Ga naar de inhoud
Koken met Hugo!

Maleisische vis uit de oven met kokosrijst en roedjak manis

Hugo maakt vandaag heerlijke, gemarineerde makrelen in Maleisische stijl, met een vers gemaakte boemboe en kokosrijst. Erbij maakt hij een frisse, roedjak manis salade met komkommer en mango. Natuurlijk heeft Hugo ook weer de leukste weetjes en tips voor in de keuken!

Dit recept bestaat uit drie delen. Hugo begint met de bereiding van de Maleisische vis. Verderop in het recept lees je de stappen voor de kokosrijst en de roedjak manis salade.

Maleisische vis uit de oven

  • Hoofdgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 30 minuten

Ingrediënten:

  • 1 chilipeper
  • 2 sjalotten
  • 2 tenen knoflook 
  • 1 stuk citroengras
  • 1 theelepel trassi (garnalenpasta)
  • ½ theelepel kurkumapoeder
  • 2 theelepels vissaus
  • 1 theelepel suiker
  • neutrale olie
  • 1 limoen
  • 2 à 3 makrelen, schoongemaakt

Extra benodigdheden:

  • hakmolentje of vijzel
  • ovenschaal
Niks
Elke week de leukste tips en inspiratie!
Niks missen? Schrijf je in voor onze wekelijkse nieuwsbrief!

Bereidingswijze

Stap 1: Verwarm de oven voor op 200°C.

Stap 2: Snijd de peper in stukken en verwijder eventueel de zaadlijsten.

Stap 3: Pel de sjalotten en de knoflook en snijd in grove stukken.

Stap 4: Snijd het citroengras in ringen.

Wist je dat?

Trassi is een gefermenteerde garnalenpasta met een sterke geur waar je misschien van schrikt. Zodra je hem hebt verwerkt in het gerecht, is het een echte smaakverrijker en onmisbaar in Maleisische gerechten!

Stap 5: Maal in een hakmolentje of vijzel de trassi, chilipeper, sjalotten, knoflook, citroengras, kurkuma, vissaus, suiker, een scheut olie en het sap van een halve limoen.

Stap 6: Wrijf de vissen van binnen en van buiten in met de sambal. Leg in een ingevette ovenschaal en bak 15-20 minuten in de oven.

Stap 7: Pers het overige limoensap over de vis.

Tip:

Wil je vis zo duurzaam mogelijk eten? Let dan bij de aankoop op het MSC-keurmerk.

Kokosrijst (nasi lemak)

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 25 minuten

Ingrediënten:

  • 360 gr. pandanrijst
  • stuk gemberwortel
  • 1 citroengras (sereh)
  • 200 ml kokosmelk
  • 300 ml water
  • zout
  • gemalen kokos

Bereidingswijze

Stap 1: Was de rijst tot het water helder is. Snijd de gember in plakken en kneus het citroengras.

Wist je dat?

Je zou misschien denken dat je door een kokosnoot doormidden te hakken kokosmelk krijgt. Dit is echter niet waar, het vocht in de kokosmelk is kokoswater. Kokosmelk wordt echter gemaakt van het binnenste vruchtvlees van de kokos. Wanneer het vermalen en uitgeknepen is ontstaat er kokosmelk.

Stap 2: Breng in een pan de rijst, kokosmelk, water en een snuf zout, gember en citroengras aan de kook.

Stap 3: Roer de rijst door, zet het vuur zacht en kook in circa 15 minuten gaar. Roer af en toe tijdens het koken.

Stap 4: Laat de rijst van het vuur 10 minuten staan met de deksel op de pan.

Stap 5: Rooster de kokos in een droge koekenpan goudbruin.

Stap 6: Schep de rijst op borden en bestrooi met de geroosterde kokos.

Roedjak manis

  • Bijgerecht voor 4 personen
  • Bereiding: circa 15 minuten

Ingrediënten:

  • 1 mango
  • 1 komkommer
  • 1 appel
  • ½ eetlepel sambal oelek
  • 1 limoen
  • zout
  • 3 eetlepels ketjap manis

Bereidingswijze

Stap 1: Maak de mango schoon en snijd in blokjes.

Stap 2: Halveer de komkommer overlangs. Haal met een lepel de zaadlijsten eruit en snijd de komkommer in schuine plakjes.

Tip

In de roedjak manis salade maakt het niet zoveel uit welke ingrediënten je gebruikt. Het gaat vooral om de combinatie van zoet, pittig en zuur.

Stap 3: Maak de appel schoon en snijd in smalle partjes.

Stap 4: Meng de mango, appel en komkommer.

Stap 5: Meng in een kom de sambal met een scheutje limoensap, snuf zout en ketjap.

Stap 6: Lepel de dressing over de salade heen en serveer het in een kom of op een (diep) bord.

Dit is een artikel van