Vandaag maakt Hugo een Vietnamees gerecht waarbij hij buikspek karamelliseert. Oftewel: speklappen met gestoofde karamel. Daarnaast roostert hij een broccoli met nuoc cham. Kook je mee?
Vietnamees gekaramelliseerd buikspek
- Hoofdgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 1 uur
Ingrediënten
- 600 gr. speklappen
- 3 tenen knoflook
- 200 gr. kristalsuiker
- 2 theelepels zout
- 3/4 theelepel versgemalen zwarte peper
- 40 milliliter vissaus
- ½ theelepel sesamolie
- 2 uien
- 4 lente-uien
- 300 gr. pandanrijst
Bereidingswijze:
Stap 1: Snijd de speklappen in stukken van 2 centimeter. Pel en snijd de knoflook in dunne plakjes.
Stap 2: Laat 130 gram suiker in een gietijzeren braadpan karamelliseren.
Stap 3: Voeg het vlees toe en roer tot al het vlees bedekt is met karamel. Het is niet erg als de suiker weer hard wordt, later smelt dit wel weer.
Stap 4: Voeg de overige suiker, het zout, de peper, vissaus, knoflook en sesamolie toe. Laat afgedekt 40 minuten zachtjes stoven.
Stap 5: Snijd intussen de ui in ringen en voeg na 40 minuten toe aan de pan. Laat nog 5 minuten mee garen tot alle saus is ingekookt en het vlees is gekaramelliseerd.
Stap 6: Snijd de bosui in dunne ringen.
Stap 7: Verdeel de rijst en het vlees over 4 borden en bestrooi met bosui.
Geroosterde broccoli met nuoc cham
- Bijgerecht voor 4 personen
- Bereiding: circa 25 minuten
Ingrediënten
- 600 gr. broccoli
- neutrale olijfolie
- zout en peper
- 1 rode chilipeper
- 1 teen knoflook
- 1 eetlepel vissaus
- 1 limoen
- 1 theelepel kristalsuiker
Extra benodigdheden:
- bakplaat met aluminiumfolie
Bereidingswijze:
Stap 1: Verwarm de oven voor op grillstand.
Stap 2: Snijd roosjes van de broccoli. Schil en snijd ook de steel in plakken.
Stap 3: Hussel de broccoli met een scheut olijfolie en kruid met zout en peper.
Stap 4: Rooster de broccoli onder de grill in ongeveer 10 minuten beetgaar. Schep halverwege om.
Maak intussen de nuoc cham:
Stap 5: Snijd de rode peper fijn.
Stap 6: Pel en rasp de knoflook boven een kommetje. Meng met de chilipeper, vissaus, limoensap en suiker. Roer tot de suiker is opgelost.
Stap 7: Roer er 1 eetlepel water door. Haal de broccoli uit de oven, leg op een schaal en serveer met de nuoc cham als dipsaus.
