Ga naar de inhoud
Eigen Huis & Tuin: Lekker Leven!

Een heerlijke tuin voor Martin, Liesbeth én de kleinkinderen

Martin en Liesbeth wonen nu een jaar in hun geliefde huis in Nieuwegein. Ze vormen een groot gezin, samen met hun vier kinderen. Inmiddels is er ook een kleinkind bij gekomen, waar ze met volle teugen van willen genieten, óók in de tuin! Hoe ze dit kunnen realiseren vinden ze alleen erg lastig, maar over één ding zijn ze het eens: de tegels moeten eruit en er mag meer groen in!

De wensen van de bewoners

Liesbeth is oorspronkelijk gewend om wakker te worden met het geluid van zingende vogeltjes. Dit hoopt ze dan ook te ervaren in deze tuin door middel van veel biodiversiteit. Verder wensen de bewoners meer schaduw in de tuin voor tijdens de warme zomerdagen. Ook zou Martin het leuk vinden als de tuin een uitnodigende plek is voor hun kleindochter Isa. Er moet daarom voldoende plek zijn om lekker te kunnen spelen.

Het plan

Tom gaat aan de slag om van deze betegelde tuin een groene en (klein)kindvriendelijke tuin te maken. Wel blijft er een gedeelte van de tegels liggen voor de eethoek. In het midden komt er een gazon waar de kleine lekker kan spelen. In het achterste gedeelte komt een vlonder en wat hagen voor de vogels om in te nestelen. Tenslotte worden er nog wat verhoogde bakken geplaatst met veel groen!

Verhoogde bloembakken

Nadat Tom en het team een groot deel van de tuin leeg hebben gehaald, zijn de plekken voor de bloembakken uitgesneden. Vervolgens is er een fundering gelegd met betonnen blokken, ook wel opsluitbanden genoemd. De blokken werden gelegd in molenwiekverband voor extra stevigheid, dit betekent dat ze verspringen. Hierdoor blijven de bloembakken in weer en wind stevig staan!

Prunushaag

De tuin is tot leven gebracht met mooie, groene prunusstruiken die in delen naast elkaar zijn geplaatst en samen een groene haag vormen. De vogeltjes kunnen nu goed hun nestjes bouwen in de struik. Tom plaatste bewust de Portugese laurierhaag (Prunus lusitanica), omdat deze groenblijvend is in de winter. In tegenstelling tot een taxushaag, bloeien hier geen giftige bessen in. Het moet tenslotte een kindvriendelijke plek zijn.

Tip: Snoei deze haag zo’n drie tot vier keer per seizoen.

Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Vlonder met bamboeplanken

Als dragers voor de vlonderplanken gebruikte Tom duurzame palen van reststukken hardhout. Na het op maat zagen van de palen zijn de korte en lange delen aan elkaar geschroefd. Op die manier ontstaat er een stevig geraamte voor de vlonder.

Wist je dat bamboe heel duurzaam is? Het wordt fijngemalen en onder hoge druk samengeperst tot mooie vlonderplanken. Als je het elk jaar in de olie zet dan gaat het met gemak 25 jaar mee.

Leven in de tuin

De biodiversiteit van de tuin wordt verrijkt met de mooie Camellia (Sasanqua cleopatra). Deze plant is blijvend groen in de winter en bloeit vanaf de herfst. Als het niet te hard vriest, bloeit hij zelfs tot en met maart! Je hebt dus de hele winter kleur in je tuin.

Ook is er een mooie Japanse zegge (Carex morrowii) geplaatst. Het frisgroene blad heeft een dun, wit randje. Daarbij is het is een winterharde plant die het hele jaar door voor een groene opvulling in de tuin zorgt. Naast de Carex werd de Kleine maagdenpalm (Vinca minor) als bodembedekker gebruikt, omdat de uitlopers steeds nieuwe worteltjes maken en vrolijke paarse bloemetjes groeien.                      

Bart van het tuinteam plantte een Toscaanse jasmijn (Trachelospermum jasminoides). De mooie, stervormige bloemen verspreiden een zoete vanillegeur en hij groeit ook nog gemakkelijk één meter per jaar. De houten wand is daarom in no time groen.

Regenton

De biodiversiteit kan het beste in stand worden gehouden met goede zorg. De zwarte regenton zorgt hier wel voor, want die is aangesloten op de hemelwaterafvoer van de buren. En door het regenwater op te vangen kunnen de planten op een duurzame manier worden gevoed.

Kindvriendelijke elementen

Voor hun kleindochter Isa mag een stuk gras natuurlijk niet ontbreken. Er is verse grond gestort waar vervolgens grasmatten op zijn uitgerold. De oude tegels zijn hergebruikt om handige staptegels te leggen. Zo ontstaat er een subtiel en handig looppad, zonder dat er veel groen verloren gaat.

En natuurlijk is alleen gras nog niet voldoende voor een echte kindertuin. Daarom plaatste Tom een schommel en een zandbak om het helemaal af te maken.

Loungeset en eettafel

Als laatste is er een leuke eettafel en een relax loungeset geplaatst waar Martin en Liesbeth met het gezin van kunnen genieten. De bewoners zijn ontzettend tevreden met het eindresultaat.

Shop the look

Dit is een artikel van