlengstuk, wat de twee uiteinden van de bungalow aan elkaar verbindt en een knusse patio creëert.

De woning om de patio heen bouwen is iets wat de verwachtingen van de bewoners overtreft. Er zijn overal doorzichten gemaakt naar de tuin en de patio. “Architecten hebben het altijd over de binnen-buitenrelatie. Dat zit bij deze woning 100% goed!”, vertelde Maxim enthousiast aan Bob en Danja. En daar zijn ze het volledig mee eens.

Ook vanuit de slaapkamer kijk je uit op de tuin. Het bureau van Bob zal in de verbouwde woning in ieder geval niet meer terug te vinden zijn in de slaapkamer. Het zijkantoor verplaatste Maxim namelijk naar de oude slaapkamer van Sem, want hij verhuist in dit plan naar de oude slaapkamer van Bob en Danja.

Hoewel Bob en Danja oorspronkelijk wensten voor een verjongingskuurtje van de bungalow en een extra slaapkamer, krijgen zij er in het ontwerp van Maxim ook nog een binnentuin, een luxe leefkeuken met doorkijkhaard en een ruime woonkamer bij.

De ruimte optimaal benutten

De aanpak van architect Richèl was daarentegen totaal anders. Er was volgens hem geen tekort aan vierkante meters en daarom heeft hij de kamers ook niet vergroot, maar verplaatst.

Zo is de leefkeuken een stukje kleiner, maar de woonkamer juist ruimer. Dit betekent overigens niet dat het ook kleiner aanvoelt, want door de ramen is er aan beide kanten doorkijk naar de voor- en achtertuin!

Voor extra opbergruimte bedacht Richèl een fantastische oplossing. De wand van de lange gang zit vol met kastruimte en ertegenover is een fijne speelplek voor Sem te vinden. Via dezelfde gang is de garage te bereiken, waar nu de werkkamer te vinden is.

De indeling is in het ontwerp van Richèl geen extreem verschil. De slaapkamers blijven op dezelfde plek, maar het kantoor van Bob is verhuisd naar de garage. Wel zijn de muren tussen de keuken en de woonkamer doorgebroken om er één fijne leefruimte van te maken.

De grote beslissing

Na overspoeld te zijn met overweldigende ideeën voor de grote verbouwing was het voor Bob en Danja niet makkelijk om een keuze te maken. Ze besloten daarom om de tafel te gaan zitten met Sem om gezamenlijk afwegingen te maken. Sem was erg enthousiast over de binnentuin, waar ook de kat veel plezier van zou kunnen hebben. Danja was tenslotte meteen verliefd na de virtual reality tour. Uiteindelijk ging hun voorkeur dan ook uit naar het ontwerp van Maxim.

Een enorme verbouwing blijkt in de realiteit verre van perfect. De bewoners hadden helaas te maken met een aantal tegenvallers. Nog voordat de verbouwing kon beginnen werd er houtmier gevonden in het dak en wanneer ze dachten dat dit het ergste was wat ze kon overkomen, brak de coronacrisis uit. Door de stijgende prijzen kwam de hele verbouwing op losse schroeven te staan en ontstonden er twijfels of de verbouwing überhaupt nog wel door kon gaan. De verbouwing bleek veel meer te kosten dan waar ze op gerekend hadden.

Maar Bob en Danja lieten het er niet bij zitten. Afwachten, daar zijn ze niet van. Dus begonnen ze vooralsnog met het leeghalen, slopen, budgetteren en schrappen. Om geld te besparen staken ze zelf de handen uit de mouwen en vroegen ze vrienden en familie om hen hierbij te helpen.

Van seniorenbungalow naar familiehuis

Uiteindelijk is het de bewoners gelukt om van een gedateerde seniorenbungalow een fijn familiehuis te maken met een indeling die in de basis helemaal overeenkomt met het ontwerp van Maxim en daarmee voldoet aan al hun wensen. Architect Maxim is dan ook zeer onder de indruk: “Het blijft een magisch moment dat je rondloopt en je ontwerp ook echt gerealiseerd is. Dat is waar ik het voor doe.”

Fotocredits:

Fotografie door Sonja Velda.

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: