Een goed werkende koelkast, daar hoort geen ijsvorming bij en al helemaal geen waterdruppels. Toch gebeurt dit niet zomaar. Hoe dit ontstaat én hoe je dit voorkomt leggen we je uit:
Hierdoor ontstaat er water in je koelkast
Wanneer je de koelkastdeur vaak achter elkaar opent of niet goed afsluit na gebruik kan er vochtvorming ontstaan. Hierdoor komt er namelijk condens in de koelkast door de koude en warme lucht die samenkomen.
Een andere oorzaak van water in je koelkast is dat er mogelijk een verstopping in het afvoergaatje zit. Dit gaatje dient om de condens die op de achterwand van de koelkast ontstaat af te voeren.
Hieronder vind je een aantal nuttige tips om van deze watervorming af te komen:
Tip 1: Koelkastdeur goed sluiten
De belangrijkste tip is het sluiten van de koelkast deur. Een te groot warmteverschil is de meest voorkomende oorzaak van condensvorming. Als je de deur vaak opent en sluit of de deur een langere tijd open hebt staan bij het inladen van boodschappen kan het kwaad al geschied zijn. Zorg er daarom voor dat de deur zo kort mogelijk open is en ook zeker niet te vaak achter elkaar.
Tip 2: Vriesvak goed afsluiten
Controleer daarnaast ook of het vriesvak goed afgesloten is. Wanneer deze niet goed afgesloten is komt er te veel warme lucht bij en ontdooien de koelwaren. Dit kan ervoor zorgen dat het water de koelkast inloopt.
Tip 3: Sluit alle verpakkingen
Bekijk of alle bakjes, zakjes en potten goed dicht zitten in de koelkast. Alles wat niet goed dicht zit kan voor extra condensvorming zorgen. Wanneer de afvoer deze hoeveelheid condens niet aan kan, ontstaat er een plasje water. Het is daarom ook niet handig om warme kliekjes die je wilt bewaren direct in de koelkast te zetten. Dit temperatuurverschil zorgt voor nog meer condens.

Tip 4: Afvoer checken en schoonmaken
Als er veel water in de koelkast ontstaat is de hoeveelheid condens te veel voor de afvoer. De afvoer kan deze hoeveelheid simpelweg niet aan, waardoor er een plasje onder in de koelkast komt te liggen. Het kan ook zo zijn dat de afvoer verstopt is met vuil. Dit kun je controleren door een satéprikker in te wikkelen met huishoudfolie en hiermee de afvoer te controleren en schoonmaken.
Tip 5: Houd de achterwand vrij
Probeer er ook op te letten dat je voor een bepaalde ruimte zorgt tussen het product en de achterwand van de koelkast. Wanneer een product tegen de achterkant aanleunt kan dit zorgen voor extra condensvorming waardoor er rijping kan ontstaan wat nog meer vocht met zich meebrengt.
Tip 6: Temperatuur controleren en aanpassen
Wanneer al deze bovenstaande tips niet van toepassing zijn kan het ook nog liggen aan de temperatuur van de koelkast. Iedereen heeft zijn eigen gewenste temperatuur van gekoeld voedingswaar, maar de ideale temperatuur in de koelkast is 4℃.
Door de temperatuur van de koelkast iets lager te zetten is de kans op condensvorming kleiner en voorkom je eventuele schimmels en bacteriën.
Benieuwd hoe je de koelkast weer brandschoon krijgt? Lees dan het artikel hieronder met het handige stappenplan!

