Gordijnen zorgen voor sfeer, een betere nachtrust, privacy én ze werken isolerend. Elke type kamer en interieurstijl vraagt om een ander gordijn. Ben je van plan om binnenkort nieuwe gordijnen aan te schaffen? Dan kun je kiezen uit diverse stoffen, soorten én hangmethoden voor het gewenste effect. Om de draad niet op voorhand al kwijt te raken zetten we op een rij waar je allemaal op moet letten:
Soorten gordijnen
Voile / Vitrage
Voile, of ook wel vitrage genoemd zijn transparante gordijnen die zeer geschikt zijn voor ruimten waar je de lichtinval wil behouden. Ze bieden enige privacy, houden het felle zonlicht tegen en zorgen voor sfeer in je interieur.
Overgordijnen
Overgordijnen zijn perfect voor de slaapkamer, omdat deze een stevige stof hebben en lichtverduisterend zijn. Ideaal dus voor een betere nachtrust! Het meest verduisterende effect krijg je door te kiezen voor een enkele of dubbele plooi, in plaats van een waveplooi. Meer over de soorten plooien lees je verderop in dit artikel.

Inbetween
Inbetween gordijnen hebben het voordeel dat je wel naar buiten kunt kijken, maar voorbijgangers kunnen overdag niet bij jou naar binnen kijken. Ze zijn lichtdoorlatend door hun semi-transparante stof en houden het felle zonlicht tegen. In vergelijking met voile gordijnen zijn ze wat dikker. Wel zijn ze dunner dan overgordijnen, vandaar de naam inbetween.
Kant-en-klaar gordijnen
Kant-en-klare gordijnen zijn ontzettend makkelijk te monteren, aangezien ze helemaal gebruiksklaar zijn en je ze in een handomdraai kunt ophangen. Het nadeel is echter wel dat ze niet altijd in elk formaat te krijgen zijn. Als je afwijkende maten hebt kun je ze beter op maat laten maken.
Rolgordijnen
Rolgordijnen heb je ook in een lichtdoorlatende en verduisterende variant. Het voordeel van dit type is dat ze maar weinig ruimte in beslag nemen en praktisch op te rollen zijn. Rolgordijnen kun je ook gebruiken als een extra verduistering, als aanvulling op de gordijnen. Zo ziet het er alsnog sfeervol en huiselijk uit!
Stoffen
Dan zijn er ook nog verschillende stoffen waaruit je kunt kiezen, die ieder zorgen voor een ander effect:
- Katoen
- Velours
- Polyester
- Linnen
Welke plooi kies je voor jouw gordijnen?
Enkele plooi
Bij een enkele plooi wordt er minder stof gebruikt om een gordijn te maken. Wanneer je een extra verduisterende voering toevoegt, is dit een gepaste plooi om te voorkomen dat de stof te dik wordt. Deze plooi zul je vooral terugzien bij gordijnen op rails.
Dubbele plooi
De meest gebruikte methode is een dubbele plooi, ook wel vlinderplooi genoemd. Door meer stof te gebruiken ziet het gordijn er netjes en vol uit.
Driedubbele plooi
De driedubbeleplooi, ook wel bekend als de tripleplooi, is een luxe plooimethode. Deze plooien worden meestal gebruikt voor lichte, transparante stoffen. De plooien zijn tot aan de onderkant van het gordijn zichtbaar.
Wave plooi
Een wave plooi herken je aan de gelijkmatige golvende plooi aan de bovenkant van het gordijn. Het voordeel van de wave gordijnen is dat het altijd perfect in vorm blijft, zowel als je ze open als dicht hebt hangen. Dit kan worden gecreëerd met speciale waverunners.
Losse ringen
Gordijnen met losse ringen worden met de ringen aan de roede gehangen. Het geeft een hele moderne uitstraling en je schuift de gordijnen op deze manier gemakkelijk opzij. Daarbij haal je de gordijnen makkelijk van de roede af wanneer je ze wil wassen.
De juiste lengte kiezen
Het correct opmeten van de gordijnen heeft veel invloed op de uitstraling van je interieur. In sommige kamers staat een formele stijl beter, terwijl in de andere kamer een informele en misschien wel dramatische stijl passend is. Zit je er net naast met de afmetingen? Dan zie je deze fout ook duidelijk terug.
Zweven
Wil je liever niet dat je gordijnen de grond raken? Kies er dan voor om ze slechts 2 tot 5 centimeter boven de grond te laten hangen. Dit zorgt ervoor dat je gordijnen minder snel vuil worden en praktisch te gebruiken zijn. Zorg er wel voor dat je gordijnen bij deze methode heel recht hangen.
De vloer kussen
De kus is geen makkelijke methode om goed uit te voeren. Het is hierbij belangrijk dat je de metingen vanaf de bovenkant van het gordijn tot de vloer heel nauwkeurig uitvoert om ze perfect te laten zweven.
Ruim op de grond
Voor een dramatisch effect kan je de gordijnen op de grond laten hangen. Tel dan 5 tot 10 centimeter op bij de afstand van het plafond tot de vloer. Deze methode zorgt voor een sierlijk effect, maar het nadeel is dat de gordijnen sneller vuil worden.
Net op de grond
Je laat de gordijnen als het ware ‘breken’ door ze net op de grond te laten vallen. Door een extra 2,5 tot 5 centimeter toe te voegen aan de afmetingen krijg je dit effect voor elkaar. Het resultaat is dat de gordijnen er minder formeel uit zien doordat ze niet zo recht hangen aan de onderkant.
Fotocredits:
- Headerfoto: Liudmila Chernetska
- Foto 1: Veneta.com
- Foto 2: Ratchat
- Foto 3, 4, 5: Veneta.com
- Foto 6: FollowTheFlow