Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Zo maak én houd je een massief houten aanrechtblad schoon

Door een aanrechtblad op de juiste manier te reinigen blijft hij niet alleen langer mooi, maar het zorgt ook voor een hygiënische keuken. In veel gevallen is het keukenwerkblad een plek in huis die intensief gebruikt wordt en daarom is het extra belangrijk om het materiaal goed te behandelen.

Houd het schoon én droog

Hout is eenvoudig schoon te houden door het na gebruik meteen af te nemen met een (warme) vochtige, zachte doek en een mild reinigingsmiddel. Maak het daarna altijd droog met een doek. Probeer te vermijden dat het aanrechtblad heel nat wordt. Is er per ongeluk veel water op beland? Maak dit dan het liefst zo snel mogelijk droog.

Let op:

Het is belangrijk dat je een mild reinigingsmiddel gebruikt omdat hout niet tegen agressieve middelen zoals chloor en bleek kan. Vermijd daarom bijtende middelen met chemicaliën. Zelfs azijn is te zuur om op hout te gebruiken.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Onderhouden

Het hout in topconditie houden doe je door het blad 6 tot 12 keer per jaar te oliën met een door de fabrikant voorgeschreven olie. Kies het liefst voor dezelfde olie als waar het blad oorspronkelijk mee is behandeld, om eventuele verkleuringen te voorkomen. Is het aanrechtblad nieuw? Dan raden experts aan om het blad de eerste zes weken elke week te behandelen met olie.

Beschadigingen voorkomen

Voorkomen is beter dan genezen. Het is daarom handig om een hittemat in huis te hebben. Zo heb je altijd een veilige plek op het aanrecht om je hete pan neer te zetten, wanneer je deze van het fornuis haalt. Verder is een houten keukenblad helaas geen vervanger voor een snijplank. Het is dus altijd aan te raden om een snijplank te gebruiken om het keukenblad langer mooi en schoon te houden.

Fotocredits:

Nieuwe
Toe aan iets nieuws?
Nieuwe look geven aan de keuken? Verf je aanrechtblad!
Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: