Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Gekaramelliseerd buikspek met geroosterde broccoli en nuoc cham

Vandaag maakt Hugo een Vietnamees gerecht waarbij hij buikspek karamelliseert. Oftewel: speklappen met gestoofde karamel. Daarnaast roostert hij een broccoli met nuoc cham. Kook je mee?

Vietnamees gekaramelliseerd buikspek

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 1 uur

Ingrediënten

  • 600 gr. speklappen
  • 3 tenen knoflook
  • 200 gr. kristalsuiker
  • 2 theelepels zout
  • 3/4 theelepel versgemalen zwarte peper
  • 40 milliliter vissaus
  • ½ theelepel sesamolie
  • 2 uien
  • 4 lente-uien
  • 300 gr. pandanrijst

Bereidingswijze:

Stap 1: Snijd de speklappen in stukken van 2 centimeter. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.

Stap 2: Laat 130 gram suiker in een gietijzeren braadpan karamelliseren.

Stap 3: Voeg het vlees toe en roer tot al het vlees bedekt is met karamel. Het is niet erg als de suiker weer hard wordt, later smelt dit wel weer.

Stap 4: Voeg de overige suiker, het zout, de peper, vissaus, knoflook en sesamolie toe. Laat afgedekt 40 minuten zachtjes stoven.

Stap 5: Snijd intussen de ui in ringen en voeg na 40 minuten toe aan de pan. Laat nog 5 minuten mee garen tot alle saus is ingekookt en het vlees is gekaramelliseerd.

Stap 6: Snijd de bosui in dunne ringen.

Stap 7: Verdeel de rijst en het vlees over 4 borden en bestrooi met bosui.

Geroosterde broccoli met nuoc cham

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten

  • 600 gr. broccoli
  • neutrale olijfolie
  • zout en peper
  • 1 rode chilipeper
  • 1 teen knoflook
  • 1 eetlepel vissaus
  • 1 limoen
  • 1 theelepel kristalsuiker

Extra benodigdheden:

  • bakplaat met aluminiumfolie

Bereidingswijze:

Stap 1: Verwarm de oven voor op grillstand.

Stap 2: Snijd roosjes van de broccoli. Schil en snijd ook de steel in plakken.

Stap 3: Hussel de broccoli met een scheut olijfolie en kruid met zout en peper.

Stap 4: Rooster de broccoli onder de grill in ongeveer 10 minuten beetgaar. Schep halverwege om.

Maak intussen de nuoc cham:

Stap 5: Snijd de rode peper fijn.

Stap 6: Pel en rasp de knoflook boven een kommetje. Meng met de chilipeper, vissaus, limoensap en suiker. Roer tot de suiker is opgelost.

Stap 7: Roer er 1 eetlepel water door. Haal de broccoli uit de oven, leg op een schaal en serveer met de nuoc cham als dipsaus.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!
Dit is een artikel van