Ga naar de inhoud
RTL Wonen

Dit zijn de voor- en nadelen van een robotstofzuiger

Als je een druk leven hebt of gewoon niet zo van het schoonmaken bent, dan zeg je vast geen nee tegen de hulp van een robotstofzuiger. Ze worden steeds geavanceerder en slimmer, maar een complete vervanger voor de stofzuiger is het nog niet. Daarom zijn er wel wat punten om rekening mee te houden bij de aankoop van de robot om er het meeste profijt van te hebben. Wij zetten ze voor je op een rij.

Voordelen:

Minder inspanning

Waar jij jezelf in de moeilijkste posities moet zetten, gaat de robotstofzuiger er met gemak onderdoor. Onder kasten, banken en bedden komen kan voor een gewone stofzuiger een uitdaging zijn vanwege het grote opzetstuk. De robotstofzuiger is daarentegen vaak een stuk platter. Let tijdens de aankoop daarom wel goed op de hoogte van de stofzuiger en vergelijk deze met het meubilair. Zo kun je nagaan of de stofzuiger ook makkelijk onder je bank, kasten en ander meubilair kan stofzuigen. 

Stofzuiger en dweil in één

Er zijn robotstofzuigers die niet alleen al het stof verwijderen, maar ook gelijk een dweilbeurt uit handen nemen. Dit bespaart je dus een hoop tijd in het huishouden!

Consistent schoonmaken op afstand

Deze taak sla je nooit meer over, omdat robotstofzuigers soms zelfs in staat zijn om een programma te doorlopen op specifieke dagen en tijden. Ook zijn sommige varianten op afstand in te schakelen met je smartphone. Hoe fijn is het om na een lange werkdag thuis te komen in een schoon huis?! Wel is het belangrijk om de vloer altijd vrij te houden van verhinderende voorwerpen zoals een haarelastiekje of een sok.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Nadelen:

Opsporen van hardnekkig vuil

Niet alle robotstofzuigers zijn zo slim dat ze aangekoekte vlekken kunnen opmerken en extra kracht kunnen uitoefenen om deze weg te boenen, terwijl je dit wél kan met een gewone dweil.

Randen en hoekjes

Aangezien een robotstofzuiger vaak rond is, lukt het hem niet om de strakke hoekjes mee te nemen tijdens de schoonmaak. Het grootste deel neemt hij mee, maar voor een complete schoonmaak is het nodig om deze hoekjes en randen handmatig af te nemen met een doek, vloerwisser of dweil.

De prijs

Voor velen zal de prijs een flinke tegenvaller zijn om de aankoop daadwerkelijk te gaan doen. Zo zijn er robotstofzuigers die meer dan €600,- euro kosten. Al liggen de prijzen van de beste stofzuigers op de markt meestal ook al rond de twee- tot driehonderd euro. Gelukkig zijn de robots er in verschillende prijsklassen en vind je ze ook voor onder de €150,- euro.

Fotocredits:

Voor meer artikelen van RTL Wonen, klik hier: