Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven

Een sfeervolle gezamenlijke entree voor het Haarlemse Groene hofje

In Haarlem wonen diverse gezinnen en bewoners in een zelfontworpen complex. Alleen de gemeenschappelijke ruimte – dé binnenkomst van het gebouw – miste nog de nodige sfeer. Deze ruimte had de klapper van het duurzame zelfbouwproject moeten worden, maar dat is niet lekker uit de verf gekomen. Martine, Patrick en het klusteam schieten de bewoners te hulp.

Het wooncomplex “Het Groene Hofje” wordt bewoond door mensen die dit complex samen hebben gebouwd. Elke bewoner heeft een eigen uitgesproken smaak, maar ze weten niet hoe ze de gezamenlijke ruimte stijlvol moeten maken, zodanig dat iedereen het mooi vindt. Het klusteam van Eigen Huis & Tuin Lekker Leven wist uiteraard gelijk hoe hier een sfeervolle ruimte van gemaakt kon worden. 

Het ontwerp

Martine en Patrick hebben natuurlijk eerst goed geluisterd naar de wensen van de bewoners. De gezamenlijke ruimte moet dienen als een plek waar ze gezellig bij elkaar kunnen komen en waar ze hun wasjes kunnen draaien. Ze wensen een fijne plek met een warm entree waarin rekening gehouden moest worden met een kleurrijke én minimalistische sfeer. Samen met het team maakten ze een ontwerp dat voldeed aan alle wensen.

De entree is een lange smalle ruimte waarin een bar wordt gemaakt, waar ze gezellig aan kunnen kletsen onder het genot van een kop koffie of een borrel. Verder is er gedacht aan losse zitjes die eventueel verplaatst kunnen worden. Daarnaast is er gewerkt aan een kast voor de wasmachines en wasdrogers en toebehoren. 

Stevige ombouwkast voor de was- en droogmachines

Patrick begon met een ombouwkast voor de wasmachines en wasdrogers. Zeker in een gezamenlijke ruimte wil je geen machines prominent in het zicht hebben. Om deze reden heeft Patrick een mooie én vooral praktische ombouwkast gemaakt. De kast heeft naast een plek voor de twee machines ook nog lekker veel opbergruimte voor andere spulletjes voor het gezamenlijke gebruik.

Ook heeft hij er een lade in gebouwd waar je gemakkelijk de wasmand op kan plaatsen. Zo kan je eenvoudig je kleding in de machines doen en het er vervolgens weer moeiteloos uithalen.

Hij heeft hierbij gebruik gemaakt van MDF-hout; ideaal materiaal voor dit meubel omdat het vochtbestendig is. Met de decoupeerzaag maakte hij ronde hoeken rondom de deurtjes, wat voor een extra uniek en speelse look zorgt. 

De bar

Martine is aan de slag gegaan met de bar, die ze voorzien heeft van alle gemakken, genoeg opbergruimte én een te gekke look. Zo heeft de bar dezelfde kleur gekregen als de waskast, mét een te gekke blauwe waskom als eyecatcher met bijpassende moderne kraan.

Ook hierbij is er gekozen voor afgeronde hoeken, zodat het een mooie geheel vormt met de andere meubels in de ruimte. Tot slot is de bar helemaal compleet gemaakt met een paar mooie bijpassende wandplanken. 

Driedubbelgroen! 

De saaie ruimte kon wel wat kleur gebruiken en dat is gelukt ook! Voor 'Het Groene Hofje’ was het uitzoeken van een passende kleur geen moeilijke keuze. Want niet alleen de naam van het complex heeft een groene link, ook het hofje zelf staat volledig in het teken van duurzaamheid. De entree van zo'n dubbelgroen hofje móést dus wel driedubbelgroen worden!

Planten in de ruimte

Omdat de ruimte lekker licht is én de bewoners gek zijn op groen, mogen er natuurlijk geen planten ontbreken. Daarom maakte Jasper een mooi plantenrek vol met groen, zodat de entree nét wat huiselijker en levendiger wordt.

Jasper koos hierbij voor zowel hangplanten als planten die in de hoogte groeien, zodat er een speels hoogteverschil ontstaat. Hij gebruikte hier een stuk betongaas voor als rek, waaraan hij verschillende blauwe bloempotten bevestigde die mooi matchen met de muur én de wasbak van de bar. 

Het eindresultaat

Martine, Jasper en Patrick hebben van de ruimte een gedurfde en sfeervolle plek gemaakt. De bewoners wisten niet wat ze zagen en zijn er ontzettend blij mee. Ze hebben eindelijk een gezellige borrelplek en een plek om te wassen.

Shop the look

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van