Ga naar de inhoud
Borrelen met Hugo!

Een feestelijke borrelplank met oliebollen, kaaskoekjes en tuinbonendip

Vandaag maakt Hugo niet zomaar een vrijdagse borrelplank, maar een extra feestelijke borrelplank! Dit kun je heel leuk serveren tijdens de kerstdagen, maar ook tijdens oud en nieuw. De oliebollenkramen zie je inmiddels in elke stad of dorp wel staan, maar het geeft je net iets meer vrijheid als je ze zelf maakt. Je verwerkt namelijk gemakkelijk jouw favoriete ingrediënten in de oliebol! Hugo laat je zien hoe je deze oliebollen, maar ook een tuinbonendip én heerlijke kaaskoekjes maakt.

Dit recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met het maken van de oliebollen. Verderop in het artikel lees je de bereidingswijze voor de tuinbonendip met brood en rauwkost én als laatste de kaaskoekjes.

Oliebollen met krenten, gember en sinaasappel

  • Borrelplankgerecht: circa 25-35 oliebollen
  • Bereiding: circa 30 minuten + 1 uur rijzen

Ingrediënten:

  • 50 gr. krenten of rozijnen
  • 2 eetlepels calvados (of water)
  • 1 goudreinet
  • 100 gr. gemberbolletjes uit pot
  • 500 ml volle melk
  • 12 gr. droge gist
  • 500 gr. bloem
  • 20 gr. witte basterdsuiker
  • 1 sinaasappel
  • 10 gr. zout
  • neutrale olie om in te frituren
  • poedersuiker
  • ½ theelepel kaneelpoeder

Extra benodigdheden:

  • fijne rasp
  • mixer met deeghaken
  • houten lepel
  • schone doek
  • frituurpan of grote gietijzeren pan
  • ijsknijper of 2 lepels
  • keukenpapier
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Laat de krenten wellen in de calvados.

Stap 2: Schil de goudreinet en verwijder het klokhuis. Snijd de appel in blokjes van een halve centimeter.

Stap 3: Laat de gemberbolletjes uitlekken en snijd in stukjes.

Stap 4: Verwarm de melk in een steelpan tot lauwwarm, om de gist te activeren. Meng de gist erdoor en roer tot de gist in de melk is opgelost. Giet het over in een maatbeker.

Stap 5: Doe de bloem in een grote kom en maak een kuil in het midden. Leg daarin de basterdsuiker en de rasp van de sinaasappel.

Stap 6: Start met mixen vanuit het midden en voeg geleidelijk de melk toe. Blijf mixen met deeghaken of met een houten lepel tot een vloeibaar beslag.

Stap 7: Doe de gemberbolletjes, kaneel, appelblokjes, krenten en zout bij het beslag. Roer met een houten lepel alles door.

Stap 8: Dek het beslag af met een vochtige doek, zet op een warme, tochtvrije plek en laat het een uur rijzen.

Tip:

Laat het beslag niet langer dan een uur rijzen. Als het te lang rijst, dan komt er te veel lucht bij en dan ontstaan er gaten in de oliebollen.

Stap 9: Verwarm de olie tot 180°C en roer intussen het beslag nog kort door.

Stap 10: Schep met een ijsknijper (of 2 lepels) bollen van het beslag en laat deze in de hete olie glijden.

Stap 11: Bak de oliebollen circa 6 minuten. Draai ze halverwege om als ze niet uit zichzelf draaien.

Stap 12: Haal de oliebollen uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Bestrooi met poedersuiker voor het serveren.

Tuinbonendip met brood en rauwkost

  • Borrelplankgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 20 minuten

Ingrediënten:

  • 300 gr. tuinbonen
  • 4 eetlepels tahin
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • olijfolie extra vergine
  • 3 tenen knoflook
  • 1 citroen
  • zout en peper
  • neutrale olie
  • 1 bosje koriander
  • brood en rauwkost om te dippen

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje
  • fijne rasp
  • keukenpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Breng een pan met water aan de kook en kook hierin de tuinbonen 2-3 minuten en giet af.

Stap 2: Haal de tuinbonen uit hun velletje. Pel 1 teen knoflook en hak grof.

Stap 3: Maal in het hakmolentje de tuinbonen met de gehakte knoflook, tahin, komijn en een scheut olijfolie.

Stap 4: Rasp en pers de citroen uit en voeg toe aan het mengsel. Meng door en breng op smaak met zout en peper.

Stap 5: Pel en snijd de overige knoflook in plakjes.

Stap 6: Verhit een klein laagje neutrale olie in een steelpan en bak hierin de knoflook goudbruin. Laat uitlekken op keukenpapier.

Stap 7: Snijd de koriander grof. Verdeel de dip over een bord of kom en maak het af met wat olijfolie, de koriander en de krokante knoflook. Serveer de dip met brood en rauwkost.

Kaaskoekjes met rozemarijn

  • Circa 20 stuks
  • Bereiding: circa 10 minuten + 15-18 minuten baktijd

Ingrediënten:

  • 50 gr. oude kaas + extra voor bestrooien
  • 100 gr. roomboter
  • 1 tak rozemarijn
  • 150 gr. volkorenmeel + extra voor uitrollen
  • zout en peper

Extra benodigdheden:

  • keukenmachine
  • fijne rasp
  • deegroller
  • bakplaat met bakpapier

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 180˚C.

Stap 2: Snijd de 50 gram kaas grof en maal fijn in de keukenmachine.

Stap 3: Snijd de boter in blokjes en ris en hak de rozemarijn fijn.

Stap 4: Voeg het volkorenmeel, de meeste rozemarijn en snuf zout en peper in de kom van de keukenmachine en draai tot een samenhangend deeg.

Stap 5: Bestuif het werkblad met meel en rol het deeg uit tot een vierkante lap van ½ cm dik. Bestrooi met meer kaas en de gehakte rozemarijn.

Stap 6: Steek vormpjes of snijd vierkantjes uit het deeg en leg het op de met bakpapier beklede bakplaat.

Stap 7: Bestrooi met meer kaas en de overige rozemarijn. Bak 15-18 minuten in de voorverwarmde oven en laat het vervolgens afkoelen.

Dit is een artikel van