Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Verkleurde sieraden? Met deze tips maak je ze makkelijk schoon

Helaas kan het voorkomen dat sieraden verkleuren. Dit komt met name voor bij sieraden die niet van edelmetaal zijn gemaakt. De verkleuring ontstaat doordat het materiaal in contact komt met bepaalde stoffen of je huid. Gelukkig zijn ze makkelijk weer schoon te krijgen, zeker als je de volgende tips uitvoert:

Onder andere parfum, crème, bodylotion en water, maar ook de zuurtegraad van je huid kunnen zorgen voor verkleuring van sieraden. De makkelijkste manier om de verkleuring te voorkomen is natuurlijk door je sieraden buiten het bereik van deze stoffen te houden. Zorg er daarom voor dat je ze af doet op het moment dat je je handen wassen en gaat douchen of wanneer je crème opsmeert. 

Toch is het niet altijd volledig te voorkomen. Dus als het kwaad al geschied is kun je ze naar een juwelier brengen om schoon te laten maken, óf je kunt ze zelf schoonmaken. Hieronder lees je hoe je de verkleuring voorkomt en hoe je je sieraden zelf kunt schoonmaken. 

Tip 1

Wanneer je huid een hoge zuurgraad hebt is de kans op verkleuring groter. Om de accessoires te beschermen is het verstandig om een beschermlaagje aan te brengen op de items. Dit kan je doen door er een laagje blanke nagellak op aan te brengen en ze af te doen tijdens het wassen en het douchen. De nagellaktruc wordt regelmatig gebruikt bij goldplated sieraden. 

Tip 2

Het is het verstandigst om de sieraden schoon te maken met een zacht doekje. Maak een sopje met een beetje groene zeep of met een mild afwasmiddel en poets de sieraden op. Als je geen zacht doekje in huis hebt kun je de sieraden ook voorzichtig borstelen met een zacht borsteltje en een beetje zeep. Spoel ze daarna af onder de lauwe kraan en droog het wederom met een zachte doek.

Let op: Zorg ervoor dat de zeep die je gebruikt geen chloor bevat!

Tip 3

Als je sieraden roest bevatten zijn er speciale middeltjes waarmee je dit kunt verwijderen. Maak een kommetje met een beetje witte azijn en een theelepel baking soda. Als je belletjes begint te zien kun je de sieraden er een paar minuten in onderdompelen. Droog ze vervolgens af met een doek en de sieraden zijn weer roestvrij.

Tip 4

Voor het reinigen van sieraden heb je ook speciale schoonmaakmiddelen. Zo bestaat er zilverpoets voor je zilveren sieraden en ander zilverwaar. Dit is online te verkrijgen of bij een drogist te koop en is ook het beste te gebruiken met een schone en zachte doek.

Tip 5

Er zijn ook middelen die supergoed reinigen en die je sowieso al in huis hebt. Tandpasta is bijvoorbeeld een topmiddel om je sieraden mee op te poetsen. Gebruik ook hierbij een schone, zachte en droge doek.

Tip 6

Ook zout is zoiets wat iedereen in z'n keukenkastje heeft staan én perfect werkt om je sieraden mee schoon te maken. Vul een kom met heet water en wat zout, wikkel je sieraad in aluminiumfolie en leg het in het kommetje, laat het vervolgens een nacht weken en poets het de volgende dag op met een zachte doek.

En voilà je hebt weer schone en glanzende sieraden.

    Niks
    Elke week de leukste tips en inspiratie!
    Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

    Let wel op dat lang niet alle sieraden geschikt zijn om schoon te maken met hardnekkige middelen zoals zout of soda. Met name sieraden met edelstenen of donkere delen zijn niet geschikt voor deze methode, omdat deze hierdoor aangetast kunnen worden of verkleuren. Breng je kostbare sieraden dus liever naar een juwelier! 

    Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: