Martijn en Barbara hebben een fantastisch huis in IJmuiden, maar over de tuin zijn ze lang niet zo enthousiast. Door de nieuwe aanbouw van het huis is de overgang naar de tuin – die ook nog eens kleiner is geworden – niet ideaal. Daarom schakelden zij hulp in van het tuinteam om hier een gezellige en groene plek van te maken.
De wensen
“Na de verbouwing is de tuin niet meer wat het zou moeten zijn”, vertelde Barbara aan Tom. Het liefst willen ze een onderhoudsvriendelijke tuin met veel planten én een boom die verkoeling biedt tijdens de warme zomermaanden. Verder zouden ze graag een fijne plek in hun tuin willen hebben waar ze lekker kunnen zitten met vrienden en familie.
Het plan
Het team gaat aan de slag om de wensen waar te maken, met onder andere een terras, dakbomen voor natuurlijke schaduw, groenstroken met planten en natuurlijk gezellige zitplekken.
Het terras
Het was duidelijk dat Martijn en Barbara verlangden naar een gezellige eethoek om te zitten. Er is daarom een terras gecreëerd van lichtgrijze, keramische tegels die op hoge temperatuur zijn gebakken in een oven. Hierdoor zijn de tegels heel stevig én onderhoudsvriendelijk.
Haagbeuken (Carpinus betulius)
In elke hoek van het terras plantte Tom een haagbeuk dakboom (Carpinus betulius). Dit zijn kleine bomen die zeer geschikt zijn voor een kleinere tuin, maar in de zomer toch zorgen voor voldoende schaduw. Hier kunnen ze tijdens de warmere dagen lekker onder afkoelen, aangezien het er in de zomer erg warm kan worden.
Tip:
Plant je een boom of struik met een grote kluit? Zorg er dan voor dat het gat ruim genoeg is. Ongeveer zo’n twintig procent groter dan de kluit zelf. Op deze manier past de boom er gemakkelijk in en heeft hij de ruimte om goed te wortelen.
Kant-en-klaar hagen
Zelfs in de winter hebben Barbara en Martijn een groene tuin met de kardinaalsmuts (Euonymus) kant-en-klaar haag. Het voordeel van deze compacte haag is dat deze in vergelijking met Hedera (klimop) minder uitloopt. De uitlopers van de kardinaalsmuts kun je ongeveer twee keer per jaar bijsnoeien, zo blijft de haag er netjes bij staan.
Looppad
Het is de bedoeling dat de bewoners hun fietsen zonder al te veel moeite uit de schuur kunnen halen en daarom is er een looppad aangelegd. Het pad is onder andere gemaakt met opsluitbanden, zodat de steentjes mooi op z’n plek blijven. De stenen legde Tom vervolgens in halfsteensverband.
Wist je dat?
Een zandbed hoef niet altijd per se met een waterpas strakgetrokken te worden, dit kun je ook gewoon doen met een plank en opsluitbanden.
Limburgs witgrind
Lifehack! Om te voorkomen dat grind alle kanten op springt als je eroverheen loopt kun je gebruikmaken van honingraatmatten. Het grind blijft op deze manier in de kleine vakjes die wat weg hebben van honingraat. Tom legde in de tuin Limburgs witgrind neer, ook wel bekend als boerengrind.
De Mexicaanse oranjebloesem
De Mexicaanse oranjebloesem (Choisya ternata) is een struik die goed past in een kleine stadstuin. Oorspronkelijk komt de plant uit Mexico en dit kun je ook wel ruiken aan de opvallende, exotische geur die hij verspreidt met zijn mooie witte bloemen.
Rododendron
De Rododendron (Roseum elegans) kenmerkt zich door het donkergroene, leerachtig blad én de prachtige witte, blauwe, paarse, roze, oranje of gele bloemen in de maanden april tot en met juli. Je verzorgt de struik het beste met zure grond. Kies daarom het liefst voor zure potgrond of gooi de losse bladeren onder de struik als extra voeding.
Liggende bergthee (Gualtheria procumbens)
Tussen alle grotere bomen en struiken past er ook nog wel een laag plantje die niet hoger wordt dan 15 centimeter. De bergthee is daarom een goede bodembedekker die in de zomer mooie bloemen krijgt en in het najaar mooi kleurt met rode besjes.
Shop The Look
Fotocredits:
- Fotografie door Sonja Velda